Akademia Crookhaven. Szkoła oszustów

Tom 1 cyklu Akademia Crookhaven

Pierwszy tom nowej serii dla dzieci z ulubionym motywem jedynej w swoim rodzaju szkoły dla wyjątkowych uczniów.

Oryginalna, świeża - Akademia Crookhaven to lektura obowiązkowa dla wielbicieli serii ,,Nevermoor", ,,Harry Potter" i twórczości M.G. Leonard.

Fascynujący cykl powieści o rodzinie z wyboru, złodziejskiej grze o wysoką stawkę i o tym, czym naprawdę są dobre uczynki.

Trzynastoletni Gabriel jest błyskotliwym kieszonkowcem, dzięki czemu ma szansę częściowo napełnić z reguły pusty brzuch. Przyłapany na gorącym uczynku, zamiast do więzienia trafia przed oblicze tajemniczego Caspiana Crooka w jego szkole dla złodziei Crookhaven. Tu uczniowie szkolą się w takich dziedzinach jak włamania, fałszerstwo i ,,kryminastyka", żeby naprawiać świat poprzez oszukiwanie złych ludzi i zwracanie własności niewinnym. Ale... czy można zaufać złodziejowi?

Informacje dodatkowe o Akademia Crookhaven. Szkoła oszustów:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2023-09-27
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Crookhaven

Kup książkę Akademia Crookhaven. Szkoła oszustów

Akademia Crookhaven. Szkoła oszustów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Librariada
Librariada
Przeczytane:2024-06-06, Ocena: 5, Chcę przeczytać,

Rodzice Gabriela porzucili go w dzieciństwie, opiekuje się nim przybrana babcia. Ponieważ nie za bardzo im się powodzi, Gabriel "dorabia" sobie jako kieszonkowiec. Pewnego dnia trafia na tajemniczego mężczyznę, który zostawia mu niezwykłą wiadomość. Za jej sprawą chłopiec trafia do Akademii Crookhaven" - szkoły, którą kształci...oszustów. Czy Gabriel się tam odnajdzie? Przekonajcie się sami...
Książki tego typu rządzą się swoimi schematami - zazwyczaj młody outsider o niezwykłych talentach trafia do szkoły, gdzie nawiązuje nowe przyjaźnie, uczy się, stawia czoła niebezpieczeństwom i rozwiązuje tajemnicę. Tak jest I w tym przypadku. Czy to źle? Absolutnie nie! Mamy tu sympatycznych bohaterów z Gabrielem na czele, ciekawą intrygę i szkołę - z równie interesującą ofertą "edukacyjną". Nie znajdziemy tu magii, mocy nadprzyrodzonych - jest technika, rozum i zdolności "manualne ". Szkoła dla oszustów kształci w takich dziedzinach jak fałszerstwo, włamania, oszustwo. Absolwenci maja swoje umiejętności wykorzystywać w dobrym celu - zwalczać zło. Przyznam, że bardzo podoba mi się ta koncepcja. Wykonanie też świetne- czyta się szybko i przyjemnie, akcja wciąga, bohaterowie są "do lubienia" i kibicujemy im. Mi książka bardzo się podobała I chętnie sięgnę po drugi tom.

"Szkoła oszustów" to pierwszy tom bardzo fajnego cyklu dla dzieci i młodszej młodzieży. Powieść zabiera młodych czytelników w fascynującą podróż do świata, w którym granica między dobrem a złem jest zaskakująco cienka. Akademia Crookhaven to szkoła dla wyjątkowych uczniów, którzy uczą się w niej sztuki oszustwa, włamań i fałszerstwa. Inspiracje zaczerpnięte z takich hitów literackich jak „Harry Potter”, „Nevermoor” czy twórczość M.G. Leonard sprawiają, że jest to lektura obowiązkowa dla fanów tajemniczych miejsc i niecodziennych przygód.

Bohaterem powieści jest trzynastoletni Gabriel, błyskotliwy kieszonkowiec, który wykorzystuje swoją zdolność do drobnych kradzieży, aby zapewnić przetrwanie sobie i babci, która go wychowuje. Rodzice chłopca porzucili go, kiedy był jeszcze dzieckiem, a jego życie to codzienna walka o byt. Gabriel mieszka z babcią, która stara się jak może, ale niestety często brakuje im podstawowych środków do życia. To właśnie wtedy Gabriel zaczyna kraść, aby napełnić zazwyczaj pusty brzuch. Pewnego dnia, gdy Gabriel zostaje przyłapany na gorącym uczynku, zamiast trafić do więzienia, spotyka tajemniczego Caspiana Crooka. Zamiast oddać go w ręce prawa Caspian zaprasza chłopca do swojej szkoły dla złodziei. To miejsce, gdzie uczniowie nie tylko uczą się fachu kieszonkowca, ale także takich umiejętności jak włamania, fałszerstwo i „kryminastyka”. Wbrew pozorom celem tej edukacji nie jest szerzenie zła, ale naprawianie świata poprzez oszukiwanie złych ludzi i zwracanie własności niewinnym.

Zawiązana w powieści intryga jest fascynująca i wciągająca, a przede wszystkim dostosowana do wieku odbiorców. Historia Gabriela nie jest prosta. To, co w jego życiu początkowo wydaje się jasne i oczywiste, szybko okazuje się skomplikowane i pełne niespodzianek. Gabriel poznaje w szkole nowych przyjaciół i stawia czoła licznym wyzwaniom, które uczą go nie tylko złodziejskiej sztuki, ale także tego, co to znaczy być dobrym człowiekiem. Chłopiec z czasem odkrywa, że nie wszystko jest czarno-białe, a ludzie, których spotyka na swojej drodze, mają swoje własne historie i motywacje. Akcja powieści rozwija się dynamicznie, chociaż nie od samego początku. Dość szybko jednak przyspiesza i zaczyna zaskakiwać mnóstwem nieprzewidywalnych zdarzeń.

Wszystkie postaci zostały wykreowane z dużą starannością i wyczuciem. Główny bohater od początku wzbudza sympatię. Jest inteligentny, sprytny i mimo swojego trudnego życia ma w sobie wiele dobra. Jego przemiana i rozwój w trakcie powieści są jednym z najciekawszych elementów fabuły. Pozostali bohaterowie również są dobrze scharakteryzowani. Penelope trochę przypomina Hermionę z serii o Harrym Potterze. Jest inteligentna i nieco przemądrzała, jej lojalność i odwaga sprawiają, że szybko staje się jedną z ulubionych postaci w tej powieści. Bliźniacy Ade i Ede dostarczają wiele humoru swoją nieustanną rywalizacją, co sprawia, że książkę czyta się z uśmiechem na twarzy. Już od pierwszych stron można zżyć się z bohaterami i przez całą powieść kibicuje im się w ich przygodach. Relacje między postaciami, ich przyjaźnie i konflikty są przedstawione w sposób autentyczny i poruszający.

Autor z niezwykłą precyzją maluje obrazy miejsc i wydarzeń, co sprawia, że można się poczuć uczestnikiem przygód Gabriela i jego przyjaciół. Akademia Crookhaven to bardzo ciekawe miejsce, pełne tajemnic i świetnej atmosfery. Czytając opisy szkoły, sal lekcyjnych, korytarzy i różnych znajdujących się w niej zakamarków łatwo jest wyobrazić sobie każdy detal. Dobrze skonstruowana i poprowadzona fabuła wzbudza cały wachlarz emocji, od radości, przez śmiech, po wzruszenie i strach o bohaterów. Jednym z głównych przesłań książki jest to, że dobro może przybierać różne formy. Gabriel i jego przyjaciele uczą się, że czasem trzeba uciec się do oszustwa, aby osiągnąć wyższy cel, naprawić krzywdę, pomóc innym lub ukarać złoczyńców. Ta moralna dwuznaczność sprawia, że powieść skłania do refleksji nad tym, czym naprawdę są dobre uczynki i jakimi środkami można je osiągnąć.

"Szkoła oszustów" z pewnością zyska wielu fanów zarówno wśród młodych, jak i starszych czytelników. Fascynująca fabuła, barwne postaci, wartka akcja i mistrzowskie opisy sprawiają, że trudno się od niej oderwać. To opowieść o rodzinie z wyboru, złodziejskiej grze o wysoką stawkę i o tym, czym naprawdę są dobre uczynki. To lektura, która skradnie serca czytelników swoją szczerością, sporym ładunkiem emocjonalnym i niezwykłą atmosferą. Serdecznie polecam!

Avatar użytkownika - Bookszonki
Bookszonki
Przeczytane:2024-05-08, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Przychodzimy dzisiaj z książką dla dzieci i nietylko!

Gotowi poznać szkołę dla oszustów?

Muszę powiedzieć, że chyba pierwszy raz spotykam się z taką tematyką.

Ta szkoła jest jak Hogwart ale nie ma tam magii a jedynie bystre umysły i sprytne, zręczne ciała.

