U jednych widok asteroidy wywołuje lęk. Nie bez przyczyny w tradycji i kulturze skały spadające z nieba niosą pożogę i śmierć. Inni myślą za Mendelejewem: węgiel, żelazo, nikiel, krzem. To z tych pierwiastków są zwykle złożone okruchy pozostałe po formowaniu się planet.

U Martina Elvisa asteroidy wywołują zupełnie inne emocje. Zdaniem szanowanego astronoma na tych małych ciałach niebieskich ogniskować się będą trzy potężne siły: odwieczna Miłość do rozumienia i poznawania świata, Strach przed anihilacją gatunku ludzkiego oraz Chciwość - chęć wejścia w posiadanie niezmierzonych bogactw.

Czy rozmiłowanie w odkrywaniu oraz obawa przed zabójczym uderzeniem asteroid, podsycane żądzą zysku, dadzą początek projektowi kosmicznego górnictwa - biznesu na skalę Układu Słonecznego albo i większą? Dzięki eksploatacji asteroid cywilizacja z ziemskiej przeistoczy się w kosmiczną. ,,Nauka umożliwi Chciwość, ale jednocześnie Chciwość umożliwi Naukę"- pisze przewrotnie Elvis w swojej książce.

Informacje dodatkowe o Asteroidy. Jak miłość, strach i chciwość zadecydują o naszej przyszłości w kosmosie:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2022-09-28
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Asteroids: How Love, Fear, and Greed Will Determine Our Future in Space

Tagi: Astrofizyka fizyka Planetoidy pas planetoid

Kup książkę Asteroidy. Jak miłość, strach i chciwość zadecydują o naszej przyszłości w kosmosie