,,Dzwonnik z Notre Dame", znany również pod tytułem ,,Katedra Marii Panny w Paryżu", to pierwsza powieść Victora Hugo, opublikowana w 1831 roku. Opowiada o tragicznych losach młodej Cyganki Esmeraldy w piętnastowiecznym Paryżu. Dziewczyna staje się ofiarą miłości, którą wzbudza w trzech mężczyznach - Quasimodo, garbatym, jednookim i kulawym dzwonniku katedry Notre Dame, okrutnym archidiakonie Klaudiuszu Frollo i młodym kapitanie straży Phoebusie de Châteaupers. Powieść porusza tematykę nierówności i alienacji społecznej oraz nietolerancji na tle piętnastowiecznego Paryża. Autorem scenariusza tej adaptacji jest francuski pisarz i scenarzysta teatralny i komiksowy Claude Carré (,,De Profundis", ,,Nobodyland"). Za rysunki odpowiada natomiast pochodzący z Korsyki rysownik (,,Le Pays Miroir", ,,De Profundis").
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-01-22
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Notre-Dame de Paris
Są książki, które się nie starzeją. Są historie znane od lat, które poznaliśmy dawno temu i z chęcią sprawiamy, żeby poznały je nasze dzieci. Jedną z nich zdecydowanie jest Dzwonnik z Notre Dame. Piękna, ponadczasowa opowieść, którą zna chyba każdy. Historia o tragicznych losach młodej Cyganki Esmeraldy, która stała się ofiarą miłości, pokochana przez aż trzech mężczyzn.
Kiedy zobaczyłam w zapowiedziach wydawnictwa Egmont komiks na podstawie tej doskonale mi znanej historii, wiedziałam, że muszę go poznać. Okazał się świetny i to zdanie zarówno moje, jak i moich dzieci.
Wizualnie komiks jest ciekawy. Ilustracje przyciągają wzrok i zachęcają do sięgania po niego.
„Adaptacje literatury. Dzwonnik z Notre Dame” to komiks, który okazał się ciekawy, wciągający, doskonale obrazujący historię znaną mi z książki. Z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Polska to nie tylko miejsce na mapie, ale również miejsce w sercu i pamięci. Książka ,,Polska. Mój ojczysty kraj" wszystkie te miejsca przedstawia ze...
Album prezentuje najwybitniejsze obrazy malarstwa polskiego od najwcześniejszych przykładów aż po współczesność. Mimo że publikacja ma charakter...
Przeczytane:2025-02-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
(czytaj dalej)