Be your best self. Postaw siebie na pierwszym miejscu i zacznij wreszcie żyć!

W obliczu stale rosnącej potrzeby, abyśmy wszyscy traktowali priorytetowo nasze dobre samopoczucie w tych stresujących czasach, Ballagh chce zapewnić dostęp do wsparcia, narzędzi uzdrawiających i zasobów do samorozwoju.

Książka opiera się na dziesięciu zaleceniach zmieniających życie:

1. Odkryj swojego wewnętrznego krytyka i własną wartość,

6. Zmień przekonania, które Cię ograniczają,

7. Nie przejmuj się opinią innych,

8. Chroń własną energię,

9. Wypracuj zdrowe nawyki,

10. Naucz się kochać siebie.

Dowiedz się, jak rozwinąć swój pełny potencjał i wreszcie poczuć się dobrze we własnej skórze.

Informacje dodatkowe o Be your best self. Postaw siebie na pierwszym miejscu i zacznij wreszcie żyć!:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2024-03-13
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9781991006011
Tytuł oryginału: Be your best self. Postaw siebie na pierwszym miejscu i zacznij wreszcie żyć!
Język oryginału: angielski

Kup książkę Be your best self. Postaw siebie na pierwszym miejscu i zacznij wreszcie żyć!

Be your best self. Postaw siebie na pierwszym miejscu i zacznij wreszcie żyć! - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2024-08-29, Ocena: 5, Przeczytałam,

„Pokochaj siebie”, „Bądź swoją najlepszą wersją”, „Zainwestuj w siebie”, „Jesteś wspaniałą/ym mamą/przyjaciółką/tatą/mężem/pracownikiem (można dopisać własną propozycję)” - piękne hasła, ale jak w niej uwierzyć. Jak nabrać pewności siebie, uciszyć wewnętrznego krytyka, nie przejmować się złośliwą opinią, wyznaczać granice, wypracować dobre nawyki? Patentami na pokochanie siebie dzieli się Rebekah Ballagh w publikacji „Be your best self”.

Kim jest autorka książki. „Jestem doradczynią, trenerką samorozwoju, nauczycielką uważności, mamą i żoną”[1] - tak się nam sama przedstawia. Będę szczera, w tym momencie byłam dość sceptycznie nastawiona do książki, bo z ideą samorozwoju nie jest mi do końca po drodze, ale byłam ciekawa, co Rebekah Ballagh ma do powiedzenia. A ma sporo, a przede wszystkim emanuje bardzo dobrą energią i pewnością siebie. Nie boi się napisać, że jest dobra w tym co robi i wzbudza tym zaufanie. Dlatego dajemy jej szansę na pokazanie własnych możliwości.

Poradnik utrzymany jest w przyjacielskim tonie. Autorka zwraca się do czytelnika na ty, czym przełamuje dystans. Bardzo mi się to podoba. Jasne, jest to pewna zagrywka psychologiczna, ale mnie taką książkę czyta się lepiej niż sztywny, fachowy wykład. Lubię trafne porównania, anegdoty czy tzw. historie z życia, a tych znajdziemy w „Be your best self” wiele. Do tego konkretne ćwiczenia, techniki. To co proponuje Rebekah Ballag można sprowadzić do okiełznania własnych myśli. Widoczne są tu praktyki związane z uważnością. Musimy zatrzymać się i zadać sobie wiele pytań m.in. o przyczynę naszego zachowania. Jest to droga dla osób szczerych i zdeterminowanych, gotowych na rozprawienie się z samym sobą.

Książka również wygląda bardzo sympatycznie. Być może ilustracje, kolorystka są nieco dziecinne, ale emocje jakie wzbudzają pasują do efektu, jaki chce uzyskać autorka, czyli wrażenia, że siedzimy w wygodnym fotelu pod przytulnym kocem i pijemy kawę z przyjaciółką. Na wyróżnienie zasługuje kolorowy brzeg, gdzie każdy z rozdziałów zaznaczono inną barwą. Dzięki temu łatwo zorientować się w poradniku.

