Bitwa o Skandiê

Tom 4 cyklu Zwiadowcy
Ocena: 5.48 (48 g³osów)
Inne wydania:

Czy ci, którzy jeszcze niedawno byli ¶miertelnymi wrogami, mog± po³±czyæ swe si³y i walczyæ ramiê w ramiê przeciwko wspólnemu nieprzyjacielowi?

Wiosna mia³a oznaczaæ koniec niewolniczej doli Evalyn i Willa. Ale gdy tylko przyjacio³om uda³o siê daæ nogê z zimowych siedzib Skandian, tajemniczy je¼dziec porywa dziewczynê. Will, choæ zahartowany i sprytny nie jest w stanie stawiæ czo³a sze¶ciu napastnikom... Na szczê¶cie Halt i Horace przybywaj± w sam± porê! Rych³o okazuje siê, ¿e ci, których wziêto za przypadkowych rzezimieszków s± tak naprawdê szpiegami wielkiej armii. W³adca Temujai przygotowuje gigantyczn± inwazjê, która zagrozi nie tylko Skandii, ale równie¿ innym niezale¿nym królestwom. Czworo Aralueñczyków musi przekonaæ dumnych mieszkañców Pó³nocy o tym, ¿e wszystkim grozi ¶miertelne niebezpieczeñstwo. Will, Evanlyn, Halt i Horace s± gotowi stan±æ do walki u boku Skandian i wesprzeæ ich swoimi umiejêtno¶ciami i m±dro¶ci± - o ile oczywi¶cie Oberjarl wyrazi zgodê na to, by w szeregach jego wojowników znale¼li siê obcy...

Informacje dodatkowe o Bitwa o Skandiê:

T³umaczenie: Stanis³aw Kroszczyñski

wiêcej

Kup ksi±¿kê Bitwa o Skandiê

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Bitwa o Skandiê - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - BOOKSARE_MYPASSI
BOOKSARE_MYPASSI
Przeczytane:2022-04-01, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

„Problemy od³o¿one na pó¼niej maj± to do siebie, ¿e czêsto same siê rozwi±zuj±.”

Will, to wychowanek sierociñca w Redmont i czeladnik Halta. Bohater trafi³ do elitarnej grupy, która dba³a o bezpieczeñstwo kraju. Ch³opiec pokaza³ wielokrotnie, ¿e zas³u¿y³ na to by znale¼æ siê w grupie piêædziesiêciu najlepszych z najlepszych.
W tym tomie, wraz z Evanlyn docieraj± do domu w górach. Czekaj± na przyj¶cie wiosny by ruszyæ w dalsz± drogê. Napotkany w lesie Temud¿ein krzy¿uje ich plany. W porê przybywa Halt z Harace'm, którzy ratuj± bohaterów z opresji. Okaza³o siê jednak, ¿e powrót do domu sta³ siê niemo¿liwy. Wielotysiêczna armia temud¿einów chce napa¶æ na Skandiê. Czy Ragnak da szansê Atabi i jego planowi pokonania wroga? Czy przyjacio³om uda siê wróciæ do Araluenu?

Ka¿dy tom jest lepszy od wcze¶niejszego i ka¿dy czyta mi siê z ogromn± przyjemno¶ci±. Po zwolnieniu (tom 3) nast±pi³o przyspieszenie (tom 4). Warto¶ci przekazywane we wcze¶niejszych tomach w tym s± podtrzymywane. Wspó³praca, wspólny cel i uczciwo¶æ – wygrywaj±. Przyja¼ñ, odpowiedzialno¶æ za drug± osobê i poczucie honoru – bezcenne. Wartka akcja, super opisy i dialogi, w których coraz czê¶ciej pojawia siê element inteligentnego humoru i bohaterowie, którzy widaæ i czuæ, ¿e dorastaj±, rozwijaj± siê i wyci±gaj± wnioski. Ksi±¿ka uczy, ¿e do¶wiadczenie i umiejêtno¶æ uczenia siê przez obserwacjê ma olbrzymi wp³yw na utworzenie dobrego, przemy¶lanego planu, który jest po³ow± sukcesu. Wielo¶æ scen batalistycznych, mnie dziewczynê, nie odstraszy³a. Czuæ spójno¶æ przez ca³y czas trwania historii.

„(…) ¿yczliwa zachêta (…) skutkuje znacznie lepiej ni¿ mia¿d¿±ca krytyka.” Zachêcam Was zatem do siêgniêcia po tê seriê. Ja siêgam po kolejny tom.

Polecam.

"Zdumiewaj±ce, do jakiego stopnia g³ód mo¿e wp³yn±æ na zmianê punktu widzenia(...)"

