Straszna i fascynująca - Stephen King
Przerażająca powieść grozy, której fabuła rozgrywa się w niedalekiej przyszłości. Wywraca umysł do góry nogami - Sara Sklaroff, ,,The Washington Post"
Zmroziła mnie do szpiku kości - Julie Bosman, ,,The New York Times"
RZĄD STRZEŻE DOSTĘPU DO STREFY X.
Strefa X jest jak nowotwór, który powoli zajmuje całą planetę.
Każda z wysłanych do niej jedenastu wypraw badawczych kończyła się śmiercią albo szaleństwem jej uczestników.
Dwunasta ma być inna.
Do Strefy X docierają cztery kobiety. Obserwują, jak postapokaliptyczny pejzaż wchłania wszystko, co żyje. Roślinność wdziera się do opuszczonych domów. Organizmy mutują i krzyżują się ze sobą, powołując do życia nowe, nieznane dotąd formy.
Najbardziej tajemnicza okazuje się wieża, która zamiast piąć się do góry, ciągnie się w dół. Podziemne schody wabią badaczki coraz głębiej - tam, gdzie serce wieży zaczyna pulsować, a na ścianach pojawiają się fosforyzujące, tętniące dźwiękiem słowa.
Czy uda się wyjaśnić ich znaczenie, zanim Strefa X pochłonie wszystko?
Co jest tutaj prawdą, a co tylko halucynacją?
Akcja toczy się błyskawicznie i zawiera wszystkie najlepsze tropy: zanieczyszczenie biologiczne, osobliwe stworzenia, tajemnicze śmierci, ale to właśnie towarzyszący lekturze pełen napięcia lęk pozostał ze mną najdłużej - Justin Alvarez, ,,The Paris Review"
VanderMeer stworzył opowieść science fiction o unicestwieniu świata bardzo podobnego do naszego - John Domini, ,,Miami Herald"
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-03-26
Prowadząc niemożliwe do rozwiązania śledztwo w sprawie podwójnego morderstwa, detektyw John Finch szuka prawdy wśród wojennych ruin niegdyś potężnego miasta...
Pełna grozy opowieść, która stawia pytania o tożsamość, relacje z innymi i własne ograniczenia. Powstała po tajemniczym Wydarzeniu Strefa X rządzi...