"14 minut" to historia człowieka przepełnionego obsesją biegania. Autor szczerze opowiada o własnych sukcesach, ale i o błędach, dzięki którym udaje mu się teraz tak dobrze prowadzić do zwycięstw takich zawodników, jak Mo Farah czy Galen Rupp. Bohaterów, których w książce poznajemy jako dobrze zapowiadających się biegaczy, teraz świat darzy ogromnym szacunkiem za ich osiągnięcia. Warto wiedzieć, skąd przyszli i kto stoi za zwycięstwami najszybszych ludzi na świecie.
W tej chwili to Salazar jest jedynym człowiekiem, którego naprawdę boją się Kenijczycy i ich menedżerowie.
Krzysztof Dołęgowski, Akcja Polska Biega
Informacje dodatkowe o 14 minut. Historia legendarnego biegacza i trenera:
Wydawnictwo: Galaktyka
Data wydania: 2012-12-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
978-83-7579-279-9
Przeczytane:2021-11-25, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2021, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021,
Bieganie, religia, prozak i śmierć kliniczna - mieszanka jak dla mnie zbyt wybuchowa. Historia Alberto Salazara jest pełna zwrotów akcji. Odniosłem wrażenie, że jest nieco dramatyzowana, a może to tylko typowo amerykańska narracja?
Ciekawe są rozważania Salazara na temat bólu i przezwyciężania słabości. Dla mnie - biegacza amatora są kopalnią motywacyjnych cytatów. Gorzej jest gdy autor zaczyna łączyć bieganie z religią.