Awanturki wiewiórki. Ach, te zwierzaki!

Ach te zwierzaki. Awanturki wiewiórki

ZABAWNA opowieść z MORAŁEM o młodziutkiej wiewiórce, której rodzi się BRACISZEK.
WPADAJĄCA W UCHO rymowanka oraz PEŁNE HUMORU ilustracje urzekają dzieci i rodziców.
Treść przystępna dla kilkulatka.

Porusza bardzo ważne tematy – dotyczące WARTOŚCI, EMOCJI i RELACJI.

Książeczka mówi o tym, że wspaniale jest MIEĆ RODZEŃSTWO. W świat wartości wprowadzą dziecko CIEPŁA, wierszowana HISTORYJKA oraz SUGESTYWNE ilustracje doskonale oddające emocje i przeżycia bohaterów.

Publikacja jest odpowiednia zarówno dla maluszków (całokartonowa, zaokrąglone rogi), jak i dla dzieci, które zaczynają samodzielnie czytać (odpowiednio duża, zróżnicowana czcionka). Urozmaicenie całości stanowią różnorodne wyróżnienia kluczowych pojęć.

To idealna pomoc dla rodziców i wychowawców przedszkoli, którzy chcą porozmawiać z dziećmi na ważne tematy.

Informacje dodatkowe o Awanturki wiewiórki. Ach, te zwierzaki!:

Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski
Data wydania: 2019-05-15
Kategoria wiekowa: 3-5 lat

Kup książkę Awanturki wiewiórki. Ach, te zwierzaki!

Awanturki wiewiórki. Ach, te zwierzaki! - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-12-03, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Pojawienie się dziecka w rodzinie to nie rzadko trudna sytuacja dla świeżo upieczonych rodziców. Nagle cały świat zostaje wywrócony do góry nogami a to co było stałe niekoniecznie nadal takim pozostaje.   Więc gdy na świecie pojawia się kolejne, cała ta sytuacja tym bardziej przytłacza pierwsze dziecko. Nie powinno nas dziwić, że jest mu z tym bardzo trudno.   Na szczęście na rynku czytelniczym pojawia się coraz więcej książek dotykających tego tematu. Będących wsparciem zarówno dla rodziców jak i dla dzieci.   "Awanturki Wiewiórki" to jedna z nich. Wiewiórka Rudzia zostaje starsza siostrą. Cieszy się bardzo, jednak gdy wraca z przedszkola okazuje się, że mama już jej nie wita całusem bo usypia brata a tata również nie ma czasu na przytulenie czy wspólną zabawę. Rudzia pakuje swój plecak i wychodzi z domu bo czuje się tu niepotrzebna. Jednak w lesie trafia na inne zwierzęce rodzeństwa i widzi jaka łączy ich więź i jak fantastycznie spędzają wspólnie czas. Rudzia wraca do domu i zaprzyjaźnia się z bratem.   To książka pokazująca emocje jakie mogą towarzyszyć dziecku, które właśnie zostało starszym rodzeństwem. Początkowo smutek, złość, odrzucenie i niezrozumienie.   Jest jednak fragment, który szczerze mi się nie spodobał (po powrocie wiewiórki do domu): "Przeprosiła Rudzia wszystkich. Niepotrzebna ta afera - Choć już nie jest pępkiem świata, to zyskała przyjaciela." W mojej ocenie pokazuje on, że uczucia wiewiórki były przesadzone i zupełnie bez powodu. Zabrakło mi także komentarza rodziców wiewiórki. Jakichkolwiek słów wsparcia dla starszego dziecka.   Podsumowując - na plus oceniam pokazanie emocji i sytuacji, z jakimi może przyjść zmierzyć się dziecku a także ujęcie tej dobrej strony posiadania rodzeństwa. Miłość, wsparcie, wspólna zabawa. Na minus - potraktowanie zachowania Rudzi jako wybryk.   Książka może być uzupełnieniem po innych lekturach czy rozmowach z dzieckiem ale ja osobiście nie sięgnęłabym po nią w pierwszej kolejności. Moim zdaniem mogłaby dziecko wręcz wystraszyć i spowodować niechęć do mającego się pojawić rodzeństwa.

Ach te zwierzaki. Słonica baletnica
Vanevska Katarzyna0
Okładka ksiązki - Ach te zwierzaki. Słonica baletnica

Seria zawiera zabawnie ilustrowane wierszyki przedstawiające proste historyjki o pełnych temperamentu zwierzakach, które mają wiele przygód...

Prosiaczek przystojniaczek. Ach, te zwierzaki!
Vanevska Katarzyna0
Okładka ksiązki - Prosiaczek przystojniaczek. Ach, te zwierzaki!

Zabawna opowieść z morałem o prosiaczku, który bardzo dbał o swój wygląd wbrew stereotypom. Wpadająca w ucho rymowanka oraz pełne humoru...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;