Nie pytajcie mnie, dlaczego tytuł nie został przetłumaczony. Też tego nie lubię. Być może ktoś uznał, że po angielsku brzmi ładniej, albo polskie „Bądź najlepszą wersją siebie” jest śmieszne, czy też nie oddaje dobrze treści. Trudno powiedzieć. Ale ja lubię to hasło. Ono wcale nie sugeruje, żeby ciągle działać na maksa. Ono dopuszcza do głosu nasze słabości. Tylko my musimy nauczyć się te słabości akceptować.

[1] Rebekah Ballagh, „Be your best self”, przeł. Anna Nowosielska, wyd. Bellona, Warszawa 2024, s. 7.

Avatar użytkownika - zaczytanaEdyta
zaczytanaEdyta
Przeczytane:2024-06-09, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

"Be your best self. Postaw siebie na pierwszym miejscu i zacznij wreszcie żyć!" to książka dla każdego. Dla osób, którym brak pewności siebie i tych, które po prostu chcą poczuć się lepiej we własnej skórze. Dla osób, które chcą pokonać swoje ograniczenia i uwolnić się od samokrytyki. Każdy znajdzie tu przydatne rady dla siebie.

Książka składa się z dziesięciu rozdziałów, z których każdy zmusza nas do chwili refleksji oraz przybliża do zmian. Oto kroki, które pomogą nam zmienić jakość naszego życia:

1. Odkryj swojego wewnętrznego krytyka i własną wartość.

2. Rozszyfruj własne emocje.

3. Wydostań się z pułapki zmartwień.

4. Przestań sabotować siebie.

5. Okiełznaj własne myśli.

6. Zmień przekonania, które cię ograniczają.

7. Nie przejmuj się opinią innych.

8. Chroń własną energię.

9. Wypracuj zdrowe nawyki.

10. Naucz się kochać siebie.

Na końcu każdego rozdziału znajdziemy zadania, które pomogą zrozumieć treść, a także podsumowanie, w którym w pigułce mamy zebrane najważniejsze informacje.

Ładna szata graficzna i kolorystyczna, przejrzyste ilustracje, jasna i wartościowa treść. Bardzo ładne i czytelne wydanie. Niektóre rozdziały mocno mnie zaciekawiły i trafiły w punkt. Stopniowo zaczęłam wprowadzać zmiany w swoim życiu, zgodnie ze wskazówkami Autorki.

Z całego serca polecam tą książkę. Moim zdaniem jest to niezwykle wartościowa pozycja, idealna dla osób, które chcą coś zmienić w swoim życiu, poprawić jego jakość. Osobiście na pewno będę do niej wracała i korzystała z rad i wskazówek, które w niej znalazłam.

Avatar użytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2024-04-05, Ocena: 6, Przeczytałam,

Wiosna to czas porządków, odświeżania garderoby, pozbywania się niepotrzebnych rzeczy. Warto też pomyśleć o porządkach w głowie. Rzadko czytam książki rozwojowe i motywacyjne, ale gdy spojrzałam na tę wiosenną okładkę "Be Your Best Self" Rebekah Ballagh, to również zapragnęłam wiosennego odświeżenia. Szczególnie gdy na kilka pytań zamieszczonych na okładce odpowiedziałam pozytywnie, co oznacza, że jednak mogę zrobić dla siebie coś więcej, by zgodnie z mottem tej książki "postawić siebie na pierwszym miejscu i zacząć wreszcie żyć!".

Książka składa się z dziesięciu rozdziałów, w których Autorka zwraca się bezpośrednio do czytelnika, a każdy dotyczy innego istotnego zagadnienia, które może wpłynąć na poprawę naszego życia. Każdy wzbogacają zabawne ilustracje i przemawiające przykłady, co sprawia, że czyta się z przyjemnością. Co najistotniejsze jednak zawiera praktyczne ćwiczenia, które mogą pomóc poradzić sobie z naszą bolączką i wyrobić odpowiednie nawyki na przyszłość.

