Babula Babalunga

Deszczowe lato nad jeziorem to dla Oli i Franka prawdziwa katastrofa. Wszystko zmienia się, gdy do willi ,,Nad Modrym Stawem", w której mieszkają dzieci, przyjeżdża tajemnicza staruszka.

Informacje dodatkowe o Babula Babalunga:

Babula Babalunga - opinie o książce

Avatar użytkownika - ejotek
ejotek
Przeczytane:2016-12-17, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,
W starej wilii "Nad Modrym Stawem" pewna rodzina wynajmowała pokoje. Z finansami było jednak kiepsko i tata Oli, Franka i Mikołaja wyjechał do pracy za granicę. Mama zajmowała się dziećmi a Ola chodziła na dworzec autobusowy, gdzie z własnoręcznie zrobioną reklamą na kartonie zachęcała do wynajęcia kwatery właśnie u nich. I udało się! Starsza pani z ogromną ilością różnych bambetli i nietypowym słownictwem zgodziła się na zakwaterowanie nad Modrym stawem. W praktyce okazało się, że również zachowanie starowinka (która przedstawiła się jako Babula Babalunga) ma niezwykłe - pływa niezależnie od pogody (zresztą olimpijskim kraulem), łowi ryby, łapie kijanki - dzieci są nią zachwycone. Jednak co noc, mali bohaterowie są wyrywani ze snu przez hałasy. Czy to wiatr? A może Wodne Monstrum? To sprawa niemal kryminalna i dzieciaki którejś nocy wyruszają na przeszpiegi z aparatem! Co odkryją? Sama byłam zdziwiona :) Ciekawa opowieść z intrygującym odkryciem źródła tajemniczego stukania. Dziecko z zainteresowaniem śledzi losy Oli i Franka, by wraz z nimi rozwiązać zagadkę. Przy okazji finału pojawia się doskonały temat do dyskusji z dzieckiem, bowiem nie każde będzie rozumiało dlaczego miały miejsce takie wydarzenia. Został również poruszony temat emigracji w celach zarobkowych, kiedy to trzeba pozostawić rodzinę i wyjechać, by zapewnić jej lepszy byt. Jest problem "dzielenia się mamą" z młodszym rodzeństwem oraz pomocy innym. To wartościowa i zaskakująca lektura, która sprawi małym czytelnikom dużo radości. Choć myślę, że i emocji czy elementu strachu (stukanie nocne) nie zabraknie.
Avatar użytkownika - testolandia
testolandia
Przeczytane:2015-11-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Synek czyta,
W książeczce Babula Babalunga poznajemy rodzeństwo - Olę, Franka i Mikołaja, ich mamę oraz tajemniczą staruszkę. Dzieci mieszkają w uroczym pensjonacie Nad Modrym Stawem, który nie przynosi jednak zadowalających dochodów. Jak na złość lato jest deszczowe i turystów jest jak na lekarstwo. Dzieci się nudzą, są smutne, ale do czasu aż pojawia się u nich na kwaterze przesympatyczna turystka babula Babalunga. A co było dalej? Przeczytajcie sami. Bajka należy do 2 poziomu z serii Czytam Sobie. Mamy tutaj już 800 - 900 wyrazów złożonych z 23 głosek oraz "h". Tworzą one dłuższe i bardziej złożone zdania. Występują również elementy dialogu. W nauce czytania sylabicznego pomagają ramki z wyrazami podzielonymi na sylaby. Czcionka duża i umieszczona na białym tle. Ilustracje barwne, kolorowe, zabawne przyciągają wzrok i zachęcają do czytania tekstu.

Babula Babalunga przyjeżdża na wakacje do starej willi „Nad Mokrym Stawem”, która była… markotna. Dom płakał. Ola i Franek wraz z mamą utrzymują się z turystyki.

Stuk, puk! Stuk, puk! Kroki. Co to znowu? Wodne Monstrum? Upiory z lasu? Pan Stuk? (s. 29)

Odkąd zatrzymała się tu Babula Babalunga dzieją się różne dziwne rzeczy. Sprawa wygląda prawie na kryminalną. Dzieciaki bawią się w detektywów, na własną rękę próbują rozwikłać zagadkę nocnych odgłosów.

Czytanie ułatwiają przyjazna dla oka czcionka oraz odpowiednia ilość tekstu na stronie. Kolorowe ilustracje dobrze obrazują i uzupełniają treść. Nagrodą za samodzielne przeczytanie książeczki są dla dziecka dyplom i tematyczne naklejki.

Napastnicy: Snajperzy, dryblerzy, szaleńcy
Joanna Jagiełło 0
Okładka ksiązki - Napastnicy: Snajperzy, dryblerzy, szaleńcy

Co jest najważniejsze w piłce nożnej? Oczywiście gole! Nic więc dziwnego, że za najwybitniejszych piłkarzy uważa się tych, którzy strzelają ich...

Hotel dla twoich rzeczy: O życiu, macierzyństwie i pisaniu
Joanna Jagiełło0
Okładka ksiązki - Hotel dla twoich rzeczy: O życiu, macierzyństwie i pisaniu

Ma dwie córki, dwóch byłych mężów (jednego nieślubnego), klitkę na Grochowie. Nie ma majątku, samochodu, recepty na miłość. To kobieta...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;