Alchemik

Tom 1 cyklu Sekrety nieśmiertelnego Nicholasa Flamela

Prawda:
Nicholas Flamel urodził się 28 września 1330 roku w Paryżu. Dziś, niemal siedemset lat później, uważany jest za największego alchemika wszech czasów. Podejrzewa się, iż odkrył tajemnice wiecznego życia.
Według kronik zmarł w 1418.
Lecz jego grób jest pusty.
Legenda:
Nicholas Flamel żyje. Żyje od setek lat, ponieważ wynalazł eliksir młodości. Sekret wiecznego żywota kryje się w księdze, którą chroni - Księdze Maga Abrahama. To najpotężniejszy grymuar - magiczna księga - jaki kiedykolwiek istniał. W niepowołanych rękach może doprowadzić do zagłady świata. Do tego właśnie dąży doktor John Dee, kradnąc księgę. Ludzkość nie będzie sobie z niczego zdawać sprawy, póki nie stanie się za późno. Zgodnie z przepowiednią Sophie i Josh Newman są jedynymi osobami, które mają w sobie dość mocy, by temu zapobiec.
Bywa, że legendy okazują się prawdą.
A Sophie i Josh Newman wkroczą w sam środek największej legendy wszech czasów.
W zadziwiającej podróży przez Amerykę bohaterowie odkrywają na nowo kraj, gdzie starożytna magia egzystuje w realiach XXI wieku. Ścigani przez nieśmiertelnych prześladowców i mityczne stwory, Sophie i Josh są jedyną nadzieją ludzkości.

Informacje dodatkowe o Alchemik:

Kup książkę Alchemik

Alchemik - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2017-03-23,
Nicolas Flanel - samo jego nazwisko wzbudza niezdrowe podekscytowanie fanów fantastyki, legend, teorii spiskowych i niewyjaśnionych zdarzeń. Lekarz, kucharz, księgarz, żołnierz, nauczyciel języków i chemii, urzędnik, złodziej, a przede wszystkim jeden z najsłynniejszych alchemików Europy urodzony w 1330 roku, nieśmiertelny. Dzięki magicznemu kodeksowi - liczącej co najmniej dziesięć tysięcy lat Księdze Maga Abrahama - poznaje najbardziej tajemne sekrety wszechświata, tworzy kamień filozoficzny, odkrywa tajemnicę nieśmiertelności i potrafi przemieniać zwykłe metale w złoto, a węgiel w drogocenne kamienie. Bezcenny kodeks staje się przedmiotem walki dwóch najsłynniejszych alchemików i szarlatanów o jakich słyszała Ziemia. Domyślacie się więc kto jest przeciwnikiem Flamela? John Dee - niemniej tajemniczy, niemniej utalentowany i w równej mierze co Flamel obrosły legendami - alchemik, okultysta, nadworny astrolog i szpieg królowej Elżbiety I. Kiedy udaje mu się porwać żonę Nicolasa - Perenelle Flamel, a także wykraść Księgę Maga Abrahama, świat staje w obliczu niebezpieczeństwa. Bez księgi nieśmiertelne dotychczas małżeństwo zacznie się bardzo szybko starzeć i umrze, a wraz z ich śmiercią na świecie zatryumfuje zło. Ci którzy rządzili przed pojawieniem się człowieka ujawnią swoją obecność, a ludzkość zostanie zmieciona z powierzchni ziemi. Trudno z góry oszacować, który z wielkich magów ma większe szanse na zwycięstwo. Po stronie Flamela staje rodzeństwo - bliźniaki Sophie i Josh Newman. Zostają oni wciągnięci w wir walki bez własnej woli, jednak szybko okazuje się, że ich obecność nie jest przypadkowa. To najprawdopodobniej o nich mówi jedna z przepowiedni zawartej w kodeksie Abrahama - dwoje jest jednością, a jedność jest wszystkim... - i to oni - czy tego chcę czy nie, mogą uratować lub zniszczyć świat. Fabuła opiera się przede wszystkim na walce Nicolasa i Johna, jednak nie tylko oni są istotami o nadzwyczajnych zdolnościach. Historyczne postacie z różnych epok mieszają się tam z bóstwami, wojownikami, czarownicami i postaciami z najczarniejszych koszmarów! Na kartach książki znajdziemy między innymi legendarną szkocką wojowniczkę - Scathach, egipską boginię Bastet, celtycką boginię magii, wojny i zniszczenia - Morrigan, grecką boginię księżyca, czarnoksięstwa i rozdroży - Hekate mieszkającą w Drzewie Świata - Yggdrasill i wiele, wiele innych magicznych i upiornych postaci. To przyporządkowanie jest oczywiście umowne, bo w książce wszystkie te istoty to po prostu Wielcy Przedwieczni, Starsza Rasa pierwszej i drugiej generacji - bóstwa znane jednak w różnych kulturach pod różnymi imionami. Wielu taka wybuchowa mieszanka mitologii i wierzeń może zniechęcić - jednak nie zrażajcie się! Wszystko w Alchemiku... jest spójne i zgrane. Jedyne co na początku odrobinę drażni to mocne uwspółcześnienie postaci, cóż - XXI wiek odbił piętno nawet na alchemikach i magach. (pełna recenzja na: thebooksspot.blogspot.com)
Avatar użytkownika - monweg
monweg
Przeczytane:2015-03-05, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Czy masz 10, 20... czy 100 lat, będziesz świetnie bawić się przy lekturze tej książki. Polecam
Avatar użytkownika - agusia97
agusia97
Przeczytane:2014-04-16, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Muszę przyznać, że tę książkę już od bardzo dawna chciałam przeczytać. Nareszcie mi się to udało, chodź oczekiwałam chyba czegoś troszkę lepszego. Na książkę natrafiłam w dość niespodziewany sposób. Pamiętacie pierwszą część Harry'ego Pottera? Mam na myśli fragment, gdzie Hagrid wyjaśnia trójce bohaterów co znajduję się w na trzecim piętrze i kto to stworzył. Była wtedy mowa o Nicholasie Flamelu. Zaczęłam wtedy szukać więcej informacji o tej postaci i natrafiłam m.in na książkę Michaela Scotta, którą postanowiłam za wszelką cenę przeczytać. Spodziewałam się jednak powieści w trochę innym stylu. Mniej fantasy, mimo, że bardzo lubię ten gatunek. Myślałam, że będzie to taka bardziej legenda o przygodach nieśmiertelnego wynalazcy kamienia filozoficznego, a dostałam książkę, której akcja ma miejsce we współczesności, a jednymi z głównych bohaterów są bliźnięta - brat i siostra. Ale mimo tych niespodziewanych wątków książką bardzo mi się spodobała i na pewno kiedyś przeczytam dalsze części.
Avatar użytkownika - Rainbow
Rainbow
Przeczytane:2011-06-12, Ocena: 5, Przeczytałam,
Mag
Michael Scott0
Okładka ksiązki - Mag

Gdy Księga Maga Abrahama znajdzie się w rękach doktora Johna Dee i Mrocznego Klanu, nastąpi koniec ludzkiej cywilizacji. Ten najpotężniejszy z magicznych...

Wiedźma
Michael Scott0
Okładka ksiązki - Wiedźma

SAN FRANCISCO: Nicholasowi i Perenelle Flamelom pozostał zaledwie dzień życia i ostatnie zadanie do wykonania. Muszą ocalić San Francisco przed potworami...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;