Asteriks. Laury Cezara. Tom 18

Przy okazji zakupów w stolicy Galii Lutecji Asparanoiks i jego małżonka Dobromina składają wizytę krewnym - Homeopatiksowi i Galantynie. Wódz osady niezwyciężonych Galów nie przepada za swoim szwagrem, człowiekiem zamożnym i światowym. Podczas wytwornej, lecz suto zakrapianej, kolacji między gospodarzem i gościem wywiązuje się zawzięta dyskusja na temat życiowych priorytetów. Asparanoiks uważa, że nie sukces i pieniądze decydują o szczęściu w życiu, lecz sława! By przekonać Homeopatiksa, że nie ma wśród Galów dzielniejszych ludzi niż mieszkańcy jego wioski, wódz obiecuje, że wkrótce zaprosi szwagra do siebie i ugości go potrawką przyprawioną liśćmi laurowymi z wieńca Juliusza Cezara! Asteriks i Obeliks, na których spada to karkołomne zadanie, wyruszają zatem do Rzymu, aby zdobyć tytułowe laury Cezara.

Informacje dodatkowe o Asteriks. Laury Cezara. Tom 18:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2021-07-19, Ocena: 4, Przeczytałem,

DANIE, KTÓREGO NIE DA SIĘ KUPIĆ

Co tu dużo mówić, uwielbiam Asteriksa. A kto nie uwielbia, prawda? Ta seria to klasyka i klasa sama w sobie, wyśmienicie napisana, znakomicie zilustrowana… A najlepsza była w czasach, gdy jej scenarzystą był René Goscinny. I ten tom to kolejne świetne dzieło, jakie wyszło spod jego ręki. A zarazem część serii uważana za najbardziej skierowaną do dorosłych ze wszystkich.

Zazwyczaj to Asteriks i Oebliks gdzieś wyruszają. Teraz to wódz wioski, sam Asparanoiks, wraz ze swoja żoną Dobrominą, wybywają. I to nie byle gdzie, a do samej stolicy Galii, Lutecji! Oczywiście nie sami, bo nasi dwaj dzielni Galowie też są z nimi. Co jest celem ich wizyty? Zakupy, ale i odwiedziny u krewnych – Galantyny i Homeopatiksa. Kiedy zaczyna się wystawna uczta, na której nie brak też alkoholu, między głowami rodzin dochodzi do wymiany zdań, a to prowadzi do kolejnego swoistego zakładu. Asparanoiks zaprasza więc Heomeopatiksa do swoje wioski, by ugościć go czymś, czego kupić się nie da: potrawą z liści laurowych pochodzących z wieńca Cezara! Jak jednak je zdobyć? Tym mają zając się nie kto inny, jak Asteriks i Obeliks, których czeka kolejna przygoda, połączona z wyprawą do Rzymu!