Bez zahamowań

Tom 3 cyklu Gray Man

SAM PRZECIW ŚWIATU
Brawurowo sportretowany przez Ryana Goslinga dla Netfliksa Gray Man powraca w trzeciej powieści. Tym razem bez zahamowań!

Court Gentry był jednym z najlepszych agentów CIA. Zdradzony przez swoich pracodawców, został płatnym zabójcą znanym jako Gray Man. Zarabia na życie, skracając żywot innym.
Po ostatniej morderczo trudnej akcji Court szuka schronienia w dżungli amazońskiej. Jednak i tam dosięga go przeszłość - mściwy rosyjski gangster odnajduje go i zmusza do kolejnej ucieczki. Gray Man wyrusza więc na poszukiwanie jedynego człowieka, któremu jest w stanie zaufać, ale przybywa za późno. Staje nad grobem przyjaciela zamordowanego przez okrutnego szefa meksykańskiego kartelu narkotykowego. Gray Man wbrew własnej woli zostaje wplątany w przerażającą wojnę. Wojnę, w której nie ma stron - są tylko ci, którym udaje się przeżyć.

Informacje dodatkowe o Bez zahamowań:

Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2023-02-08
ISBN: 9788367195454
Tytuł oryginału: BALLISTIC
Tłumaczenie: Karolina Rybicka-Tomala

Kup książkę Bez zahamowań

Bez zahamowań - opinie o książce

Avatar użytkownika - AnnaBook
AnnaBook
Przeczytane:2023-03-13, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023,

Chciałam zmienić klimat czytanych książek, zrobić sobie przerwę od swoich ulubionych gatunków i zabrać się za coś innego. Niedawno wyszła III część przygód Gray Mana i mimo iż nie znałam poprzednich części, zdecydowałam się na lekturę. Czy żałuję?

Dawniej Court Gentry obecnie Gray Man to człowiek o trudnej przeszłości z mrocznym spojrzeniem, wysportowany, twardy, waleczny, odważny, pomysłowy. Wystawiony przez swoich mocodawców z CIA stał się celem numer jeden, do którego można strzelać bez uprzedzenia na całym świecie. By wyżyć, stał się płatnym zabójcą. Bez szemrania i profesjonalnie wykonuje każde zlecenie. Jednak i na niego polują, przede wszystkim szef rosyjskiej mafii, więc nigdzie nie może się czuć bezpiecznie i żadne miejsce na ziemskim globie nie stanie się dla niego domem.

W tej odsłonie przygód Court ledwie zdołał uciec jednemu z łowców nagród i trafił do Meksyku. W tym kraju, w którym żądzą narkotykowe kartele, a policja w większości jest skorumpowana, dowiaduje się o śmierci swojego bliskiego kompana, który uratował mu wcześniej życie podczas akcji w Laosie. Uzyskuje informacje, w którym miejscu jest pochowany i przed dalszą podróżą pragnie oddać mu hołd. Przy grobie spotyka żonę zmarłego kolegi i tym samym zostaje wplątany w sieć intryg mafijnych bossów i skorumpowanej policji federalnej. Jego celem staje się uratowanie przed egzekucją rodziny zmarłego kolegi. Zadanie nie jest łatwe, szczególnie że nie wie, komu można zaufać…

Akcja przebiegała sprawnie i szybko. Tak szybko, że można było dostać zawrotów głowy  – „kręćka” jak mawiała moja babcia. Owszem było przewidywalnie, czasem schematycznie, ale książka trzymała w napięciu. Jako czytelnik byłam ciekawa, na jaki pomysł wpadnie Gray Man, by wydostać się z kłopotów i uratować niewinnych ludzi przed kartelowymi sicarios. Trzeba bowiem wiedzieć, że twardziel ma jednak ludzkie oblicze i jest wrażliwy na cudze krzywdy, nieszczęścia i niesprawiedliwość. Nie zostawia ludzi w potrzebnie, przez co musi wspinać się na wyżyny swojej kreatywności i zdolności, by nie tylko efektywnie pomóc im przetrwać, ale i samemu nie dać się złapać i zabić.

Gray Man to z pewnością nie lektura dla każdego. Bohater to osobnik balansujący między Rambo a Jackem Reacherem. Mnóstwo truposzy złych ludzi, wybuchy, strzelanki i szaleńcze pościgi były na porządku dziennym. Dla mnie akurat książka była doskonałym przerywnikiem między thrillerami i kryminałami ze sztuką w tle, bo czasem i od swojego ulubionego gatunku trzeba odpocząć.

Za możliwość zapoznania się z treścią książki dziękuję PORADNI K.

Gray Man
Mark Greaney0
Okładka ksiązki - Gray Man

Jeden z najbardziej oczekiwanych kryminałów 2021 roku!Dla tych, którzy żyją w cieniu, jest znany jako Gray Man. Jest legendą, cicho przechodzi...

Tryumf postprawdy
Mark Greaney0
Okładka ksiązki - Tryumf postprawdy

Oko za oko. Ząb za ząb. Na szczytach władzy nie ma litości. Agent Dominic Caruso, siostrzeniec Jacka Ryana, bierze udział w szkoleniu pod okiem byłego...

Kyle
T.M. Piro