Breaking Apart

Tom 1 cyklu Apart

Kłamstwa z czasem zlewają się z prawdą, a zaufanie znika w ciemności zrodzonej z oszustw.

Życie Nessy Bennet nigdy nie było usłane różami. Odkąd sięgała pamięcią, jej rodzice borykali się z problemami finansowymi. Aż pewnego dnia postanowili wyjechać za granicę w celach zarobkowych, zostawiając córkę pod opieką cioci.

W ten sposób osiemnastolatka zamieszkała pod jednym dachem ze znienawidzoną kuzynką Natalie. Dziewczyny nigdy nie potrafiły znaleźć wspólnego języka, zbyt się od siebie różniły. Jednak z czasem Nessa, próbując przetrwać, zaczyna stawać się częścią imprezowego życia dziewczyny i kompletnie się w tym zatraca.

Otrzeźwienie przychodzi wraz z zimnym spojrzeniem pewnego chłopaka Xandera Pace’a. Ma on w sobie coś takiego, co sprawia, że po kręgosłupie dziewczyny przebiegają dreszcze. Nessa nie potrafi przestać o nim myśleć, chociaż bardzo by chciała.

Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej osiemnastego roku życia.

Informacje dodatkowe o Breaking Apart:

Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2024-08-14

Kup książkę Breaking Apart

Breaking Apart - opinie o książce

Avatar użytkownika - CzarnoCzerwoneCC
CzarnoCzerwoneCC
Przeczytane:2024-09-01, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, Wydawnictwo NieZwykłe,

"By­li­śmy zbyt po­dob­ni, by się na­wza­jem zro­zu­mieć, i zbyt różni, by dać sobie szan­sę".

"Breaking Apart" czyli debiutancka powieść Karoliny Rowińskiej od której nie sposób było nas oderwać 😍

Gdy sięgnęłyśmy po ten tytuł zastanawiałyśmy się nad jedną kwestią, która wymieniona została na samym początku. Otóż Karolina wspomina, że jest to powieść dla czytelników dojrzałych emocjonalnie co nie często tak dobitnie podkreślane jest przez innych autorów i wiecie co? Wiemy już dlaczego i wcale się nie dziwimy. Mając już pewien wiek czytałyśmy tę historię niemalże na jednym tchu potrafiąc zrozumieć pewne zachowania bohaterów i sytuacje. A czemu niemalże? Ponieważ jak się okazało dla przełamania nieco ciężkiego klimatu historii ze względu na zawarte w niej naprawdę trudne tematy, będzie także potrafiła rozbawić tak, że autentycznie będziecie siedzieć i się sami do siebie śmiać 😁

Nessa, nasza główna bohaterka może i miała momenty kiedy potrafiła czytelnika wkurzyć jak to nastolatka (choć był i moment, że byłyśmy bliskie nienawiści do niej 🫣) to przede wszystkim potrafiła go zauroczyć 💙 w pewnym sensie widziałyśmy w niej siebie, gdy też byłyśmy w tym wieku 🤣 pyskata, uparta, wojowniczka z prawdziwą ikrą nie dająca łatwo za wygraną 😁 jednak to za co pokochałyśmy ją chyba najbardziej to jej momentami rzucane teksty przez, które widziałyśmy wręcz, gdy przez dziewczynę przemawia żądza odwetu, gdy tylko ktoś nadepnął jej na odcisk...🤣 Xan­der natomiast to dla nas człowiek zagadka, która skrywa w sobie wiele tajemnic. W stosunku do Nessy jest niczym jastrząb krążący wokół swojej ofiary. Niby nie jest nią zainteresowany jednak pojawia się w pewnych momentach będąc z dziewczyną sam na sam podsycając tym samym emocje związane z relacją tej pary 😁 bo jak mówimy "o nich" to jest to zdecydowanie silne hate-love /enemies to lovers 🔥 odpychają się i przyciągają jednocześnie a uczucia jakie pomiędzy nimi buzują są dla nas niemalże namacalne 😎

"Breaking Apart" to książka, którą przeczytałyśmy błyskawicznie wręcz. Oprócz tego, że zainteresowała nas sama fabuła skrywająca wiele niewiadomych to i chętnie śledziłyśmy rozwój wydarzeń pomiędzy Nessą a Xan­derem. Miło było także popatrzeć na postacie poboczne jak siostra Xandera, która choć mogłaby zachowywać się wobec Nessy podle wyciągnęła do niej przyjazną dłoń, gdy ta akurat tego potrzebowała 😊 miłość, przyjaźń, pożądanie, przemoc fizyczna i psychiczna a także temat gwałtu to tylko niektóre z tematów z jakimi będziecie mogli spotkać się w powyższej książce. Nam się ona bardzo podobała i zdecydowanie czekamy na kontynuację bo z takim clifhangerem droga autorko się czytelnika nie zostawia! 🤣

[Reklama] Wydawnictwo NieZwykłe

"Nie możesz mi siebie odebrać nigdy więcej, bo bez ciebie nie jestem już sobą."

Autorka w swoim debiucie literackim porusza wiele istotnych kwestii. Między innymi nękanie czy różny status społeczny.
   Nessa Bennet to kobietka, która musiała się zaadoptować w nowym życiu oraz poradzić sobie ze znienawidzoną kuzynką i jej przyjaciółką. A na domiar złego jej uwagę przyciągnął okryty mrokiem i owiany tajemnicą Miles Pace. Ich relacja jest zdecydowanie burzowa. To, w jakim kierunku się rozwija budzi mieszane i skrajne odczucia.
   W powieści dzieje się dużo. Ale każdy z wątków w moim odczuciu został dobrze wykorzystany i poprowadzony. Wszystko pięknie się spina tworząc realny obraz życia, gdzie los postanawia pokazać na co go stać. Tajemnice i sekrety bardzo dobrze gmatwają sytuację.
   Opisana historia dostarczyła mi przyjemności podczas czytania. Autorka ma naprawdę przyjemny i lekki styl. Jakbym tego nie wiedziała, to nawet nie przypuszczałabym, że jest to debiut. Serio. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Podczas czytania odczuwałam ogrom emocji a finał zostawił mnie w konsternacji. Co w związku z tym faktem? No cóż, kontynuacja potrzebna jest na już.

Polecam