Bóg i człowieczeństwo w niemieckich obozach koncentracyjnych

Książka Bóg i człowieczeństwo w niemieckich obozach koncentracyjnych jest ważną próbą wydobycia prawdy o człowieku z zapisów przeżyć obozowych. Skierowana jest ona do czytelnika współczesnego, który coraz rzadziej ma możliwość poznania bezpośredniej relacji więźniów i więźniarek obozów koncentracyjnych. Dlatego autorka w sposób wyczerpujący zarysowuje historię reżimu nazistowskiego oraz historię istnienia obozów koncentracyjnych, co ma być wstępem do rozważań nad postawami więźniów i więźniarek wobec wartości człowieczeństwa, a także kwestii religijnych. Wiara religijna i wiara w człowieczeństwo, które tak w obozowym życiu zostało poniżone, to były siły niejako konkurujące ze sobą, ale często działające także na jednej linii, we wzajemnym wspomaganiu człowieka odartego z nadziei i tym bardziej bezbronnego, im mniej posiadał tego ładunku duchowej mocy, płynącej z religii i z godności ludzkiej, która ostała się mimo wysiłków czynionych w celu jej pełnej dewastacji.

Ks. prof. dr hab. Zygmunt Zieliński

Studium Sabiny Bober do naszej dotychczasowej wiedzy o >>świecie za drutem kolczastym<< wnosi jakże ważny aspekt antropologiczny: kwestię, czy oraz w jakim stopniu przekonanie o sensie życia (w tym i wiara w Boga/siłę nadprzyrodzoną) wspierało wolę przeżycia w nieludzkich warunkach.

Prof. dr hab. Hubert Orłowski

Doktor Sabina Bober jest absolwentką studiów historycznych i teologicznych na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Specjalizuje się w dziejach najnowszych Kościoła katolickiego w Polsce. Z tego zakresu opublikowała szereg prac w tym wraz z ks. prof. dr hab. Zygmuntem Zielińskim monoigrtafię pt. ,,Kościół w Polsce 1944-2008".

Książka została wydana przez Wydawnictwo Nauka i Innowacje sp. z o.o.

Informacje dodatkowe o Bóg i człowieczeństwo w niemieckich obozach koncentracyjnych:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2013-11-12
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Bóg i człowieczeństwo w niemieckich obozach koncentracyjnych

Bóg i człowieczeństwo w niemieckich obozach koncentracyjnych - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk