Adaptacje literatury. Nędznicy

Były galernik Jan Valjean mimo przeciwności losu zmienia swoje życie i staje się szanowanym burmistrzem Madeleinem. Sam doświadczony przez los, stara się wspierać tych, którym się nie wiedzie. Dlatego obiecuje umierającej kobiecie, Fantynie, odnaleźć jej córkę Kozetę i zapewnić jej godne życie. Jednak rzeczywistość upomina się o Valjeana - komisarz policji Javert odkrywa prawdziwą tożsamość burmistrza i powoduje jego powrót na galery. Jak teraz Valjean ma dotrzymać danego Fantynie słowa? Tłem opowieści jest powstanie 1832 roku, którego celem było obalenie monarchii Ludwika Filipa I i powrót do ustroju republikańskiego. Victor Hugo starał się w niej ukazać przekrój XIX-wiecznego francuskiego społeczeństwa i panującą wówczas niesprawiedliwość społeczną. Autorami tej niezwykłej adaptacji są francuski scenarzysta Daniel Bardet, znany z innych tomów tej serii (,,Les Contes des mille et une nuits") oraz znany i popularny francuski rysownik Bernard Capo (,,Les Hospitaliers de Malte").

Informacje dodatkowe o Adaptacje literatury. Nędznicy:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2024-10-23
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Les Miserables

Tagi: Komiks i powieść graficzna - adaptacje literackie

Kup książkę Adaptacje literatury. Nędznicy

Adaptacje literatury. Nędznicy - opinie o książce

Chociaż wcale nie było łatwo, Jan Valjean stał się szanowanym burmistrzem. Aby do tego doszło, musiał zmienić swoje życie i to bardzo, jednak tym sposobem stał się człowiekiem doświadczonym. Pomagał innym, wspierał ich, a nawet obiecał pewnej umierającej kobiecie, odnaleźć jej córkę Kozetę i zapewnić jej godne życie. Miało być już tylko dobrze, jednak przeszłość wraca i upomina się o Jana. Co się stanie? Jak potoczą się losy mężczyzny?

To już kolejny tom z serii Adaptacje literatury, jaki mam okazję czytać i jestem zachwycona tą serią. Mamy klasyczne powieści, które warto, aby każdy znał w ciekawej formie komiksu. Ja zdecydowanie je uwielbiam. Tym razem przeniesiemy się w przeszłości i zobaczymy przekrój XIX-wiecznego francuskiego społeczeństwa i panującą wówczas niesprawiedliwość społeczną.

Wizualnie komiks jest ciekawy. Ilustracje przyciągają wzrok i zachęcają do sięgania po niego.

Adaptacje literatury. Nędznicy to historia, którą według mnie powinien poznać każdy – zarówno starsze dzieci, jak i dorośli. Z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Okręty Polskiej Marynarki Wojennej t.21. ORP ORZEŁ III
Okładka ksiązki - Okręty Polskiej Marynarki Wojennej t.21. ORP ORZEŁ III

Kolekcja ,,Okręty Polskiej Marynarki Wojennej", unikalna seria 50 monografii omawiających najważniejsze i najsławniejsze jednostki naszej floty z okresu...

Business English. Nowa Edycja
Okładka ksiązki - Business English. Nowa Edycja

Kurs Business English uczy nowoczesnego języka biznesu. Adresowany jest do osób, które na codzień w pracy posługują się językiem angielskim, a także studentów...

Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska