Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2017-02-09
Kategoria: Duchowość, religia
Tytuł oryginału: Bóg w wielkim mieście
Olubińska w rozmowach z gwiazdami (Miko, Fabijańskim, Wieczorkiem, Nowakowską, Cegielską, Musiałem, Mariką, Skórzyńskim, Kalczyńską-Maciejowską, Amaro, Gortatem, Pawelskim, Antkowiakiem, Mancewicz i Schuchardtami) porusza temat Boga w wielkiem mieście. Czy On tam jest i jeżeli tak to gdzie można go spotkać i jak się do niego zbliżyć. Gwiazdy w miniwywiadach tak po prostu opowiadają o swoich spotkaniach z Bogiem, o swoim doświadczeniu wiary (o trudnych wyborach, traumatycznych doświadczeniach, pokoju serca, który zyskały, dbając o relację z Najwyższym). Niezwykle ciepła książka (bez patosu i pompy), która pokazuje gwiazdy znane ze szklanego ekranu od zupełnie innej strony. Celebryci dzielą się tym, co dla nich ważne, z czym się zmagają, o co walczą, na czym im najbardziej zależy z duża skromnością i wyczuciem. W książce nie ma czegoś takiego jak narzucanie przekonań i swoich wyborów jako jedynie słusznych.
Udzielający wywiadów dziennikarce TVN dzielą się również swoimi wątpliwościami, poszukiwaniami i pytaniami. Książka zainteresuje nie tylko wierzących. Czytając ją ma się ochotę zrobić coś dobrego - dla siebie i innych. Brawo dla pani Katarzyny Olubińskiej za podzielenie się świadectwem wiary i zachęcenie do tego innych znanych osób.
Nadal dziwnie się czuję w formie wywiadów, nie jestem w stanie wczuć się w rozmawiających nie widząc ich twarzy i nie słysząc tonu wypowiedzi. Dużo lepiej bym taki tekst przyjęła, gdyby na przykład został nagrany. Tak więc forma trochę nie moja, a treść... to już inna sprawa. Świadectwa ludzi bardziej kojarzonych z show businessu były dla mnie sporym zaskoczeniem. Ciężko mi było przyjąć, że takie sławy myślą często tak samo jak ja i się tego nie wstydzą. Znalazłam tam trochę rad, trochę pokrzepienia, trochę wzruszeń. Myślę, że takie zestawienie świadectw spodoba się każdemu, zwłaszcza że książka wydana jest po prostu ładnie - oprawa, zdjęcia itd. zasługują na dodatkowe uznanie. Polecam.
Niektóre wypowiedzi rozmówców autorki dojrzałe i mądre, ale w sumie nie wiem po co została napisana ta książka. Tych, którzy poszukują chyba nie naprowadzic, a Tych , co znaleźli raczej nie zainspiruje.
Przeczytane:2023-03-06, Ocena: 4, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, 12 książek 2023, 26 książek 2023, 52 książki 2023, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023,
"Bóg w wielkim mieście" to książka pełna niesamowitych rozmów ze znanymi osobistościami. To oni w wywiadach z Katarzyną Olubińską opowiadają o swoich osobistych odczuciach odnośnie do wiary w Boga. Nie wstydzą się do niej przyznać, a często z dumą pokazują swoją wiarę.
Katarzyna Olubińska odczarowuje kult srogiego Boga, który karze i z groźną miną przygląda się naszym grzechom.
Oprócz wywiadów znajdziesz tutaj również prywatne historie autorki, jej zmagania z codziennością i chwile, kiedy poczuła obecność Boga. Kiedy przywrócił jej nadzieję i dał siłę.
Książka długo czekała na mojej półce i w końcu przyszedł jej czas. Oceniam na 7/10.