Recenzja książki: Warszawianka. Gdy zgasną światła

Recenzuje: asia_czyta_ksiaz

Leontyna Rapacka wraca do Warszawy wraz zatja i siostra po półtorarocznej przerwie. Niestety wieści jakie dostała nie są wesołe. Kobieta dowiaduje się o areszcie Woronina. Mężczyzna jest podejrzany o zabójstwo Zofii Ostrowskiej. Leontyna za wszelką cenę nie chce mieszkać się w tę sprawę jednak zmienia zdanie po wizycie u adwokata.

~

Pozytywnym aspektem spotkania przyjaciela Aleksandra wie, że jej rodzina może odzyskać cały swój majątek. Kobieta postanawia udowodnić niewinność mężczyzny i w ten sposób chcę też spłacić swój dług. Ale jak to w życiu bywa Woronin nie chce współpracować. Czy Woronin będzie niewinny? Kto tak naprawdę stoi za morderstwem? Czy uczucia Leontyny i Woronina są wciąż żywe?

~

Szczerze mówiąc to ta część bardziej mi się podobała niżeli poprzednia. Te wątki, dreszczyk niepewności i oczywiście kryminał w tle dodają do całej fabuły pikanterii. Podziwiam z całym szacunkiem Leontyne bo pokazała swoją odwagę ale przede wszystkim determinację aby do końca doprowadzić śledztwo. Kobieta za wszelką cenę chciała wyjaśnić cała tą zagadkę morderstwa. Kobiety to mają jednak siłę i wolę walki już od wielu wieków i pokoleń.

~

Książka jest naprawdę wciągająca ale trzyma w napięciu aż do ostatnich stron co pozwala wspólnie z bohaterami przeżywać wszystkie te emocje. Autorka świetnie zbudowała fabułę a klimat jest wręcz niesamowity. Kolejnym plusem jaki bardzo mnie zaskoczył to było oczywiste dbałość o te detale i dbałość o szczegóły tamtej epoki.

~

Przyjemnie się tak przenieść w czasie. Książka idealnie sprawdzi się nie tylko dla czytelników, którzy lubią podróże w czasie ale idealnie też odnajdą się w niej fani kryminałów. Śmiało mogę napisać, że świetnie się bawiłam rozwiązując zagadki wraz z bohaterami. Książka zasługuje na miano najlepszego retro kryminału. Koniecznie muszę przeczytać finalny tom tej serii bo chce poznać losy Leontyny.

Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ❤️

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Warszawianka. Gdy zgasną światła

Zobacz opinie o książce Warszawianka. Gdy zgasną światła
Książka
Zawierucha. Fajerwerki
Ida Żmiejewska0
Okładka ksiązki - Zawierucha. Fajerwerki

1918 rok. Wielka Wojna nareszcie zbliża się ku końcowi. Rosja, po rewolucji październikowej rządzona przez bolszewików, podpisuje traktat pokojowy w Brześciu...

Zawierucha. Iskry na wiatr
Ida Żmiejewska0
Okładka ksiązki - Zawierucha. Iskry na wiatr

Najnowsza powieść autorki bestsellerowej serii Warszawianka. Bankructwo i nagła śmierć bogatego warszawskiego fabrykanta, w jednej chwili zmieniają...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;