Nowa odsłona klasycznych, ponadczasowych i przede wszystkim mądrych wierszy, na których wychowały się pokolenia dzieci. Zamieszczono tu utwory m.in. Jana Brzechwy, Juliana Tuwima, Marii Konopnickiej, Stanisława Jachowicza, Józefa Birkenmajera, Aleksandra Fredry, Ignacego Krasickiego i wielu innych. To książka-kalendarz, w której do każdego dnia jest przypisany jeden utwór. Uwzględniono w niej również święta - zarówno te dobrze znane i powszechnie obchodzone, jak Dzień Matki czy Nowy Rok, jak i te zabawne, nietypowe, np. Dzień Piegów, Dzień Czekolady czy Dzień Psa. W książce zgromadzone zostały ponadczasowe utwory, które dzieci powinny znać. Świetnie nadają się do głośnego, rodzinnego czytania. Najmłodsze dzieci chętnie posłuchają krótkich, rymowanych utworów, a starsze mogą podjąć się samodzielnej lektury tekstów.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2021-03-24
Problematyka systemów politycznych to jeden z najistotniejszych obszarów badawczych we współczesnej politologii. Zajmuje również ważne miejsce w procesie...
,,Co tu pasuje?" to seria książeczek, która zachęcając do zabawy z naklejkami, pozwala dziecku wzbogacić słownictwo dotyczące otaczającego świata. Każdy...
Przeczytane:2021-04-18, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021,
Od wierszy rozpoczęła się moja przygoda z czytelnictwem. Rodzice czytali mi wierszyki i krótkie bajeczki od maleńkości.
Takie nazwiska jak: Jan Brzechwa, Maria Konopnicka, Ignacy Krasicki i Wanda Chotomska są mi bardzo dobrze znane. A będąc z rodzicami w Pacanowie, wiele lat temu, udało mi się zdobyć nawet autograf p.Wandy 🤩
Takiego zbioru brakowało mi w mojej biblioteczce, ponieważ w jednej książce zostały zebrane najlepsze wiersze i rymowanki.
Prawie wszystkie są mi bardziej lub mniej znane. Znalazły się jednak w książce również takie, które czytałam po raz pierwszy. Dzięki temu książka mile mnie zaskoczyła.
To książka – kalendarz, ponieważ przy każdym wierszu jest data. Wiersze są również dobrane do świąt, które przypisane są do danego dnia, np. Dzień Miłośników Książek ❤📚, Dzień Przyjaciela👭 czy Światowy Dzień Pingwina 🐧
Mnie nie udało się czytać po jednym wierszu dziennie. A Tobie?
Bronisława Ostrowska „Orzechy” 🌰🥜 to wiersz, który przypada na mój dzień urodzin.
A jaki przypada na Twój?
Książka jest pięknie wydana.
Dzieci powinny znać wszystkie te wiersze, bo jest to polska klasyka. Polecam.