Na wszystko przychodzi czas. Takie motto przyświeca historii opisanej przez Aleksandrę Dobies w książce Sztuczki z czasem. Autorka, pięknie ubierając swoją opowieść w słowa, tłumaczy, że jest czas na smutek czytaj dalej
Powieść o przemijaniu, przeznaczeniu, rodzinnych więziach, tożsamości. Pamiętam tylko ogień Anny Musiałowicz to intymne rozważanie, wspomnienie drugiego człowieka. To lektura wyjątkowa! [obrazek] Pewnego czytaj dalej
Niektórzy – jak Zuza Wróbel – mają talent do pakowania się w sam środek kryminalnych afer (i to absolutnie nie są dziecinne zagadki). Kto, dlaczego, po co? – te pytania dręczą zarówno bohaterów czytaj dalej
Zaburzenia lękowe zaliczane są do wyjątkowo niechcianych stanów emocjonalnych, które potrafią zdeterminować codzienność nawet tego, kto, wydaje się, że stąpa twardo po ziemi. Niezwykle pomocna treść poradnika czytaj dalej
Czy miłość po pięćdziesiątce może być równie intensywna jak ta, którą przeżywa się w młodości? Czy można zakochać się wtedy, gdy wydaje się, że serce już dawno przywykło do samotności? Amor w bibliotece Anny czytaj dalej
Poruszająca opowieść o tym, że miłość warta jest starań i czasem przychodzi późno – właśnie takie emocje czekają w powieści Agnieszki Łepki Pokochaj mnie wreszcie! Polecam wszystkim, którzy szukają głębi czytaj dalej
Afryka Południowo-Zachodnia (obecnie: niepodległe państwo Namibia) była niemiecką kolonią w latach 1884-1915. Ponieważ zasób wiadomości na temat kolonizacji tej części afrykańskiego kontynentu jest fragmentaryczny czytaj dalej
Iga Mróz zrobiła licencję detektywistyczną. Pełna nadziei, założyła własną działalność. Niestety, w ciągu pierwszych kilku miesięcy wpadły jej zaledwie dwa zlecenia. Wysyła CV do różnych agencji (w końcu praca czytaj dalej
Małe miasteczko. Nawiedzony dom. Tajemnice, które trzeba odkryć. W tych kilku słowach można pokrótce opisać Dom Starlingów Alix E. Harrow, którą czytelnicy mogą znać za sprawą innej książki, zatytułowanej "Dziesięć czytaj dalej
Konsultanci czuwający na liniach telefonu zaufania mają pełne ręce (i umysły) roboty – tym bardziej teraz, w czasach gwałtownego wzrostu liczby osób potrzebujących wsparcia. Treść poradnika Słucham. Rozmowy czytaj dalej