Nadchodzi wiosna. Will i Evanlyn na dniach powinni ruszyæ w dalsz± trasê. Niespodziewanie jednak dziewczyna zostaje porwana, przez tajemniczego je¼d¼ca. Ch³opak musi odnale¼æ w sobie wszystkie lekcje udzielone przez nauczyciela i wytropiæ swoj± przyjació³kê. W kulminacyjnym momencie próby odbicia Evanlyn, pojawia siê Halt wraz z Horace. Jak siê okazuje domniemany przypadkowy je¼dziec okazuje siê szpiegiem wielkiej armii temud¿ein¶kiej, która szykuje siê na inwazje zarówno Skandii jak i dalszych królestw. Czworo Aralueñczyków, którzy znów s± razem, musz± przekonaæ upartego w³adcê Skandii, ¿e zbli¿a siê wojna, która nie bêdzie tym razem ³atwa. Czy ¶miertelni wrogowie po³±cz± si³y by przeciwstawiæ siê tajemniczym naje¼d¼c± ?

"¦mieræ to ¶mieræ. Przestaje siê ¿yæ i umiera. ¦mieræ, czyli koniec wszystkiego. Cz³owiek przenosi siê na tamten ¶wiat. Albo te¿ pogr±¿a siê w ostatecznym zapomnieniu, to zale¿y, w co kto wierzy."

Kolejna czê¶æ ju¿ za mn± i czuje coraz wiêksze zaciekawienie bohaterami jak i dalszymi czê¶ciami serii.

Po kilku upadkach i niepowodzeniach wydawaæ siê mo¿e, ¿e Will z przyjació³k± wyjd± na prost±. Ale przecie¿, ksi±¿ka musi byæ bogata w akcje, wiêc ju¿ na samym pocz±tku historii, jeste¶my ¶wiadkami do¶æ niepokoj±cych zdarzeñ, które w swoim finale prowadz± bohaterów na ziemie wroga. Tylko, ¿e tym razem ca³a ekipa jest ju¿ w dawnym komplecie.

Jestem zadowolona z przebiegu fabu³y tej czê¶ci. By³a ona do¶æ dynamiczna i pokazywa³a rozwój zarówno fizyczny jak i psychiczny naszych g³ównych bohaterów. Podejmuj± oni rozs±dne decyzje i na podstawie b³êdów z wcze¶niejszych lat, teraz stawiaj± ostro¿ne kroki, które prowadz± do sukcesu. Jest jeszcze jeden element, który przypad³ mi do gustu w tej serii. Bowiem autor przedstawiaj±c kolejne tomy, prezentuje nam inn± sceneriê. W pierwszej czê¶ci mamy do czynienia z rodzimym krajem, ale dalej wraz z rozwiniêciem fabu³y, go¶cimy d³u¿ej na innych kontynentach, poznajemy ich mieszkañców oraz ich obyczaje.

"-Jest zwiadowc± - rzek³ nowo pasowany rycerz - a ludzie tacy jak my nigdy nie zdo³aj± poj±æ, co zwiadowcom chodzi po g³owie. Zawsze jaka¶ czê¶æ ich jestestwa przebywa w ¶wiecie, do którego my nie mamy dostêpu."

Kolejna czê¶æ przygód m³odego ucznia zwiadowcy, okaza³a siê lepsza ni¿ jej poprzednie czê¶ci, które by³y dobre. Jak siê okaza³o, z ka¿dym kolejnym tomem z¿ywam siê z bohaterami coraz bardziej i jestem ciekawsza ich losów. Wiem, ¿e wkrótce siêgnê po kolejny tom, bo jestem ciekawa co tam autor jeszcze dla mnie ma. ¦wietne jest to, ¿e autor nie stworzy³ idealnych bohaterów, maj± oni swoje mankamenty, ale z ka¿dym tomem widaæ jak dorastaj± i zachowuj± siê doro¶lej. Kolejny plus za mo¿liwo¶æ poznania innych ludno¶ci, nawet tych wrogich. Jest to taki zabieg, dziêki któremu w tej serii nie ma mo¿liwo¶ci wpadniêcia w monotonie. No có¿, powiem jeszcze tylko, ¿e polecam je¶li lubicie przygodówki.

