Arcydzieła Malarstwa. Luwr

Lawrence Gowing, jeden z najbardziej znanych dwudziestowiecznych autorów zajmujących się sztuką, wybrał i zaprezentował ponad 800 arcydzieł malarstwa europejskiego pochodzących z jednej z najwspanialszych kolekcji na Świecie z Luwru. Barwne reprodukcje pozwalają poznać najcenniejsze i najważniejsze obrazy z tych zbiorów. Są wśród nich arcydzieła malarzy francuskich, począwszy od mistrzów Średniowiecznych i renesansowych, aż po Poussina, Fragonarda, Chardina, Davida, Géricaulta i Delacroix, a także prace mistrzów z innych krajów europejskich z Włoch, Hiszpanii, Holandii, Niemiec. Znajdziemy tu dzieła Giotta, Botticellego, Leonarda da Vinci, Tycjana, Veronesego, Tintoretta, Dürera, Rembrandta, el Greca, Goi i wielu innych wybitnych twórców. Tekst Lawrencea Gowinga sprawia, że czytelnik czuje się tak, jakby wędrował po salach Luwru w towarzystwie dobrego przyjaciela, znawcy malarstwa, który umiejętnie wytycza trasę zwiedzania, zatrzymując się przy najciekawszych dziełach i objaśniając je, nie stroniąc przy tym od mało znanych anegdot z życia artystów.

Każdy ze 115 krótkich esejów jest popisem erudycji, błyskotliwości, wiedzy i poczucia humoru autora. Wybór obrazów także nie jest standardowy. Autor, dzięki owocnej współpracy z pracownikami Luwru, mógł pokazać także te prace, które rzadko są prezentowane publicznie. Toteż zestaw reprodukcji może być zaskoczeniem nie tylko dla przeciętnego odbiorcy, ale i dla specjalistów. Wśród prac wydanych w ostatnich latach książka ta jest najpełniejszą i najpiękniejszą publikacją najpiękniejszą publikacją ukazującą zbiory Luwru.

Informacje dodatkowe o Arcydzieła Malarstwa. Luwr:

Wydawnictwo: Arkady