Basia uwielbia konie i kucyki, a Dżesika chciałaby mieć prawdziwego jednorożca. Marcel troszczy się o dżdżownice, a Janek przyniósł kiedyś do domu z przedszkola nieproszonych gości. Dla Basi i jej przyjaciół zwierzęta są ważne. W stajni i na łące, w oborze i chlewiku, w kurniku i na podwórku, a nawet na balkonie czy w zakamarkach mieszkań dzieci spotykają łaciate, włochate, biegające, gdaczące, pełzające, tkające sieci... zwierzaki. Z ,,Wielkiej księgi zwierząt domowych i przydomowych" dowiecie się, czy osły naprawdę są uparte, jakie zwyczaje mają gęsi, dlaczego pająki są pożyteczne, a także jak pozbyć się z domu niechcianych gości. Oprócz mnóstwa ciekawostek znajdziecie tu pełne przygód i emocji opowiadania - z sympatycznymi zwierzętami w rolach głównych! Kolejna ,,Wielka księga" to nie lada gratka dla wszystkich miłośników przyrody i dobrej zabawy.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2024-06-05
Zwierzęta nas otaczają praktycznie wszędzie. Są z nami na zewnątrz, ale również w naszym domu. Jedne są piękne i chcemy z nimi być blisko, inne uprzykrzają nam życie. Wraz z Basią i jej przyjaciółmi przeżyjemy przygody oraz poznamy bliżej różne zwierzątka. Będzie ich bardzo dużo, jedne ukryją się w stajni, inne w domowej sypialni. Momentami będzie bardzo wesoło, w innych nie koniecznie.
Książka jest po prostu świetna. To jedna z tych pozycji, które nie tylko bawią, ale zdecydowanie poszerzają dziecięcą wiedzę. Dowiemy się wiele ciekawostek, a także ważnych informacji o różnych zwierzątkach.
Ilustracje są ładne, przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.
Test zdecydowanie pod dziecko. Dość prosty, ciekawy, zachęcający do słuchania.
„Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych” to książka, która bawi i uczy. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Seria "Baśniowy muchomor" to najpopularniejsze baśnie - znane na całym świecie od ponad stu lat - teraz napisane na nowo znakomitym, współczesnym językiem....
Basia to współczesna, zabawna i mądra przyjaciółka dla Twojego dziecka. Przygody Basi pomagają dziecku zrozumieć świat, pokazują, jak poradzić sobie w...
Przeczytane:2024-10-27,
Czy jest tu jeszcze ktoś, kto nie zna Basi? 🤔 Ta mała, rezolutna dziewczynka od ponad 15 lat rozbawia młodsze i trochę starsze pokolenie dzieci. Szczególnie dobrze znana jest przedszkolakom. 👧 Nie tak dawno na rynku ukazała się nowa część przygód piegowatej ulubienicy maluchów. 📙
"Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych" to prawdziwa encyklopedia mniejszych i większych osobników zamieszkujących domostwa. 📖Całość została podzielona na części: W stajni/W oborze i chlewiku/W kurniku i na podwórku/Proszeni i nieproszeni goście. Znajdziecie w nich oczywiście konie, krowy, świcie, osły, kozy czy owce. 🐑 Ale to nie wszystko. Z bliska przyjrzycie się kurom, kaczkom czy gęsiom. 🐓 Oko w oko spotkacie się też z... molami, karaluchami, pluskwami, a nawet wszami. 🪳 Wystarczy? Absolutnie nie. Dzięki Basi dowiecie się nie tylko, jakie zwierzęta zamieszkują ogrody czy balkony, ale też ludzkie ciało. 😮
Basia i jej przyjaciele opowiedzą Wam o ulubionych zwierzętach. 🐇 Główna bohaterka uwielbia konie. Dżesika chciałaby mieć jednorożca, a Marcela fascynują dżdżownice. 🪱 To jednak nie znaczy, że w domach maluchów mieszkają tylko ukochane czy wymyślone stwory. Basia opiekuje się żółwiem Kajetanem, Anielka ma Paszczaka, a Titi - Totka, z kolei Marcel rozmawia ze swoją papugą - Eugeniuszem. 🦜
Oprócz emocjonujących opowiadań, znajdziecie tu sporą dawkę wiedzy. 💡Dowiecie się, czemu osły są uparte, a pająki - pożyteczne. Czy wszystkie konie mają końskie zdrowie, a świnki naprawdę uwielbiają być brudne? Na ponad 100 stronach lektury znajdziecie o zwierzętach to, co najbardziej interesujące. 🐈⬛
"Basia. Wielka księga zwierząt domowych i przydomowych" pokazuje różnorodność świata zwierząt i uczy szacunku do nawet najmniejszych (i często nielubionych) osobników. Wydana w twardej oprawie, z charakterystycznymi ilustracjami i prostym - lubianym przez najmłodszych językiem, będzie doskonałym prezentem dla każdego miłośnika zwierząt. 🐺
Literacki dream team, czyli Zofia Stanecka i Marianna Oklejak bawią i uczą małych czytelników. 👌 Jak zawsze - nie brak im poczucia humoru, emocji i solidnej dawki wiedzy. Czekamy już na kolejne części! 🙂