Książka poświęcona jest atypowym spółkom prawa handlowego, co oznacza omówienie konstrukcji prawnych bezpośrednio niemieszczących się w określonym, klasycznym modelu spółki. Prezentowane konstrukcje są następstwem pewnych rozwiązań, które niesie kodeks spółek handlowych. Atypowe spółki prawa handlowego nie oznaczają w żadnym razie konstrukcji niemożliwych czy też tylko teoretycznych. Wręcz odwrotnie, praktyka życia gospodarczego wymusi z pew nością wykorzystanie obowiązujących przepisóv. do powstawania szczególnych rozwiązań prawnych. Kodeks spółek handlowych wyraźnie dopuszcza regulacje kapitałowych spółek jednoosobowych, spółek w organizacji, które staną się typowymi spółkami, a dziś jeszcze mają cechy aty-powości. Poza tym istotne są zagadnienia funk cjonowania jednoosobowych spółek osobowych spółek bezosobowych, spółek osobowych z udzia łem osób prawnych czy innych spółek handle wych, spółek piramidalnych itd. Generalnie są to wnioski oparte na wyraźnych ramach prawnych, uzupełnione o wnioski de lege ferenda.
Informacje dodatkowe o Atypowe spółki handlowe:
Wydawnictwo: Zakamycze Kantor Wydawniczy
Data wydania: b.d