To jedna z najinteligentniejszych współczesnych powieści, a jednocześnie jedna z najbardziej zabawnych. Hervé Le Tellier, spadkobierca Georgesa Pereca i członek hermetycznej grupy OuLiPo, napisał książkę, która w samej tylko Francji rozeszła się w ponad milionie egzemplarzy. Anomalia jest najlepiej sprzedającą się laureatką prestiżowej Prix Goncourt od czasów opublikowanego w 1984 roku Kochanka Marguerite Duras. Ten anomalny - nawet na tak rozwiniętym rynku - sukces wydawniczy zawdzięcza być może głodowi prawdziwej fikcji w literaturze od dawna zdominowanej przez wyznania i osobiste świadectwa.
Data wydania: 2021-10-20
Tytuł oryginału: L'anomalie
Język oryginału: francuski
Tłumaczenie: Beata Geppert
Książka dla mnie ciekawa, nietypowa. Była dla mnie dobrą rozrywką, jedną z tych książek, przez które się nie śpi a czyta z ciekawości co będzie dalej;) polecam
Pomysł fajny i połowa książki fajna. Jestem jednak rozczarowana zakończeniem.
Bardzo dobry i ciekawy pomysł na powieść. Trochę zabrakło mi akcji i emocji, a możliwości były spore. Być może autor chciał pokazać zwykłych ludzi w obliczu anomalii, ale spodziewałabym się jakiejś próby, aby anomalię odwrócić, naprawić, zrobić "coś". Mimo tego, książka mi się podobała.
Literacko absolutnie mnie nie zachwyciła. Nie wzbudza mojego podziwu tworzenie literatury na bazie algorytmów matematycznych. Sam temat i poruszony problem bardzo ciekawy. Najbardziej inspirujące jest oczywiście zadanie sobie pytania, jakbym przyjęła istnienie swojego drugiego "ja"? Z pewnego punktu widzenia bardzo chciałabym je mieć obok siebie - mogłybyśmy podzielić się pracą i czytać więcej książek. Rozczarowana jednak jestem, że te spotkania zduplikowanych są tak powierzchowne, przewidywalne, mało psychologicznie złożone. Tak jakby autor chciał po prostu odhaczyć najbardziej typowe zachowania i najbardziej prawdopodobne scenariusze.
To taki trochę literacki matrix, w którym znowu pojawia się pomysł (już nieco wyeksploatowany), kto tym wszystkim kieruje? Jakoś to mało odkrywcze, szczególnie w kontekście wypowiedzi autora w jednym z wywiadów: "Kwestia religii jest w ,,Anomalii" jedną z ważniejszych. Starałem się pokazać, że wbrew temu, co można sądzić, związki między władzą, religią i nauką wciąż są niezwykle silne". (https://wyborcza.pl/ksiazki/7,154165,27680977,czytadlo-totalne-anomalia-herve-le-telliera.html) Naprawdę??!! A wcześniej tego nie wiedział?
Przeczytane:2024-10-23, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Literatura francuska,
Bardzo inna, bardzo wciągająca.