Aveline Jones i duch z Malmouth. Tom 1

Upiorna opowieść dla wszystkich, którzy lubią się bać!

Aveline Jones uwielbia czytać historie o duchach, więc jesienna przerwa międzysemestralna staje się o wiele bardziej ekscytująca, gdy dziewczynka znajduje starą księgę pełną przerażających opowieści.

Nie tylko historie z tej książki mrożą krew w żyłach, lecz także fakt, że zbiór należał kiedyś do Primrose Penberthy, która zniknęła w tajemniczych okolicznościach...

Zaintrygowana Aveline postanawia zbadać sprawę zniknięcia Primrose.

Ale ktoś... lub COŚ daje znać o swoim istnieniu. I szuka Aveline.

Przepełniona upiornym klimatem opowieść dla wszystkich młodych czytelników, którzy uwielbiają czuć dreszczyk emocji! Ponura atmosfera małego miasteczka, osobliwe i czasem przerażające postaci oraz splot dziwnych wydarzeń sprawią, że pokochacie tę serię od pierwszej strony! To idealna mieszanka strachu, dobrej zabawy oraz wnikliwego śledztwa.

Książka dla dzieci w wieku 9+ (oraz dla wszystkich łowców duchów!).

Informacje dodatkowe o Aveline Jones i duch z Malmouth. Tom 1:

Aveline Jones i duch z Malmouth. Tom 1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2024-05-19, Ocena: 5, Przeczytałam,

Dziś mam dla was prawdziwą gratkę dla młodych miłośników literatury grozy. Phil Hickes napisał świetny horror dla dzieci – a raczej młodszej młodzieży, bo to książka dla grupy wiekowej 10+ – a jego tytuł brzmi „Aveline Jones i duch z Malmouth”. Autor wykorzystuje w nim motyw lokalnej mrocznej legendy i duszy, która z powodu nienawiści nie może odejść w spokoju.

Tytułowa Aveline jest zmuszona spędzić kilka dni u ciotki w Malmouth. Nie jest tym zachwycona. Ciocia Lilian jest chłodną osobą, a małe miasteczko na wietrznym wybrzeżu nie oferuje zbyt wielu atrakcji – właściwe żadnych. Dziewczynka postanawia umilić sobie czas czytaniem. Uwielbia opowieści o duchach i odwiedza antykwariat, w poszukiwaniu ciekawych książek. Trafia na zbiór opowiadań, który kiedyś należał do dziewczynki, która zaginęła w tajemniczych okolicznościach. Wokół samej Aveline zaczynają dziać się dziwne rzeczy i dziewczynka czuje niepokój. Nawet nie przypuszcza z jakimi mocami przyjdzie jej się zmierzyć.

Jestem pod wrażeniem klimatu tej powieści. Myślę, że nie jeden dorosły fan literatury grozy mógłby go docenić, więc w kategorii literatura dziecięca można uznać, że to dość mocna rzecz, ale nie zapominajmy, że tu chodzi o to, aby wystraszyć czytelnika. Autor konsekwentnie kreuje miejsce akcji, jako dziwne, tajemnicze, mroczne. Deszczowa pogoda, która nie sprzyja wychodzeniu z domu i sprawia, że miasteczko wydaje się opustoszałe. Ulice przyozdobione przez osobliwe kukły. Stary, skrzypiący dom nad brzegiem morza, na którego oknach osadza się sól. Każdy fan horrorów wyczuje, że to musi być nawiedzone miejsce.

Potem pojawia się zagadka kryminalna, czyli co przydarzyło się poprzedniej właścicielce książki, a jej kulminacją jest wyjątkowo mroczny finał. Nie jest brutalnie, ale zjawa, która opisał Phil Hickes i to jak to zrobił wywołała ciarki na moich plecach.

Jest tu kilka szczegółów w fabule, do których można się przyczepić (np. dlaczego jeden duch może pojawiać się kiedy chce, a inny tylko w określone dni), natomiast trzeba docenić jej konstrukcje. Phil Hickes bardzo sprawnie opowiada tę historię: wprowadzenie, przedstawienie problemu i zawiązanie intrygi, odpowiedzi, brawurowe zakończenie. Tu nie ma ma miejsca na zbędne elementy. Autor prowadzi fabułę w najprostszy z możliwych sposobów, co w tym przypadku uważam za atut. Dobre tempo sprzyja utrzymaniu niepokoju czytelnika, co jest ważne w literaturze grozy.

Czy jest zbyt na horrory dla dzieci? Skoro taka książka jak „Aveline Jones i duch z Malmouth” została wydana to przypuszczam, że tak. Myślę, że duchy na swój sposób fascynują młodych ludzi. Kto na koloniach nie brał udziału w opowiadaniu strasznych opowieści przy latarce, niech pierwszy rzuci kamień. Myślę, że ta książka jest dobrą odpowiedzią na ich „potrzebę strachu”. Sprawnie napisana i wywołująca ciarki na plecach. Chciałabym napisać, że polecam, ale potem będziecie mieli pretensje o nocne koszmary, więc zakończę stwierdzeniem, że „Aveline Jones i duch z Malmouth” to fascynująca propozycja dla młodych miłośników powieści o duchach.

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2024-06-29, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Książka naprawdę zakrawa na horror, zwłaszcza te ostatnie rozdziały z upiorną zjawą Corą Poote. Podczas burzy kobieta czekają czekając z córkami na męża rybaka, stała na falochronie i została zmyta przez fale. Odtąd jako Duch powraca do miasteczka kazdego roku w Halloween, aby zabrać ze sobą inne dzieci na miejsce utraconych córek.

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2023-09-26, Ocena: 6, Przeczytałem,

??

Aveline na czas jesiennej przerwy międzysemestralnej zatrzymuje się u cioci w nadmorskiej miejscowości Malmouth. Z pozoru wydaje się, że spędzony tam czas nie będzie zbyt ekscytujący, jednak kiedy dziewczyna znajduje w antykwariacie tajemniczy zbiór lokalnych historii o duchach, jej zainteresowanie okolicą znacznie wzrasta. Gdy okazuje się, że poprzednią właścicielką książki była Primrose Penberthy, zaginiona przed wieloma laty, Aveline postanawia zbadać sprawę, wkraczając na niebezpieczną ścieżkę, gdzie fikcja miesza się z rzeczywistością.

??

Co znajdziecie w tej książce?

? główną bohaterkę książkarę

? nastrojowy antykwariat

? jesienny klimat

? duchy

,,Aveline Jones i duch z Malmouth" to wprost idealna pozycja na jesień, głównie za sprawą mrocznego, dusznego klimatu małej nadmorskiej miejscowości. Dodatkowo akcja dzieje się w okolicach Halloween, ale z pewnych powodów - których odkrycie przyprawiło mnie o ciarki - w Malmouth jest ono obchodzone zupełnie inaczej.

Choć książka przeznaczona jest dla młodszego czytelnika (9+), uważam, że ma dużą szansę spodobać się też starszym. Ja bawiłam się przy niej naprawdę świetnie i przyznaję, że niejednokrotnie wywołała u mnie dreszczyk niepokoju. Czekam z niecierpliwością na kolejny tom!

Avatar użytkownika - Witwona
Witwona
Przeczytane:2023-10-09, Ocena: 4, Przeczytałam,
Aveline Jones i przeklęty kurhan. Tom 3
Phil Hickes0
Okładka ksiązki - Aveline Jones i przeklęty kurhan. Tom 3

Dołącz do Aveline Jones i zanurz się w świecie pełnym tajemnic! Aveline jest zdeterminowana, by odkryć prawdę o tajemniczym zniknięciu wujka, kiedy udaje...

Aveline Jones i Wiedźmi Krąg. Tom 2
Phil Hickes0
Okładka ksiązki - Aveline Jones i Wiedźmi Krąg. Tom 2

Zapal pochodnię i odkryj tajemnice Wiedźmiego Kręgu wraz z Aveline Jones! Aveline jest zachwycona, gdy się dowiaduje, że domek letniskowy wynajęty przez...