Apollo 13: Utracony Księżyc

W kwietniu 1970 roku Amerykanie wystrzelili kolejny statek kosmiczny w ramach programu Apollo. Dowódcą wyprawy był Jim Lovell, towarzyszyli mu Jack Swigert i Fred Haise. Plan przewidywał lądowanie na Księżycu. Ale w pięćdziesiątej piątej godzinie lotu statkiem wstrząsnął tajemniczy wybuch; chwilę potem załoga zauważyła spadek napięcia w sieci i ciśnienia tlenu. W kabinie zaczęło robić się coraz ciemniej , przyrządy odmawiały posłuszeństwa, astronautom groziło, że wkrótce nie będą mieli czym oddychać... Trwającą sześć dni walkę personelu Centrum Kontroli Lotów NASA w Huston o życie załogi Apolla 13 obserwował z zapartym tchem cały świat. Autorzy książki, opierając się na materiałach archiwalnych i wspomnieniach uczestników tych wydarzeń, z pieczołowitością odtwarzają historię lotu. Lecz Apollo 13 jest przede wszystkim skonstruowaną niczym kryminał, wciągającą, trzymającą w napięciu opowieścią o emocjonującej przygodzie, odwadze i błyskotliwej improwizacji. Toteż chyba nic dziwnego, że pozycja ta ukazuje się w Serii Podróżniczej "Obieżyświat".

Informacje dodatkowe o Apollo 13: Utracony Księżyc:

Apollo 13: Utracony Księżyc - opinie o książce

Avatar użytkownika - apogeum55
apogeum55
Przeczytane:2015-09-11, Ocena: 4, Przeczytałem, 26 książek 2015,
Po przypomnieniu sobie kultowego filmu zdecydowałem że pora na książkę. I nie zawiodłem się. Fabuły chyba przypominać nie trzeba. Załoga Apolla 13 z powodu problemów technicznych musi porzucić plany kolejnej wizyty na księżycu, a zamiast tego skupić się na wymyśleniu rozwiązania jak bezpiecznie wrócić na Ziemię. Oprócz głównej fabuły autor zaznajamia nas także z poprzednimi lotami kosmicznymi, między innymi także z pechowym pożarem w którym zginęła załoga Apolla 1. Dowiadujemy się również jak autorowi dzięki wytrwałości, ciężkiej pracy i dużej dawce szczęścia udało się załapać do księżycowych lotów. Gdyby nie zbyt duża ilość fachowych opisów i zwrotów, która jest średnio zrozumiała dla przeciętnego czytelnika dałbym piąteczkę. Mimo to książkę czyta się naprawdę szybko, a spora dawka dobrego humoru powoduje że do samego końca wierzymy że głównym bohaterom uda się bezpiecznie wrócić do domu.