1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty. Aptekarz diabła

Pierwszy tom nowej serii Xaviera Dorisona, mistrza opowieści o sekretach dawnych czasów. W pierwszej połowie XVII wieku Holenderska Kompania Wschodnioindyjska jest najpotężniejszą organizacją kupiecką świata. Aby poszerzyć swoje wpływy w Indiach, postanawia zyskać przychylność ich władcy klejnotami i złotem. Bogactwa zostają załadowane na statek ,,Dżakarta", który rusza z Amsterdamu w długi rejs wokół Afryki. Od początku stosunki między oficerami a marynarzami prowadzą do konfliktu. Zbliżający się rozlew krwi zamierza wykorzystać w swoich mrocznych celach tajemniczy pasażer Jeronimus Cornelius. Jedyną osobą, która może mu się przeciwstawić, jest inteligentna arystokratka Lukrecja Hans. Tak rozpoczynają się dzieje potępieńców z ,,Dżakarty", którzy płyną wprost ku straszliwemu przeznaczeniu... Historia ponurego rejsu została napisana przez Xaviera Dorisona, sławnego scenarzystę komiksowego i filmowego, współautora wielu serii fantastycznych, przygodowych i sensacyjnych, w tym kilku bestsellerów: ,,Trzeci Testament", ,,Undertaker", ,,Sanktuarium", ,,Kriss de Valnor", ,,W.E.S.T.", ,,Long John Silver", ,,Goldorak". Rysunki są dziełem francuskiego grafika Thimothéego Montaigne'a, twórcy ilustracji do cykli mistycznych ,,Le cinquieme évangile" i ,,Trzeci Testament: Juliusz" oraz dwóch ostatnich tomów opowieści grozy ,,Książę nocy".

Informacje dodatkowe o 1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty. Aptekarz diabła:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: 1629, ou l'effrayante histoire des naufragés du Jakarta - Tome 01: Chapitre 1 - L'Apothicaire du diable

Kup książkę 1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty. Aptekarz diabła

1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty. Aptekarz diabła - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2023-12-02, Ocena: 6, Przeczytałem,

POPKulturowy Kociołek:
Album 1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty: Aptekarz diabła tom 1 to zainspirowany prawdziwymi wydarzeniami komiks, który ukazuje czytelnikowi przerażający i na swój sposób zachwycający morski thriller. Pozycja jest więc skierowana do miłośników mocnych wrażeń, którzy cenią sobie zarówno emocje, jak i samą historię.

Akcja albumu jak sam tytuł wskazuje, rozgrywa się w pierwszej połowie XVII wieku. Okresie, kiedy to na morzach i oceanach królowała flota Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej, będącej jedną z najbogatszych, najbardziej wpływowych i najpotężniejszych organizacji kupieckich na świecie. Organizacji, która stale starała się poszerzać swoje wpływy, a tym samym zwiększać dochody. Nowym jej celem były Indie, dlatego właśnie ładownie statku Dżakarta zostały wyładowane klejnotami i złotem, aby zyskać przychylność tamtejszego władcy. Nikt z załogi nie spodziewał się jednak, że długi rejs wokół Afryki, będzie dla nich początkiem prawdziwego koszmaru. Szybko bowiem w załodze zaczęły pojawiać się niepokoje podążające w kierunku rozlewu krwi. Sytuacje tą dodatkowo podgrzewa tajemniczy pasażer, wyraźnie mający w tym jakiś cel. Z całą tą sytuacją musi sobie również radzić arystokratka Lukrecja Hans, która jako jedyna jest w stanie powstrzymać nadchodzącą tragedię.

Ociekająca złotem twarda oprawa komiksu skrywa więc mieszankę grozy i pewnych faktów (historia okrętu Batavia). Elementy te zostały połączone przez autora w naprawdę ciekawą i angażującą historię. Na kolejnych stronach mamy przyjemność obcowania z naprawdę wyśmienitym thrillerem psychologicznym, gdzie nie brakuje również bezpardonowej krwawej przemocy. Napięcie rośnie powoli i jest należycie dawkowane czytelnikowi, co tylko potęguje jego ciekawość i motywuje do dalszego przewracania kartek. Złoto z ładowni statku oraz przemoc ze strony oficerów czyni bowiem z Dżakarty płynącą beczkę prochu, która tylko czeka na najdrobniejszą iskierkę. Bardzo mocną stroną albumu są również jego bohaterowie, którzy skrywają swoje sekrety, a w ukazywanych wydarzeniach mają jakiś swój cel....

Profesjonalizacja roli nauczyciela akademickiego
Okładka ksiązki - Profesjonalizacja roli nauczyciela akademickiego

Rola nauczyciela jest rolą złożoną, wielowymiarową, w którą wpisano wiele nieredukowalnych napięć między oczekiwaniami przełożonych, uczniów i własnymi...

Dobra kuchnia. Kuchnia polska - czerwona
Okładka ksiązki - Dobra kuchnia. Kuchnia polska - czerwona

Kuchnia polska to skarbnica przepisów na dania, których rozmaite smaki są w stanie zaspokoić zarówno tradycjonalistów, jak i osoby lubiące poeksperymentować...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk