Arabska awantura. Od Emira Rzewuskiego do Krzysztofa Jurgiela

„Arabska awantura. Od Emira Rzewuskiego do Krzysztofa Jurgiela” przenosi czytelnika w świat, owiany z jednej strony legendą, z drugiej zaś zanurzony w zakulisowych grach. Monika Luft, w przeszłości m.in. dziennikarka TVP1, mająca na koncie powieści i reportaże, potem rzeczniczka MSZ, a przez kilkanaście lat redaktor naczelna portalu poświęconego koniom czystej krwi, zabiera nas w podróż przez różne etapy polskich dziejów, od XIX wieku po współczesność. Pojawia się tu szereg nieopisywanych wcześniej wątków z czasów PRL. Na okładce wykorzystano zdjęcie wykonane w Janowie Podlaskim w roku 1960 – gdy hodowla arabów nie była bynajmniej priorytetem władz. Jak twierdził bowiem Władysław Gomułka, to konie zjadały Polskę.

„Nigdy nie myślałem, że kiedykolwiek zainteresuje mnie książka o koniach arabskich... Okazuje się, że nawet zupełnie odległą tematykę historyczną, na pozór nazbyt wąską i specjalistyczną, można ująć w niebanalny, nowatorski i fascynujący sposób – pisze recenzent «Arabskiej awantury» dr hab. Sławomir Cenckiewicz. – «Koń a sprawa polska» –
dopiero po lekturze książki Moniki Luft zrozumiałem prawdziwy sens tego stwierdzenia. W rzeczy samej: polskie araby to część polskiej historii, z tajnymi służbami, agentami, a nawet światowymi interesami w tle. I w dodatku to historia, która nie ma końca i dzieje się na naszych oczach”.

Bogato ilustrowana i solidnie udokumentowana opowieść odkrywa nieznane dotąd, pasjonujące karty z dziedziny, o której w ostatnich latach zrobiło się nader głośno.

Informacje dodatkowe o Arabska awantura. Od Emira Rzewuskiego do Krzysztofa Jurgiela:

Wydawnictwo: LTW
Data wydania: 2021-06-30
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-7565-741-8

Tagi: Literatura faktu historyczne

Kup książkę Arabska awantura. Od Emira Rzewuskiego do Krzysztofa Jurgiela

Arabska awantura. Od Emira Rzewuskiego do Krzysztofa Jurgiela - opinie o książce

Śmiech iguany
Monika Luft0
Okładka ksiązki - Śmiech iguany

Początek książki wprowadza w świat telewizji: w dworskie układy, zakulisowe gry, nieszczere relacje. Bohaterowie, zniechęceni brakiem perspektyw, wyruszają...

System argentyński
Monika Luft0
Okładka ksiązki - System argentyński

Tymon dostaje zlecenie na realizację filmu o sławnym biznesmenie Nadolnym i jego firmie. By zebrać materiały, wyjeżdża do Nicei i tam dowiaduje się, że...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk