„Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe” Tanya Valko to już moje kolejne spotkanie z twórczością autorki, po której książki uwielbiam sięgać. Autorka w powstanie tych historii wkłada wiele serca oraz lata doświadczeń, opisuje ona bowiem historie, których była świadkiem i których sama doświadczyła.
Autorka przybliża nam głośną niegdyś sprawę pielęgniarek, które oskarżone zostały o zainfekowanie wirusem HIV libijskich dzieci. Autorka opisuje metody ich przesłuchań, to, w jakich były przetrzymywane warunkach i sposoby ich przesłuchać. Historia ta mrozi krew w żyłach, a niejednokrotnie musiałam na chwilę odłożyć książkę, bo nie wierzyłam, że takie rzeczy dzieją się w świecie! Tanya Valko opowiada nam również o domach poprawczych, które do dziś funkcjonują w Libii, a mnie osobiście przerażają. Przeznaczone są one dla kobiet, które dopuściły się zdrady, przedmałżeńskiego seksu, czy innych niedozwolonych w tym kraju kobieton czynności. Ale takie domy poprawcze są również przeznaczone dla dzieci, co przeraża mnie najbardziej. Trafiają tam dzieci, które są wynikiem zdrady, które urodziły się z upośledzeniem, a rodzina się ich wstydzi. Aby uniknąć ich obecności w domu, wytykania przez innych palcami wolą skazać niewinne i chore dzieci na przebywanie w domach, w których traktowanie dalekie jest od, chociażby poprawnego. Czytając te wszystkie stosowane metody opieki, okrucieństwo i przemoc stosowana wobec nich, brak miłości potrafi przerazić czytelnika. Mnie teraz przeraża ze zdwojoną siłą, gdyż sama jestem mamą i na krzywdę dzieci patrzę przez pryzmat moich dzieciaków.
Autorka dodatkowo poruszyła w kiszące kwestię plastycznych operacji, której sama się poddała. Pisze na podstawie własnych doświadczeń, jak wiele bólu, cierpienia i czasu powrotu do zdrowia ją ona kosztowała.
Książki autorki czyta się szczególnie, gdyż opowiadają o trudnych tematach i napisane są na podstawie prawdziwych wydarzeń, dlatego nie brakuje w nich emocji i cierpienia. Nie można wobec takich historii przejść obojętnie. Jednak mimo trudnych tematów ja wciąż sięgam po kolejne tytuły, które wychodzą spod pióra autorki, gdyż dla mnie są one bardzo wartościowe i mogą okazać się przestrogą dla niejednej kobiety, bo to szczególnie kobiety są narażone w krajach, o których pisze autorka!
Ja zdecydowanie polecam ten tytuł, zresztą podobnie jak pozostałe, które wydała Tanya Valko. Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję Wydawnictwu.
Marysia i Dorota odwiedzają rodzinę w Trypolisie. Spotykają się z bardzo ciepłym przyjęciem. Tymczasem w Libii sytuacja jest napięta. W końcu wybuchają...
Lamia, była kochanka Hamida namawia Marysię, by razem założyły organizację charytatywną działającą na rzecz kobiet. Wkrótce okrada Marysię i uciekam wrabiając...