Dwudziestodwuletnia Julia Brown wychowywała się w rodzinie na pierwszy rzut oka idealnej. Duży dom z basenem i ochroniarzami, troskliwa matka, starszy brat, dobrze ułożona młodsza siostra. I wymagający ojciec, ciężko pracujący na ich komfort i... zadający się z niebezpiecznymi ludźmi. Julia dobrze wiedziała, że interesy ojca nie są legalne, ale niewiele ją to obchodziło. Aż do momentu, w którym się okazało, że to jej przyszło zapłacić za tę pozorną sielankę.
W trakcie eleganckiego balu Julia została przedstawiona Michaelowi Harrisonowi - człowiekowi, o którym krążyły legendy. Z tych opowieści wyłaniał się mężczyzna bezwzględny, wręcz bezduszny psychopata. Właśnie u kogoś takiego ojciec Julii zastawił jej życie! Pan Brown zadłużył się w jednym z kasyn Harrisona, a swoją starszą córkę zaoferował jako zabezpieczenie kwoty, na której spłatę miał trzy miesiące. Przez ten czas Julia miała należeć do wierzyciela... Potem, jeśli dług nie zostanie spłacony, bezduszny psychopata będzie mógł z nią zrobić, co zechce. Nawet zabić.
Czy Michaelowi chodzi tylko o spłatę długu?
Czy Julia naprawdę ma być jedynie zabezpieczeniem finansowym?
A może gra toczy się o zupełnie inną stawkę i wszystko to zostało zaplanowane dawno temu?
Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.
Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2024-09-17
-RECENZJA PATRONACKA-
Po przeczytaniu opisu książki „Bezduszny psychopata” wiedziałam, że chcę poznać tę historię! Kiedy otrzymałam jej patronat byłam bardzo szczęśliwa, a po przeczytaniu książki byłam nią oczarowana! Dosłownie kilka dni nie mogłam wyjść z podziwu jak świetną powieść debiutancką dostałam pod swoje skrzydła!
Julia Brown nie wpasowuje się w idealny obraz rodziny wykreowany przez jej ojca. Dziewczyna nienawidzi uczestniczyć w sztywnych przyjęciach, udając szczęśliwą. Jednak na pewną imprezę zostaje zmuszona do pójścia jak się okazuje ojciec chce, aby wyszła za mąż za jednego z bogatych mężczyzn. Na przyjęciu Julia poznaje Michaela Harrisona, który budzi w niej strach, ale i ciekawość. Niedługo później okazuje się, że ojciec oddaje ją Harrisonowi na trzy miesiące, aby mógł spłacić długi. Na początku dziewczyna jest przerażona i zrozpaczona, jednak okazuje się, że Harrison ma wobec niej plan, który musi zrealizować. Okazuje się jednak, że to nie będzie takie proste, a między obojgiem zaczyna rodzić się uczucie…
Wow! Wow! Wow! Nadal nie mogę wyjść z podziwu jak genialną książkę dostałam do patronowania! Ta historia mnie pochłonęła. Sprawiła, że zarwałam nockę i z niecierpliwością będę wyczekiwać kontynuacji! Diana Jemielita zadebiutowała w wielkim stylu! Historia Julii i Michaela zawładnęła mną bez reszty. Nie mogłam się od tej książki oderwać dopóki nie poznałam zakończenia! Jestem niezwykle szczęśliwa, że to właśnie ta książka znalazła miejsce w moim sercu!
W książce „Bezduszny psychopata” autorka porusza ważne kwestie takie jak: lojalność, zdrada, mroczne tajemnice, czy relacje rodzinne. Dzięki temu ta historia to emocjonalny rollercoaster! Rodzina Julii z pozoru jest szczęśliwa, jednak jak poznajemy ją bliżej to zauważamy ile w tym jest kłamstwa i obłudy. Michael w momencie poznania jest przedstawiony jako człowiek bez uczuć, bez duszy. Jednak zagłębiając się w jego historię zaczynamy rozumieć, co kieruje jego działaniami. Z każdym rozdziałem autorka ukazuje jego skomplikowane wnętrze!
Julia to bohaterka, którą poznajemy kiedy ojciec planuje wydać ją za mąż za jednego z bogatych mężczyzn. Dziewczyna jednak ma mocny charakter i nie da się ta łatwo oddać. Z biegiem powieści poznajemy ją dokładnie. Zauważamy, że jak chce to postawi na swoim, ale i ma momentami niewyparzony język.
Michael to postać, która z jednej strony nas przeraża, z drugiej zaś nas fascynuje. Poznajemy go jako postać wręcz z psychopatycznymi zapędami. Jednak poznając go bliżej nasze zdanie na jego temat ulega diametralnej zmianie. Diana Jemielita genialnie pokazuje, że za maską bezdusznego psychopaty kryje się traumatyczna przeszłość.
Autorka genialnie buduje tutaj napięcie! Już od początku natłok emocji i rozwój wydarzeń sprawiają, że nie możemy się od książki oderwać! Relacja między bohaterami jest pełna skrajnych emocji, niejednoznacznych sytuacji, ale i napięcia! Niejednokrotnie zwroty akcji sprawią, że będziemy mocno zszokowani, a samo zakończenie wbije nas w fotel.
Podsumowując, "Bezduszny psychopata" to genialna debiutancka powieść, którą musicie przeczytać! Ta historia jest idealna dla fanów gatunku dark romans! Tajemnice, mrok, czarny charakter, nielegalne interesy. Mocna książka, która wciągnie was do swojego świata i nie wypuści aż do ostatniej strony! To książka obok której nie można przejść obojętnie! To historia warta poznania!
IG: libresunn
Już przy pierwszych stronach zostałam wciągnięta przez niesamowity klimat książki, a im dalej czytałam to Julia i Michael sprawili, że pokochanie ich było bardzo łatwe. Więc po przeczytaniu decyzja była tylko jedna: chce zostać jej patronką!!!
Julia, młoda kobieta zostaje zastawem za długi ojcem. Trafia w ręce "szarej eminencji" mafii, Michaela. W mieście krążą o mężczyźnie niesamowite plotki, a w nich króluje obraz bezdusznego i bezwzględnego psychopaty, który jest zdolny posunąć się do wszystkiego by osiągnąć swój zamierzony cel. Tym razem na jego celowniku jest rodzina Julii.
Czy chodzi tylko o dług?
Jeśli szukacie książki intrygującej, wciągającej, a przede wszystkim nieprzewidywalnej to właśnie jest ona. Emocjonalny rollercoaster oraz akcja sprawiają, że książkę pochłania się w błyskawicznym tempie. Ta książka sprawia, że łaknie się jej więcej i więcej... a zakończenie zostawiła mnie z niedosytem, liczę że na kontynuację nie będę musiała czekać.
Debiut literacki @diana_luisa1242_autorka a historia i bohaterowie są idealnie wykreowani, a sama książka jest perfekcyjnie dopracowana.
TA KSIĄŻKA TO PETARDA, a was zachęcam do poznania tej fenomenalnej historii Julii i Mi
chaela.
Zdarza Ci się sięgać po romanse mafijne, czy czujesz już nimi przesyt? ?
Muszę przyznać, że swego czasu nie mogłam już na nie patrzeć. Jednak po przeczytaniu opisu Bezdusznego psychopaty autorstwa Diany Jemielita uznałam, że to może być dobry moment, aby ponownie sięgnąć po ten gatunek. I wiesz co? Ogromnie się cieszę, że to zrobiłam! Okazało się, że Bezduszny psychopata to nie tylko romans mafijny, ale coś znacznie głębszego, wielowymiarowego i niezwykle emocjonującego.
Bezduszny psychopata to książka z gatunku dark romance, z doskonale zarysowaną fabułą i wyważoną historią pełną emocji oraz niespodziewanych zwrotów akcji. Autorka udowadnia, że nie boi się poruszać trudnych tematów, jak chociażby zdrada czy skomplikowane relacje rodzinne. Jednak cała fabuła i zwroty akcji nie byłyby tak intrygujące, gdyby nie postacie, które dopełniają całości -- mam tu na myśli przede wszystkim Julię i Michaela. Są to bohaterowie niezwykle niestereotypowi, a między nimi rodzi się coś, czego oboje nigdy nie chcieli. Ich relacja jest pełna napięcia, skrajnych emocji i niejednoznacznych sytuacji.
Julia to istota krucha, ale zarazem waleczna. Poznajemy ją w momencie, gdy ojciec planuje wydać ją za mąż za bogatego mężczyznę, ale dziewczyna nie chce się na to zgodzić. Niejednokrotnie udowadnia, jaką moc w sobie kryje, i muszę przyznać, że bardzo ją polubiłam.
Michael natomiast to postać, która pod maską psychopaty skrywa wrażliwą duszę. Ciężka przeszłość ukształtowała go w taki, a nie inny sposób. Z jednej strony potrafi przerazić, a z drugiej fascynować, i to chyba właśnie dla niego chciałam jak najszybciej skończyć tę książkę. Od początku czułam, że nie jest on tym, za kogo się kreuje.
Autorka ma lekkie pióro, więc książkę dosłownie się pochłania. Umiejętnie buduje napięcie, a ogrom emocji sprawia, że trudno się od niej oderwać. Gdybym nie wiedziała, nigdy bym nie pomyślała, że to debiut!
Zakończenie jest genialne i przyznam, że się go nie spodziewałam. Diana Jemielita dosłownie wbiła mnie w fotel!
Bezduszny psychopata to świetny debiut, który szczerze polecam. Dawno żaden romans mafijny nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Mrok, tajemnice, nielegalne interesy i uczucie, które jest gwałtowne, a zarazem zaskakujące dla bohaterów, tworzą połączenie gwarantujące doskonałą lekturę. Serdecznie polecam!
Przeczytane:2024-10-16, Ocena: 6, Przeczytałem, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku,
Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Bezduszny psychopata". Jest to romans mafijny i zarazem debiutancka powieść pisarki. Na wstępie muszę wspomnieć o pięknej okładce, która bezapelacyjnie przyciąga uwagę. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Ja pochłonęłam ją w jeden wieczór i nie odłożyłam póki nie przeczytałam ostatniego zdania. Autorka od pierwszych stron porywa czytelnika w pełen niebezpieczeństw i mafijnych porachunków świat. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w ciekawy sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje tajemnice, nie są krystaliczne, zdarza się im popełniać błędy czy postępować pod wpływem chwili. Historia została przedstawiona z perspektywy kilkorga postaci (chociaż w głównej mierze mamy punkt widzenia Julii i Michaela) co pozwoliło mi lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się zmagają, jakie wydarzenia wpłynęły na ich obecne życie, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Myślę, że w tym przypadku był to świetny pomysł, ponieważ tym sposobem każda z postaci odegrała tutaj istotną rolę, dostarczając tym samym Czytelników wielu emocji i wrażeń. Julia w zasadzie od samego początku zaskarbiła sobie moją sympatię, podobało mi się to, że jest bardzo charakterna i ma swoje zdanie. Michael natomiast na początku wywoływał we mnie wiele mieszanych odczuć, jednak kiedy zagłębiłam się bardziej w jego historię, w jego przeszłość, zrozumiałam dlaczego mężczyzna zachowuje się tak a nie inaczej. Relacja głównych bohaterów została w rewelacyjny sposób zaprezentowana. Tutaj nic nie jest oczywiste. Ciężko przewidzieć jak zachowają się bohaterowie, a dodatkowo od początku można wyczuć między nimi wyraźne napięcie, które z czasem zaczyna przeradzać się w coś zupełnie innego, głębszego, co w sumie nawet trudno jednoznacznie określić. Każde ich spotkanie, każda ich potyczka słowna, każdy gest dostarczało mi całą paletę skrajnych odczuć. Nie brakuje tutaj oczywiście niebezpiecznych momentów, intryg, manipulacji, zemsty oraz trudnych decyzji do podjęcia, które wywołują w samych bohaterach jak i Czytelniku natłok skrajnych emocji i wrażeń. W zasadzie do ostatnich stron nie widziałam jak potoczą się losy Julii i Michaela, a na pewno nie byłam w stanie przewidzieć takiego zakończenia jakie zaserwowała tutaj autorka! Pozostawiło mnie ono z mocno bijącym sercem i sporą ilością pytań bez odpowiedzi... Świetnie spędziłam czas z tą książką i jej bohaterkami i nie mogę się już doczekać ciągu dalszego! Polecam!