Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13432 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Adam, Szczęściara i globalna katastrofa
Adam, Szczęściara i globalna katastrofa
Katarzyna Majgier Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Naukowcy, ekolodzy i ludzie, którym nasza planeta nie jest obojętna, od wielu lat nawołują, by się powstrzymać. By przestać niszczyć i ograbiać Ziemię. By szanować zamieszkujące naszą planetę zwierzęta. By czytaj dalej

Okładka książki -  Melanże z żyletką
Melanże z żyletką
Łukasz Gołębiewski Wydawnictwo: Novae Res Recenzent: Danuta Awolusi

Melanże z Żyletką Łukasza Gołębiewskiego to brutalna, bezkompromisowa opowieść o współuzależnieniu, toksycznej fascynacji, ucieczce przed sobą i rozpadzie tożsamości. To książka, która nie daje ukojenia – czytaj dalej

Okładka książki - Pieśń Krwi
Pieśń Krwi
Anthony Ryan Wydawnictwo: Fabryka Słów Recenzent: Damian Kopeć

Za Wiarę i Królestwo Vaelin Al Sorna pochodzi z ważnego, wpływowego rodu. Z niejasnego dla niego powodu jako dziesięciolatek trafia do Szóstego Zakonu. Zakonu wojowników o Wiarę. Nasz bohater dopiero po latach czytaj dalej

Okładka książki - Wyjące pięćdziesiątki
Wyjące pięćdziesiątki
Anna Kleiber ; Wydawnictwo: Lucky Recenzent: Danuta Awolusi

Trzy siostry jadą uczcić urodziny ojca, a na miejscu czeka na nie... niemówiący, niesłyszący i niewidzący patriarcha. Ale spokojnie – to nie thriller, tylko soczysta komedia obyczajowa, która, jak przystało czytaj dalej

Okładka książki - Łajdak w garniturze
Łajdak w garniturze
Anna M. Brengos ; Wydawnictwo: Lucky Recenzent: Danuta Awolusi

Niektóre decyzje zmieniają życie w jednej chwili, inne dojrzewają powoli. Melania wie, że nie ma już odwrotu – ucieczka od toksycznego małżeństwa to jej jedyna szansa na odzyskanie siebie. Bohaterka powieści czytaj dalej

Okładka książki - Chłop i szlachcianka
Chłop i szlachcianka
Wiesława Bancarzewska Wydawnictwo: Szara Godzina Recenzent: Danuta Awolusi

Wiesława Bancarzewska w swojej najnowszej powieści Chłop i szlachcianka. Opowieść o miłości niepojętej przenosi czytelnika do początku XVIII wieku. Z zapartym tchem śledzimy historię miłości, która wykracza czytaj dalej

Okładka książki - Dzieci, które chorują za rodziców
Dzieci, które chorują za rodziców
Bruno Clavier Wydawnictwo: Virgo Recenzent: Danuta Szelejewska

Motywacją dziecka jest miłość. Autor poradnika wyjaśnia, że Dzieci, które chorują za rodziców, przejmując od nich widma rodzinne (zjawisko rezonowania psychiki danego człowieka z traumami i nieszczęściami przodków) czytaj dalej

Okładka książki - Tajemnica pozytywki
Tajemnica pozytywki
Katarzyna Grochowska Wydawnictwo: Szara Godzina Recenzent: Danuta Awolusi

Niektóre tajemnice mają to do siebie, że – choć głęboko ukryte – nigdy nie pozwalają o sobie zapomnieć. Wracają niespodziewanie, często w najmniej odpowiednich momentach, zmuszając do zmierzenia czytaj dalej

Okładka książki - Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj
Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj
Jan Śpiewak Wydawnictwo: W.A.B. Recenzent: Danuta Szelejewska

Jak bardzo gorzka jest refleksja nad kondycją współczesnej Polski? Ukazująca patologiczną polską rzeczywistość (czyżby we wszystkich dziedzinach życia?) treść książki Patopaństwo opowiada (ze szczegółami) O czytaj dalej

Okładka książki - W górę wodospadu
W górę wodospadu
Agnieszka Kumor Wydawnictwo: Lira Recenzent: Danuta Awolusi

Agnieszka Kumor zabiera czytelników w podróż przez surowe, majestatyczne krajobrazy Islandii, gdzie kłębią się tajemnice i emocje. Ta kraina od pokoleń fascynuje, kojarzy się z czymś, co jest poza naszym światem czytaj dalej