Tajna placówka szkoleniowa dla wybrańców, którzy uczą się fachu.

Ale nie byle jakiego i nie bylo kto jest tam zapraszany.

Najlepsi z najlepszych, sama elita i tylko Ci, którzy kradną w dobrej wierze.

Taką postacią jest biedny, trzynastoletni Gabriel.

Chłopiec mieszka z przyszywaną babcią, porzucony przez biologicznych rodziców.

Kradnie by przeżyć, mieć co jeść albo by babci było ciepło.

Zauważa go właściciel tajemniczej Akademii Crookhaven i podstępem zwabia go do swojej placówki.

Cóż to za przygoda!

Z wielkim zainteresowaniem śledziłam losy Gabriela, jak się rozwijał, jak tworzyły się więzi między nim a innymi uczniami, jak zdobył pierwszych przyjaciół i w końcu pasował do otoczenia nie będąc wyrzutkiem i pośmiewiskiem.

W książce oprócz fascynujących przygód, intryg, śledztwa i zagadek znajdziemy dosyć sporo wartości życiowych, morałów można wyciągnąć z niej wiele.

Są postacie, które nam działają na nerwy swoim zachowaniem - głównie mam na myśli pewną parę, którą poznacie pod koniec lektury a są takie, które się po prostu ludzi za to, jakimi są ludźmi i jakimi powodami się kierują przy podejmowaniu decyzji.

Gabriel mimo lepkich rączek i wręcz doskonałej pamięci wzrokowej potrafi być skromny, dzielić się sukcesami i wspierać innych nie czerpiąc z tego korzyści.

Chłopak dowiaduje się, że jego uczyli się w tej szkole i postanawia zrobić wszystko by ich znaleźć.

Czy to mu się uda?

Czy warto było do tego dążyć?

My już jesteśmy po lekturze dwóch tomów i z radością oraz niecierpliwością czekamy już na kolejny.

Ta seria jest świetna, nietypowa tematyka i fascynujący świat, który jest w niej stworzony przyciągają jak magnes.

Śmiało mogę powiedzieć, że to książka imersyjna - wciąga na maksa!

Polecamy gorąco każdemu, młodszemu i starszemu.

Któż z nas nie czytał lub przynajmniej nie słyszał o „Harrym Potterze”? Hmm…wydaje mi się, że chyba każdy. Sama posiadam wszystkie części w domowej biblioteczce, a film oglądamy całą rodziną przynajmniej raz w roku. Dlatego, gdy usłyszałam o nowej młodzieżowej serii Akademia Crookhaven, wiedziałam że muszę ją mieć i koniecznie przeczytać.

W pierwszej części poznajemy porzuconego przez rodziców Gabriela, który ma tylko przybraną Babcię. Żeby przeżyć i jeść trzynastolatek musi kraść, a tę sztukę wyćwiczył wręcz do perfekcji. Jednak zostaje przyłapany na przestępstwie. Dziwnym trafem nie trafia on na komisariat tylko do tajemniczej szkoły dla oszustów, gdzie złodziejskiego fachu i przydatnych umiejętności uczą się uzdolnieni uczniowie. Tam poznaje kilku przyjaciół, z którymi próbuje zdobyć punkty i puchar.

Dlaczego chłopiec stał się kieszonkowcem i został porzucony? Kim byli jego rodzice? Dlaczego trafił do akademii? Czy Gabriel będzie tam szczęśliwy i znajdzie życzliwe mu osoby? Jak potoczą się jego dalsze losy?

Moi kochani, mimo iż książka nieco przypomina znane mi już historie fantasy, to ta pozycja jest nieco inna i nie znajdziecie w niej magii. Jednak w niczym jej to nie umniejsza, a powoduje tylko to, że jest wyjątkowo ciekawa i pobudza wyobraźnię.

Jak się można było spodziewać, pierwszy tom jest wprowadzeniem do całej serii, przez co fabuła nie jest zbyt dynamiczna, ale nie brakuje w nim zagadek, tajemnic, niebezpiecznych sytuacji i wiele innych wydarzeń, od których wzbiera w nas adrenalina. Nie mogłam oderwać się od lektury, a poganiana przez córkę, która też chciała jak najszybciej zacząć czytanie, pochłonęłam ją na raz w kilka godzin.

Wiecie co, warto było. Wspaniale spędziłam czas i doskonale wczułam się w postać Gabriela. Polubiłam go bardzo, współczułam mu i kibicowałam, gdy podejmował kolejne wyzwania. Cieszyłam się z jego sukcesów i przeżywałam, gdy ponosił porażki. Jest genialnie wykreowaną główną postacią, charakterną jak i zresztą pozostali bohaterowie, których poznałam na łamach kart.

Cieszę się, że powstała ta powieść, gdyż można się przy niej zrelaksować i oderwać od codziennej rutyny. Niezwykła szkoła jest tak intrygująca, że zdarzyło mi się kilka razy kręcić głową ze zdziwienia, jednak jej priorytetem było nauczyć wychowanków by działali w dobrej i słusznej wierzę. Mieli kraść, ale nie dla swojego zysku, lecz po to, by skrzywdzeni ludzie odzyskali to co zostało im odebrane. Jednak czy złodziej może być dobry? Tego sami już się dowiedzcie.

Zachęcam was do sięgnięcia po tę lekturę. Jestem przekonana, że nie pożałujecie i tak jak ja staniecie się fanami tej wspaniałej historii. Lubicie młodzieżówki, tonie zwlekajcie. Polecam gorąco!

Avatar użytkownika - LawendoweEcho
LawendoweEcho
Przeczytane:2024-07-30, Ocena: 6, Przeczytałam,

Bardzo mi się spodobała, szczególnie postać Amiry. Mam jednak wrażenie, że główny bohater w zasadzie nie ma wad, przez co niekiedy ciężko czyta się tą książkę.

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2024-05-26, Ocena: 5, Przeczytałem,

?????

Gabriel wychowuje się z przybraną babcią. Pieniędzy nie wystarcza im prawie na nic, dlatego chłopak często wykorzystuje swój spryt, by opróżnić kieszenie przechodniów lub by wykraść coś do jedzenia dla siebie i babci. Pewnego dnia, podczas z pozoru udanej kradzieży, Gabriel spotyka mężczyznę, który zaprasza go do Akademii Crookhaven - szkoły dla złodziei, szpiegów i oszustów. Młody kieszonkowec przyjmuje propozycję i rozpoczyna naukę w tym wyjątkowym miejscu, w którym wątpliwe moralnie umiejętności wykorzystywane są w szlachetnych celach. Przed chłopakiem otwierają się szanse na nowe znajomości i wyzwania.

??

Ta seria to idealna lektura dla fanów Harrego Pottera. Choć nie są to historie identyczne, mają sporo wspólnych mianowników - wyjątkowa szkoła, piękna przyjaźń, wyzwania i walka dobra ze złem.

Tym, co najbardziej mnie urzekło w dwóch pierwszych tomach Akademii Croockhaven jest relacja Gabriela z jego nowymi przyjaciółmi. Wzruszało mnie to, jak bardzo się wspierali w obliczu trudności. Z chęcią śledziłam ich zabawne, błyskotliwe dialogi.

Obydwie części bardzo przypadły mi do gustu i choć mają dość podobną budowę, nie oceniam tego na minus, a wręcz odwrotnie.

Jeśli lubicie wciągające historie z różnorodnymi bohaterami i ciekawie skonstruowanymi zagadkami, koniecznie dajcie szansę tej serii!

??

[współpraca reklamowa z @mediarodzina.wydawnictwo]

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-10-09, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Młody kieszonkowiec Gabriel, niezwykle utalentowany w swoim fachu, zabawni bracia bliźniacy, koleżanka prymuska i dość nietypowa szkoła, do której dostają się tylko wybrani. Czy coś Wam to przypomina?

Tak jest! Oto książka dla fanów słynnego czarodzieja! Coś, co wciągnie Was równie mocno!

13-letni Gabriel kradnie, by on i jego babcia mogli przeżyć. Pewnego razu zostaje na tej kradzieży przyłapany przez innego złodzieja, który, poprzez wiadomość w portfelu, werbuje go do swojej szkoły dla oszustów. Tu Gabriel ma szansę wyćwiczyć się na profesjonalnego oszusta po to by...uczynić świat lepszym. Brzmi ciekawie?

Zapewniam Was, że właśnie tak jest. Muszę przyznać, że przedstawienie oszustów z podziałem na tych dobrych i złych to bardzo interesujący zabieg.

Książka napisana jest lekko, przez co czytanie jest samą przyjemnością i zdecydowanie kończy się zbyt szybko.

Prezentowany tytuł to pierwszy tom serii, z czego bardzo się cieszę. Jestem ciekawa jak potoczą się dalsze losy Gabriela i jego przyjaciół.

Avatar użytkownika - Witwona
Witwona