Budżetowanie w ochronie środowiska

Coraz częściej przedsiębiorstwa dążą do wpisania zasad społecznej odpowiedzialności w swoją działalność. Przejawem tego jest orientacja na zrów­noważony rozwój traktujący zasoby naturalne jako dobro szczególne, podlegające gospodarowaniu z zachowaniem zasady oszczędności i zgodności ze środowiskiem.

Zaostrzane zostają również przepisy prawa regulujące przemysłowe wykorzystanie środowiska naturalnego i zasobów. Rośnie świadomooeć ekolo­giczna społeczeństwa (dostawców, odbiorców, pracowników). Wzrasta też zapotrzebowanie na różnorodne informacje dotyczące działalności, które są niezbędne do skutecznego zarządzania środowiskowego w przedsiębiorstwie.

Celem, jaki przyświecał zespołowi autorskiemu, było stworzenie kompendium wiedzy na temat budżetowania w ochronie środowiska i jego wykorzysta­nia w przedsiębiorstwie budującym społeczną odpowiedzialność. Ponadto, wykroczenie poza do tej pory przyjmowane ramy i pokazanie nowych tren­dów oraz możliwości zastosowania budżetowania w obszarze wspierającym zachowania ekologiczne przedsiębiorstwa. W książce Czytelnicy znajdą m.in.:
- zasady budowy systemu informacyjnego przedsiębiorstwa wspierającego działania na rzecz ochrony środowiska,
- funkcje rachunkowości finansowej i zarządczej rozszerzone o działania na rzecz środowiska,
- cele, zadania i elementy, kierunki i zastosowania budżetowania w ochronie środowiska,
- powiązania budżetowania z funkcjami zarządzania, ze zwróceniem szczególnej uwagi na skuteczność i efektywność realizacji budżetu,
- relacje wpływów i wydatków, klasyfikacje i przebieg procesu budżetowania,
- budżetowanie przedsięwzięć inwestycyjnych, z odniesieniem do klasyfikacji przedsięwzięć występujących w ochronie środowiska, wskazaniem na proces budżetowania przedsięwzięć oraz metody jego oceny.

Książka pozwala na utrwalenie i poszerzenie wiadomości z zakresu budżetowania w ochronie środowiska. Zawiera cenne wskazówki do poszukiwa­nia nowych rozwiązań w praktyce gospodarczej w obszarze budowania społecznej odpowiedzialności i kształtowania dobrych praktyk w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Informacje dodatkowe o Budżetowanie w ochronie środowiska:

Wydawnictwo: Bezdroża
Data wydania: b.d
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788379412013

Kup książkę Budżetowanie w ochronie środowiska

Budżetowanie w ochronie środowiska - opinie o książce