Baśnie chińskie. Żółty smok

Chiny kojarzą się współczesnemu Europejczykowi z jedyną widoczną z kosmosu budowlą – Wielkim Murem Chińskim, smaczną i zdrową kuchnią oraz tanimi produktami. Jednak Chiny to oczywiście nie tylko to. To przede wszystkim najstarsza, licząca prawie pięć tysiącleci cywilizacja, która nie tylko przetrwała dziejowe zawieruchy, ale i wywarła ogromny wpływ na rozwój nauki i kultury. Odzwierciedlenie tej historii znaleźć można – jak wszędzie – w ludowej mądrości przekazywanej z ust do ust w baśniach i podaniach. Kultura chińska przechowała wielowiekowe doświadczenie mieszkańców tamtej części świata, będące sumą ludzkiej mądrości, snów i marzeń. Prezentowane baśnie chińskie zawierają pełne egzotycznego uroku, choć zarazem uniwersalne i obecne w kulturze światowej przypowieści, przybliżające współczesnemu czytelnikowi ten odległy – fizycznie i mentalnie – świat, wraz z całym inwentarzem istotnych dla Chińczyków wartości.

Informacje dodatkowe o Baśnie chińskie. Żółty smok:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
ISBN: 978-83-7278-311-0

Kup książkę Baśnie chińskie. Żółty smok

Baśnie chińskie. Żółty smok - opinie o książce

Avatar użytkownika - gan1983
gan1983
Przeczytane:2017-03-01, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, wyzwanie 30 ksiązek w 2017 roku,
Intereszuję się Chinami i te bajki uważam za ciekawe. Mają piękne ilustracje, a i treść jest niecodzienna. Taka inna od znanych nam europejskich legend.
Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2017-02-22, Ocena: 6, Przeczytałam, 250 ksiażek w 2017 roku, Dla dzieci, Mam,
Zbiór baśni z różnych chińskich prowincji. Są tak różne od naszych europejskich, ale jednak wiele ich łączy. Mamy tu motywy tzrech braci, z ktrych tylko jeden, ten uczciwy i pracowity cos osiaga, złych smoków, czy miłości, która przezwycieży wszystko, tak dobrze znane z naszych rodzimych baśni, ale też wszystko to okraszone jest orientalizmem.

"Żółty smok" to zbiór siedemnastu chińskich baśni, których motywem przewodnim jest walka dobra ze złem. Każda z baśni niesie ze sobą mądre przesłanie, a na pierwszy plan wysuwają się w nich takie cechy charakteru jak dobroć, chęć do poświęceń, odwaga, męstwo czy też skromność, które popłacają; i ich przeciwieństwa: zło, próżnosć, pycha, zazdrość, które zostają ukarane.

Owych baśni wysłuchałam w postaci audiobooka w fajnej, ciekawej interpretacji Mariana Opani.
Jak to ze zbiorami często bywa, tak i tu zdarzyły się takie baśnie, które przypadły mi do gustu bardziej i takie, podobały mi się w mniejszym stopniu, aczkolwiek tych drugich było mniej.

Polecam.jako miłą odskocznię od codziennych spraw.

Wiersze dla dzieci: Dom Czarownicy
Zofia Beszczyńska0
Okładka ksiązki - Wiersze dla dzieci: Dom Czarownicy

Hej, byliście kiedyś w domu czarownicy? Pewnie jeszcze nie. Do odwiedzin zaprasza Was czarownica oraz autorka, Zofia Beszczyńska, która właśnie pisze...

Złote smoki
Zofia Beszczyńska0
Okładka ksiązki - Złote smoki

Książka Zofii Beszczyńskiej, jednej z najbardziej lubianych i najchętniej czytanych polskiej autorki, przeznaczona dla dzieci z młodszych klas szkoły podstawowej....

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk