Biszkopt, pingwin i reszta

Zbiór opowiadań o zwierzętach i ich relacjach z ludźmi, niekiedy zupełnie nieprawdopodobnych. Bo czy komuś przyjdzie do głowy, że bocianica zaprzyjaźni się z człowiekiem tak, że będzie z nim oglądać telewizję? Albo że wilczyca przyjdzie do leśniczego na śniadanie? Albo że tajną bronią w czasie wojny będą mewy? Dowcipne i wzruszające opowiadania pokazują, jak niezmierzone możliwości drzemią w zwierzętach – zarówno w tych dzikich, jak i w domowych pupilach.

Informacje dodatkowe o Biszkopt, pingwin i reszta:

Wydawnictwo: Bis
Data wydania: 2021-11-15
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Ilustracje:Marcin Minor

Tagi: dla dzieci

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Biszkopt, pingwin i reszta

Biszkopt, pingwin i reszta - opinie o książce

Książki, w których bohaterami są zwierzęta, są jednymi z ulubionych, jeżeli chodzi o najmłodszych czytelników, zawsze zadziwia ich to, że zwierzęta w takich opowieściach potrafią mówić lub wykonują te same czynności, co ludzie.
Biszkopt, Pingwin i reszta to zabawna książka składająca się z dziewięciu opowiadań, w których występują różne zwierzęta, jedne z historii są nieprawdopodobne, ale niektóre spokojnie mogły się kiedyś wydarzyć. Każda z historii jest krótka, ale bardzo wciągająca, jedne są śmieszne inne sentymentalne lub pokazujące, jak bardzo zwierzęta są wytrwałe i oddane sobie nawzajem lub swoim ludzkim przyjaciołom.
Jedno z piękniejszych opowiadań z tej książki jest to o bocianicy Malenie, która przez chore skrzydło nie mogła już latać, trudno było jej się z tym pogodzić, ale pomógł jej człowiek i zbudował dla niej gniazdo. Malena poznała bociana i niedługo po tym w ich gnieździe pojawiły się małe bocianiątka, niestety przyszedł określony czas i cała rodzina oprócz Maleny odleciała do ciepłych krajów, sytuacja powtarzała się co rok, ale ukochany Maleny co roku do niej wracał. Taka to była bociania miłość, może i z przejściami, ale bardzo piękna i wzruszająca.
Każde opowiadanie ma w sobie coś wspaniałego, klimat, który sprawia, że każde z nich jest wyjątkowe, a dzięki temu, że są krótkie, każde można przeczytać na raz. Relacje między zwierzętami a ludźmi są bardzo ciekawe, ponieważ często swoje uczucia potrafimy przelać bardziej na zwierzaka niż na drugiego człowieka, ale najczęściej jest to kot lub pies, a nie bocian czy pingwin, ale dzięki temu, że bohaterami są zwierzęta nietypowe, to bardziej zaciekawiają dzieci.
My z drobnymi przerwami przeczytaliśmy książkę na raz i nam wszystkie opowiadania spodobały się jednakowo, nie potrafimy wybrać jednego najlepszego, ponieważ każde z nich zasługuje na to miano.

Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie
Renata Piątkowska0
Okładka ksiązki - Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie

Niekiedy słyszymy historie o psach, które dokonały czegoś niezwykłego - uratowały człowieka, pomogły mu wyzdrowieć lub nie mogły się z nim rozstać...

Dzieci, których nie ma
Renata Piątkowska0
Okładka ksiązki - Dzieci, których nie ma

Polen-Jugendverwahrlager der Sicherheitspolizei in Litzmannstadt – obóz po dziś dzień mało znany, nadal leży poza granicami naszej świadomości...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk