Odkryj fascynujący świat bajek z książeczką Bajki Jean de La Fontaine'a.Wśród ponad trzydziestu najpopularniejszych i pięknie zilustrowanych tekstów z pewnością trafisz na swoje ulubione bajki, takie jak:- Wilk i baranek- Lew i mucha- Żółw i zająć- Konik polny i mrówka- Kruk i lis- Kwoczka niosąca złote jajka- Czapla- Lis i kozieł
Informacje dodatkowe o Bajki La Fontaine :
Wydawnictwo: Siedmioróg
Data wydania: b.d
83-7254-856-0
Przeczytane:2018-07-12, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2018,
Wydanie, które mam jest wielkie i bardzo ładnie ilustrowane - już za to mogłabym polecić książkę, bo nadaje się na prezent, albo będzie ładnie wyglądała na półce ze "wspominkami" :)
Bajki są w dużej części proste, a morały oczywiste od początku. Nie wiem na ile wychowawczo to działa (chyba taka jest między innymi rola bajek?) ale dzieci lubią takie rzeczy, a dorośli też co jakiś czas wracają do czasów dzieciństwa i przeglądają podobne książki. Osobiście wolę mniej oczywiste bajki (tutaj np. "Krytycy").
Same teksty nie byłyby tu dobrym pomysłem, dlatego cieszę się, że w mojej książce jest dużo ilustracji. Krótsze bajki o zwierzętach (np. "Lis i winogrona") mogłyby też być wykorzystywane jako część czegoś większego - np. dekoracja. Taki cytat na czymś użytkowym wyglądałby super, a nie wymagałby wczytywania się bo treść jest wszystkim mniej czy bardziej znana. Ktoś już zresztą wpadł na podobny pomysł - bajki La Fontaine'a (chociaż akurat w formie ilustracji) zotały wykorzystane jako dekoracja pieca kaflowego w pałacu w Nieborowie. W ten sposób teksty nabierają życia i mam wrażenie, że autor mógł to przewidzieć, pisząc je.