Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2017-04-26
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 320
Bardzo ciekawa książka podróżnicza, zawsze lubiłam czytać Arkadego Fiedlera więc ta mi też bardzo przypadła do gustu. W tej książce to jest nie tylko tytułowe "Menu Świata" ale też wspominki z różnych ekstremalnych wypraw z różnych zakątków na ziemi. Jacek Pałkiewicz zwiedzał, często dzikie nieprzystępne człowiekowi miejsca np. skutem lodem Syberia. Fajnie napisana, obfitująca w zdjęcia z wypraw oraz przygody np. z niedźwiedziami na Kamczatce oraz z humorem (nie mówił towarzyszom podróży czym się zajadają). Książka obfituje w ciekawostki kulturowo społeczne miejsce, które zwiedza odmienne od naszych a także żywieniowe, które dla nas często są obrzydliwe np. gotowane pisklęta w skorupce jajka.
Książkowy bestseller, który doczekał się VIII wydania, inspiruje kolejne pokolenia polskich podróżników. Syberia -- kraina, w której cywilizacja jest...
Piaski Sahary, Gobi i Takla Makan rozgrzane do stu czterdziestu stopni. Gładka po horyzont tafla błyszczącego śniegu w Jakucji przy temperaturze minus...
Przeczytane:2017-05-09, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,