Biologia molekularna bakterii

Nowe, drugie zaktualizowane wydanie jedynego na rynku polskim podręcznika akademickiego, w którym są omówione na poziomie molekularnym zagadnienia związane z budową, fizjologią i genetyką bakterii, ich oddziaływaniem na komórki eukariotyczne oraz budową bakteriofagów i ich działaniem na bakterie.

Obecne wydanie podręcznika zostało uaktualnione, z uwzględnieniem wyników najnowszych badań. Przedstawiono w nim wiele nowych informacji, dotyczących m.in.:

?        zróżnicowania struktury i funkcji komórek tworzących bakteryjne biofilmy oraz maty mikrobiologiczne

?        unikatowych cech metabolicznych prokariotów, takich jak wiązanie azotu cząsteczkowego, chemolitoautotrofia, oddychanie beztlenowe oraz metano- i metylotrofia

?        struktury genomów bakteryjnych, z uwzględnieniem chromidów

?        regulacji ekspresji genów przez sRNA

?        klasyfikacji ruchomych elementów genetycznych, z uwzględnieniem m.in. nieautonomicznych elementów transpozycyjnych, elementów integrujących z DNA, mobilnych intronów i intein

?        innych niż klasyczne mechanizmów horyzontalnego transferu genów, a także barier tego transferu (m.in. systemy CRISPR)

?        klasyfikacji bakteriofagów (opublikowanej w 2013 r. przez International Commitee on Taxonomy of Viruses)

?        mikrobiomu człowieka i jego wpływu na zdrowie

?        regulacji syntezy czynników wirulencji i sekrecji tych czynników

?        oddziaływania patogenów z komórkami eukariotycznymi (m.in. ubikwitynacja, pyroptoza, autofagia, peptydy antybakteryjne)

Publikacja jest adresowana do studentów biologii i biotechnologii na uniwersytetach, w tym przyrodniczych i medycznych, na politechnikach, a także do słuchaczy studiów podyplomowych, doktorantów i pracowników naukowych.

Informacje dodatkowe o Biologia molekularna bakterii:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2015-08-25
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Biologia molekularna bakterii

Biologia molekularna bakterii - opinie o książce

DMZ Strefa zdemilitaryzowana, tom 2
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - DMZ  Strefa zdemilitaryzowana, tom 2

Drugi tom przygód Matty'ego Rotha, młodego korespondenta wojennego, w rewelacyjnej serii ,,DMZ - Strefa Zdemilitaryzowana". Antyestablishmentowe...

Astonishing X-Men: Życie X, tom 1
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Astonishing X-Men: Życie X, tom 1

Pierwszy tom nowej serii przygód X-Men. Pradawne zło błyskawicznie przejmuje kontrolę nad kolejnymi jednostkami i społecznościami. Kto kryje się...