Flash 5 to wspaniałe narzędzie do tworzenia animacji oraz witryn WWW. Autorka krok po kroku przedstawia w formie ćwiczeń zastosowanie poszczególnych funkcji programu. Przygotowuje wraz z czytelnikiem baner reklamowy, kartkę z życzeniami, kreskówki, elementy strony WWW i prostej gry oraz demonstruje wykorzystanie gotowego filmu do wygenerowania wygaszacza ekranu.Zagadnienia poruszone w książce to:- instalacja programu,- edycja rysunku za pomocą narzędzi programu oraz tabletu graficznego,- tworzenie animacji,- udźwiękowienie filmu,- elementy języka ActionScript i obiekty interaktywne,- łączenie scen filmowych i animacja wstępna,- uruchamianie filmu innym filmem,- optymalizacja filmu,- publikowanie i eksport,- przygotowanie wygaszacza ekranu.W dodatku do książki omówiono krzywe Béziera, polskie litery i tworzenie własnych skrótów, polecenie Basic Actions, typowe problemy z odtwarzaniem filmów, a także zamieszczono wykaz skrótów domyślnych.Na dołączonej gratis do książki płycie CD-ROM znajduje się 30-dniowa wersja programu Macromedia Flash 5, rozwiązania zadań oraz aplikacje dodatkowe (iScreenSaver Designer, Quick Time, MS Internet Explorer).
Informacje dodatkowe o Animacje i WWW. Ćwiczenia z Macromedia Flash 5:
Wydawnictwo: Mikom