Błędy

Julia, kobieta w średnim wieku, spotyka w podróży z Los Angeles Alexa, mężczyznę prawie dwadzieścia lat młodszego. Czy to początek wielkiej miłości, mimo dzielącej ich różnicy wieku i bagażu doświadczeń? A jakie losy spotkają księdza Ramona z Argentyny, jego córkę Annę, podróżnika Bogumiła, lekarkę Gośkę czy Amerykankę Peggy?

Błędy to intensywna powieść o miłości, której bohaterom obok fascynacji i zrozumienia towarzyszą zdrada, rozłąka, przemoc, a nawet śmierć. Tu każdy chce być kochany i każdy popełnia błędy, szukając prawdziwego uczucia.

Alicia Vanderos – urodziła się w Warszawie w 1953 roku. Mieszkała w Szwajcarii, na Cyprze, we Włoszech i Monako, zanim osiedliła się na stałe w południowej Szwecji. Debiutowała w 2020 roku powieścią Róże jak motyle, zawierającą liczne wątki autobiograficzne.

Informacje dodatkowe o Błędy:

Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: 2022 (data przybliżona)

Kup książkę Błędy

Błędy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2023-11-19, Ocena: 5, Przeczytałem,

Miłość wobec wyzwań i ludzkiej natury

"Błędy" to niezwykle poruszająca powieść autorstwa Alicii Vanderos, która ukazuje skomplikowaną naturę miłości i ludzkich relacji. Główną osią narracji są losy różnych postaci, których życie splata się w nieoczekiwanych i często trudnych okolicznościach.

Główną bohaterką jest Julia, kobieta w średnim wieku, która przypadkowo spotyka Alexa, mężczyznę prawie dwadzieścia lat młodszego od niej, w podróży z Los Angeles. Choć różnica wieku wydaje się być przeszkodą, to autorka ukazuje, jak miłość potrafi przewyższyć te różnice i jaką siłę może mieć prawdziwe uczucie. Wątek miłosny między Julią i Alexem stanowi centralny punkt powieści i jest pięknie opisany, oddając emocje, fascynację oraz zrozumienie, które towarzyszą tej relacji.

Alicia Vanderos jednak nie unika także trudniejszych i bardziej brutalnych aspektów miłości. Zdrada, rozłąka, przemoc i nawet śmierć towarzyszą bohaterom, ukazując, że życie i miłość są pełne wyzwań i trudności. Ksiądz Ramon z Argentyny, jego córka Anna, podróżnik Bogumił, lekarka Gośka i Amerykanka Peggy – każda z tych postaci przeżywa własne trudności i boryka się z własnymi błędami, podczas gdy poszukują prawdziwego uczucia.

Jednym z najmocniejszych elementów powieści jest sposób, w jaki autorka pozwala czytelnikom zrozumieć psychologię i motywację postępowania swoich bohaterów. Postacie są głęboko wykreowane, co sprawia, że czytelnik może się z nimi utożsamić i przeżywać ich przeżycia, nawet jeśli nie zawsze zgadza się z ich decyzjami. To sprawia, że "Błędy" stają się nie tylko fascynującą opowieścią, ale także studium ludzkiej natury i emocji.

Podsumowując, "Błędy" Alicii Vanderos to intensywna powieść o miłości, która przybliża nam zarówno piękno, jak i trudności związków miłosnych. Książka porusza, wzrusza i skłania do refleksji nad własnymi doświadczeniami i błędami. To lektura, która zapada w pamięć i zostawia czytelnika z głębokim uczuciem współczucia i zrozumienia dla bohaterów oraz dla samych siebie. To powieść pełna napięcia, która może przyciągnąć czytelników poszukujących głębokich emocji i refleksji na temat ludzkich związków.

Piloci
Alicia Vanderos0
Okładka ksiązki - Piloci

Kazik Górski i Jasiek Nowak, główni bohaterowie powieści Piloci, są młodymi mężczyznami i świeżo upieczonymi pilotami. Przyjaźnią się, pracują razem, są...

Róże jak motyle
Alicia Vanderos0
Okładka ksiązki - Róże jak motyle

Alice, główna bohaterka pracuje w biurze adwokackim. Jej marzenia to podróże. Zupełnie przypadkiem dostaje angaż w PLL “LOT” jako stewardesa...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk