Anielski ogień

Tom 1 cyklu Anielski ogień

Najpierw pojawiają się koszmary. Każdej nocy Ellie dręczą straszne sny o monstrualnych potworach, które polują na nią i ją zabijają. Potem przychodzą wspomnienia. Kiedy Ellie spotyka Willa, odnosi wrażenie, że coś sobie przypomina, że jej dusza zna go od wieków, lecz nie potrafi tego uchwycić pamięcią. W siedemnaste urodziny Will budzi w Ellie jej moc. Teraz dziewczyna może walczyć z istotami, które czyhają na nią w ciemności. Jej zadaniem jest polować na kosiarzy, istoty, które pożerają ludzkie dusze. Lecz by przetrwać niebezpieczną i odwieczną walkę aniołów z upadłymi, Ellie musi też poznać tajemnice ze swoich poprzednich wcieleń, które mogą okazać się zbyt straszne, by je unieść.

Informacje dodatkowe o Anielski ogień:

Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2011-10-20
Tytuł oryginału: Angelfire
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Paweł Kruk

Kup książkę Anielski ogień

Anielski ogień - opinie o książce

Avatar użytkownika - Lorelei
Lorelei
Przeczytane:2016-04-23, Ocena: 3, Przeczytałam, Wyzwanie - fantastyka 2016,
Ellie prowadzi życie typowej, rozrywkowej nastolatki. Nie bierze życia na serio oraz nie snuje żadnych dalekosiężnych planów. Dręczą ją jednak koszmary nocne, w których walczy z przerażającymi istotami - kosiarzami. Ma także problemy z ojcem, który ni stąd, ni zowąd staje się wobec niej opryskliwy, wrogo się do niej odnosi i na każdym kroku sprawia jej przykrość. W dniu jej siedemnastych urodzin tajemniczy chłopak Will budzi w niej potężną moc i wprowadza ją do Mroczni - wymiaru, w którym Ellie musi zmierzyć się z kosiarzami. Okazuje się, że dziewczyna jest Preliatorem, a jej dotychczasowe sny były wspomnieniami z poprzednich wcieleń. Autorka miała bardzo dobry pomysł na książkę, ale niestety zrealizowała go nadzwyczaj prymitywnie. Kosiarze, wysłannicy ciemności, którzy wloką ludzkie dusze do piekła przypominają z wyglądu niedźwiedzie grizzly, tyle że w wersji demonicznej, tak więc są one groźniejsze, większe, bardziej przerażające i obdarzone inteligencją. Ellie jest Preliatorem, lewą ręką Boga, a tymczasem zachowuje się jak płytka, rozpieszczona nastolatka. W codziennym życiu interesują ją wyłącznie imprezy, zakupy i wyjścia z przyjaciółmi do kina. Gdy zaś dochodzi do walki z kosiarzami, przechodzi nagle cudowną wewnętrzną przemianę i nieoczekiwanie staje się odważną, świadomą swej misji bohaterką. Ten rozdźwięk w jej zachowaniu i swoista dwoistość osobowości dają groteskowy efekt. Główna bohaterka wydaje się przez to sztuczna. Kreacja postaci w "Anielskim ogniu" jest naprawdę bardzo słaba. Nie można się przez to z nimi utożsamić, postawić się na ich miejscu. Akcja właściwie skupia się tylko na nieustannych starciach Ellie z kosiarzami, które to sceny zostały opisane dość szczegółowo i przekonująco. W zasadzie tylko one ratują powieść w moich oczach. Początkowo relacje między Ellie a Willem, jej stróżem, opierały się na zasadzie partnerstwa w walce, jednak pod koniec książki zrobiło się już ckliwie i melodramatycznie, co również popsuło jej ogólny wizerunek. Język i styl, jakim została napisana jest aż nadto prosty i banalny. Wypowiedzi bohaterów rażą głupotą i są nienaturalne, wymuszone. Po raz kolejny znajdujemy zatem potwierdzenie zasady, że sam pomysł nie wystarczy, by napisać dobrą powieść. Potrzebny jest także talent. Pani Moulton stanowczo brakuje tego drugiego i w efekcie jej powieść balansuje niebezpiecznie na krawędzi kiczu.
Avatar użytkownika - Mayczi
Mayczi
Przeczytane:2014-06-26, Ocena: 6, Przeczytałam,
Jedna z lepszych książek jakie czytałam.

Po książkę sięgnęłam zaciekawiona okładką. Jest opowieść o dziewczynie, która odkryła, że jest kimś więcej.

Książę czyta się szybko ale akcja nie jest skomplikowana. W ogóle miałam wrażenie, że to wszystko już było. Bohaterowie niezbyt ciekawi, podejrzewam, że za tydzień nie będę o nich pamiętać. I to zakończenie... Mam wrażenie, że autorkę trochę za bardzo poniosła wyobraźnia. Ale jak na powieść dla młodzieży jest ok.