Avatar u¿ytkownika - Styrana
Styrana
Przeczytane:2017-01-26, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2017, Ulubione,
Jak narazie wszystkie czê¶ci serii na tym samym poziomie. Czyli bardzo dobrym. Coraz bardziej ¿a³ujê, ¿e tak pó¼no siê wziê³am za ksi±¿ki Flanagana, który pisze niezwykle lekko i przyjemnie. Idealne dla m³odego czytelnika, nadadz± siê równie¿ dla starszego, który ma nadziejê na chwilowy powrót do dzieciñstwa.
Avatar u¿ytkownika - Cartercon
Cartercon
Przeczytane:2016-03-24, Ocena: 6, Przeczyta³am,
Kolejna opowie¶æ mocno trzymaj±ca czytelnika w napiêciu. Autor pokaza³, ¿e z jego ksi±¿kami nie da siê nudziæ. Wci±ga i zasysa. :) Polecam! Nie idzie siê oderwaæ.
Avatar u¿ytkownika - Vilsa
Vilsa
Przeczytane:2016-08-18, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016, Mam,
Jestem pod ogromnym wra¿eniem talentu autora; tak wykreowaæ bohaterów, ¿eby kocha³o siê ich ca³ym sercem, tak fenomenalnie zobrazowaæ ca³± bitwê, tak wple¶æ wielk± dawkê humoru i równie wielk± - wzruszeñ. Tak siê cieszê, ¿e znalaz³am tê seriê! Bojê siê tylko coraz bardziej, ¿e co¶ mo¿e siê staæ moim ulubionym postaciom. Brr! A¿ strach! Za bardzo siê z nimi z¿y³am!
Avatar u¿ytkownika - roksana85
roksana85
Przeczytane:2015-11-18, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam, Wyzwanie Initium - fantastyka,
"Bitwa o Skandiê" jest ju¿ czwart± czê¶ci± serii Zwiadowcy autorstwa Johna Flanagana.Tak samo jak poprzednie tomy ten te¿ wci±ga i nie pozwala spaæ ,gdy¿ jest siê ciekawym co bêdzie dalej =D.Moim zdaniem,ksiêga 4 to najlepsza czê¶æ z ca³ej serii.W ksi±¿ce s± momenty na ,których mo¿na uroniæ parê ³ez.Równie¿ ok³adka jest bardzo piêkna.
Avatar u¿ytkownika - KittyAilla
KittyAilla
Przeczytane:2015-04-26, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki w ci±gu roku,
Jestem zachwycona ca³± seri±. No i uwielbiam Skandian ^^ A Will po raz pierwszy mo¿e siê wykazaæ jako dowódca.
Z chêci± i podekscytowaniem czytam kojelne czê¶ci tej wspanialej serii. A Bitwa o Skandiê jest jedn± z najlepszych cze¶ci. Uwielbiam czytaæ o przygotowniach do bvitwy jak i o samej bitwie. W tej czê¶ci to znalaz³em. Niestety w Zwiadowcach przebieg bitew jest mniej opisywany ni¿ przygotowanie to nie ¿a³ujê. Wspaniale czytaæ jak dwa nie nawidz±ce siê kreje ³±cz± siê sojuszem by zniszczyæ wspólnego wroga! Pasuje tu przys³owie: "Wróg mojego Wroga jest moim Przyjacielem". Will wyrós³ na wspania³ego zwaidowcê co ju¿ widaæ w tej ksi±¿ce a w nastêpnych bêdzie jeszcze bardziej doswiadczony.
Avatar u¿ytkownika - Cookiss
Cookiss
Ocena: 6, Czytam,
¦wietne! Bez dwóch zdañ. Wspania³a przygodówka po³±czona z fantasy, ¶wietni bohaterzy i doskona³a fabu³a!
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2010-06-20,
Bardzo fajne seria :)
Avatar u¿ytkownika - glaadys
glaadys
Przeczytane:2014-01-13, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2014,
Czwarty tom ,,Zwiadowców" wci±gn±³ mnie bez reszty, jak dla mnie najlepszy z dotychczasowych. John Flanagan idealnie opisuje fragmenty bitew, wojen czy walk, za co prawdê mówi±c podziwiam t± seriê. Jednak tak samo jak po ,,Ziemi skutej lodem" czujê pewien niedosyt w postaci ,,braku Gilana" - mia³am nadziejê, ¿e przynajmniej siê pojawi albo bêdzie w nim wzmianka w ostatnich stronach *wybaczcie, ale nie chcê spolerowaæ!*. Na szczê¶cie jestem zaspokojona w docinkach i sposobie bycia Halta i mam nadziejê, ¿e nie zostanie nigdy zbyty w ¿adnej z czê¶ci - bo bez niego ju¿ sobie ,,Zwiadowców" nie wyobra¿am.
Avatar u¿ytkownika - stokrotka22
stokrotka22
Przeczytane:2022-11-07, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Inne ksi±¿ki autora
Zwiadowcy. (Tom 10). Cesarz Nihon-Ja. Zwiadowcy. Tom 10
John Flanagan0
Ok³adka ksi±zki - Zwiadowcy. (Tom 10). Cesarz Nihon-Ja. Zwiadowcy. Tom 10

Horace przepad³ bez ¶ladu. Od czasu, gdy zosta³ wys³any z misj± na ziemie cesarza Nihon-Ja, minê³y ju¿ miesi±ce. Brak jakichkolwiek wiadomo¶ci martwi...

Góra Skorpiona
John Flanagan0
Ok³adka ksi±zki - Góra Skorpiona

Hal, jego towarzysze z dru¿yny i Gilian uwolnili dwudziestu Aralueñczyków sprzedanych jako niewolnicy. Po powrocie do Araluen Gilian otrzymuje now± misjê...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Kalendarz adwentowy