Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13410 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Sztuczki z czasem
Sztuczki z czasem
Aleksandra Dobies Wydawnictwo: Literatura Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Na wszystko przychodzi czas. Takie motto przyświeca historii opisanej przez Aleksandrę Dobies w książce Sztuczki z czasem. Autorka, pięknie ubierając swoją opowieść w słowa, tłumaczy, że jest czas na smutek czytaj dalej

Okładka książki - Pamiętam tylko ogień
Pamiętam tylko ogień
Anna Musiałowicz ; Wydawnictwo: PulpBooks Recenzent: Danuta Awolusi

Powieść o przemijaniu, przeznaczeniu, rodzinnych więziach, tożsamości. Pamiętam tylko ogień Anny Musiałowicz to intymne rozważanie, wspomnienie drugiego człowieka. To lektura wyjątkowa! [obrazek] Pewnego czytaj dalej

Okładka książki - Zuza Wróbel na tropie Mechaniczny Człowiek i szkoła złodziei
Zuza Wróbel na tropie Mechaniczny Człowiek i szkoła złodziei
Tomasz Duszyński Wydawnictwo: Dwukropek Recenzent: Danuta Szelejewska

Niektórzy – jak Zuza Wróbel – mają talent do pakowania się w sam środek kryminalnych afer (i to absolutnie nie są dziecinne zagadki). Kto, dlaczego, po co? – te pytania dręczą zarówno bohaterów czytaj dalej

Okładka książki - Jak żyć bez lęku. 101 sposobów, aby się uwolnić od niepokoju, fobii, ataków paniki
Tanya J. Peterson Wydawnictwo: Zwierciadło Recenzent: Danuta Szelejewska

Zaburzenia lękowe zaliczane są do wyjątkowo niechcianych stanów emocjonalnych, które potrafią zdeterminować codzienność nawet tego, kto, wydaje się, że stąpa twardo po ziemi. Niezwykle pomocna treść poradnika czytaj dalej

Okładka książki - Amor w bibliotece
Amor w bibliotece
Anna Wojtkowska-Witala ; Wydawnictwo: Lucky Recenzent: Danuta Awolusi

Czy miłość po pięćdziesiątce może być równie intensywna jak ta, którą przeżywa się w młodości? Czy można zakochać się wtedy, gdy wydaje się, że serce już dawno przywykło do samotności? Amor w bibliotece Anny czytaj dalej

Okładka książki - Pokochaj mnie wreszcie!
Pokochaj mnie wreszcie!
Agnieszka Łepki Wydawnictwo: Novae Res Recenzent: Danuta Awolusi

Poruszająca opowieść o tym, że miłość warta jest starań i czasem przychodzi późno – właśnie takie emocje czekają w powieści Agnieszki Łepki Pokochaj mnie wreszcie! Polecam wszystkim, którzy szukają głębi czytaj dalej

Okładka książki - Ludobójstwo w Afryce. Niemieckie zbrodnie kolonialne.
Ludobójstwo w Afryce. Niemieckie zbrodnie kolonialne.
Casper W. Erichsen Wydawnictwo: Filia Recenzent: Danuta Szelejewska

Afryka Południowo-Zachodnia (obecnie: niepodległe państwo Namibia) była niemiecką kolonią w latach 1884-1915. Ponieważ zasób wiadomości na temat kolonizacji tej części afrykańskiego kontynentu jest fragmentaryczny czytaj dalej

Okładka książki - Gonitwa o życie
Gonitwa o życie
Adam Kopacki ; Wydawnictwo: Vectra Recenzent: truskawka2

Iga Mróz zrobiła licencję detektywistyczną. Pełna nadziei, założyła własną działalność. Niestety, w ciągu pierwszych kilku miesięcy wpadły jej zaledwie dwa zlecenia. Wysyła CV do różnych agencji (w końcu praca czytaj dalej

Okładka książki - Dom Starlingów
Dom Starlingów
Alix E. Harrow Wydawnictwo: Illuminatio Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Małe miasteczko. Nawiedzony dom. Tajemnice, które trzeba odkryć. W tych kilku słowach można pokrótce opisać Dom Starlingów Alix E. Harrow, którą czytelnicy mogą znać za sprawą innej książki, zatytułowanej "Dziesięć czytaj dalej

Okładka książki - Słucham. Rozmowy o telefonie zaufania
Słucham. Rozmowy o telefonie zaufania
Michał Dobrołowicz ; Lucyna Kicińska Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Recenzent: Danuta Szelejewska

Konsultanci czuwający na liniach telefonu zaufania mają pełne ręce (i umysły) roboty – tym bardziej teraz, w czasach gwałtownego wzrostu liczby osób potrzebujących wsparcia. Treść poradnika Słucham. Rozmowy czytaj dalej