KOMEDIE w przekładzie Stanisława Barańczaka (2022)

Pierwsze wydanie Komedii Williama Shakespeare'a w przekładzie Stanisława Barańczaka w limitowanej edycji.

W tym wyjątkowym wydaniu ze wstępem Marty Gibińskiej znajdują się wszystkie komedie najsłynniejszego dramatopisarza świata, jakie przełożył jeden z najważniejszych tłumaczy. Stanisław Barańczak, obdarzony nieprawdopodobnym talentem rymotwórczym, to wirtuoz panujący nad językiem i wersyfikacją, posiadający jednocześnie słuch metafizyczny i fantastyczne poczucie humoru. Stworzył dzieło zdumiewające zarówno rozmiarami, jak i różnorodnością. Unikatowa edycja Komedii - spotkanie dwóch tuzów literatury - jest projektem imponującym nie tylko objętością, ale i finezją.

Barańczak ma absolutny słuch językowy i magiczny dar rymowania. Jan Kott

Wszystko, czego mi zabrakło w poprzednich tłumaczeniach, znalazłem u Barańczaka: jasność, potoczystość, cudowny rytm i lapidarność przekładu wprost do grania. Tadeusz Łomnicki

Mówi mi się Barańczaka tak, jak się oddycha powietrzem - tłumacz prowadzi mnie przez najbardziej powikłane i zaplątane wątki myślowe z krystaliczną prostotą. Jan Peszek

W pierwszym olśnieniu tekstem jestem zaszokowany jego jasnością, prostotą, szaloną komunikatywnością. Gustaw Holoubek

W Polsce tylko Stanisław Barańczak potrafi tak tłumaczyć Szekspira. Andrzej Seweryn

Informacje dodatkowe o KOMEDIE w przekładzie Stanisława Barańczaka (2022):

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-07-27

Tagi: Sztuki teatralne Literatura starożytna antyczna i średniowieczna

Kup książkę KOMEDIE w przekładzie Stanisława Barańczaka (2022)

Burza
William Shakespeare0
Okładka ksiązki - Burza

Książę Prospero oraz jego córka Miranda zostają wygnani z Mediolanu. Udają się na malutką wyspę, gdzie odnajdują spokój i schronienie. Gdy po latach u...

TRAGEDIE I KRONIKI w przekładzie Stanisława Barańczaka (2022)
William Shakespeare0
Okładka ksiązki - TRAGEDIE I KRONIKI w przekładzie Stanisława Barańczaka (2022)

Pierwsze wydanie Tragedii i Kronik Williama Shakespeare'a w przekładzie Stanisława Barańczaka. W roku 2012 po raz pierwszy ukazało się wydanie wszystkich...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;