Kilka tematów trafiło do mnie dużo bardziej niż inne, bo po prostu dotyczą mnie bezpośrednio i stref, które chciałabym poprawić. I czułam się, jakby autorka znała mnie na wskroś i tak dobrze rozumiała na przykład mojego wewnętrznego krytyka, który jest bardziej nieprzychylny i surowy dla mnie samej niż byłby w stosunku do kogokolwiek z mojego otoczenia. Istotne okazały się dla mnie również rozdziały związane z nadmiernym dążeniem do perfekcjonizmu i prokrastynacją (może za rok bez odkładania zrobię porządki w garderobie) oraz skłonnością do zadowalania innych często własnym kosztem.

Bardzo trafiła do mnie ta lekka, bezpośrednia forma, która jest jednocześnie szalenie praktyczna, a styl pozbawiony lukru, ale przychylny i przyjazny rzeczywiście jest jak spotkanie przy kawie z wyrozumiałą przyjaciółką, a nie lektura książki poświęconej samorozwojowi.

Zakończeniem każdego rozdziału jest zbiór najistotniejszych zdań i rad podsumowujących temat, więc można do nich wracać w razie potrzeby bez konieczności czytania całości, czy wyszukiwania treści. Oczywiście nic samo się nie zmieni, więc po pierwsze warto być ze sobą szczerym, by uświadomić sobie obszar do poprawy i po drugie czerpać z doświadczeń osób, które poskromiły już swojego wewnętrznego sabotażystę i zastosować je we własnym życiu.

„Be your best self” Rebekah Ballagh to kolejna wspaniały poradnik, który miałam przyjemność czytać. Kiedyś poradniki kompletnie nie były moją bajką, natomiast teraz każdy kolejny zachwyca mnie jeszcze bardziej, dalej wiele cennych lekcji i pozwala rozwijać siebie, inwestować w swój rozwój, zarówno duchowy, intelektualny, jak również wizualny. Tym razem dowiadujemy się jak postawić swoją osobę na pierwszym miejscu, tak aby wreszcie zacząć żyć! Wbrew pozorom nie jest to łatwe, gdyż z każdej strony jesteśmy narażeni na krytykę i podważanie naszej własnej wartości, dlatego wiara w siebie nie jest dziś niczym oczywistym. „Be your best self” uświadamia nam, że już w dziecięcym wieku jesteśmy pozbawiani wiary we własną wartość, natomiast hodujemy w sobie wewnętrznego krytyka, który towarzyszy nam już na stałe i nie ma dla nas litości. Najgorzej bowiem zawsze oceniamy samych siebie! A właśnie ta książka pokazuje, co zrobić, aby móc to zmienić! Uwierzyć w siebie I wreszcie się docenić! Zazwyczaj jest tak, że to, co widoczne dla nas, jest zupełnie niezauważalne dla innych I tak jak my nie widzimy wad innych, tak inni nie dostrzegają naszych, ale musimy to sobie wreszcie uświadomić!! Ta książka jest dla każdego, bo każdy z nas zwraca uwagę, co mówią o nas inni, przejmuje się tym, krytykuje sam siebie i wytyka sobie każde potknięcie! Bo czy nie jest tak, że zawsze wobec siebie samych jesteśmy najbardziej krytyczni! Dodatkowo ułatwieniem nie jest ciągłe dążenie do wyznaczanych trendów i ideałów, które często są jedynie pokazowe! Nie wszystko przecież jest takie, na jakie wygląda! Powinniśmy wyrobić w sobie dobre, zdrowe nawyki, które zaczną być początkiem naszego sukcesu, który musimy kontynuować! Pokochanie siebie jest zdecydowanie drogą do sukcesu, którą jedynie wystarczy w życiu odnaleźć!! Niezwykle istotna jest samoakceptacja, o której tak często zdarza nam się zapominać oraz wiara w swoje możliwości! Bardzo serdecznie polecam ten tytuł, szczególnie osobom, którym pewności siebie nieco brakuje, bo naprawdę może Wam pomóc, tak jak pomógł mi.

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak