Furia rodzi siê w S³awie

Ocena: 4.57 (7 g³osów)

Sierpieñ 1944 roku, III Rzesza wyra¼nie chyli siê ku upadkowi. W S³awie, uzdrowisku po³o¿onym nad ¦l±skim Morzem, w ciszy i spokoju, z daleka od zmagañ wojennych, kuruj± siê niemieccy ¿o³nierze ranni na ró¿nych frontach. Nagle miasteczkiem wstrz±sa seria makabrycznych zbrodni. ¦ledztwo w tej sprawie prowadzi asystent kryminalny Anton Habicht, cz³owiek, który karierê w policji zawdziêcza cz³onkostwu w NSDAP, i którego najwiêkszym dotychczasowym sukcesem jest zlikwidowanie nielegalnej gorzelni. Pocz±tkowo wszystko wskazuje na to, ¿e ofiary wybrano przypadkowo, wkrótce jednak pojawia siê pewien ³±cz±cy je trop. Sytuacja komplikuje siê, kiedy ¶ledztwem zaczyna interesowaæ siê Sturmbannführer SS Carl Düchter, szef naukowców, którzy w s³awskim pa³acu, na rozkaz samego Heinricha Himmlera, prowadz± tajne badania nad procesami czarownic. Efekty tych prac maj± odwróciæ losy wojny.

"Krzysztof Kozio³ek ma rzadki dar ³±czenia historii, która wbija w fotel z wartk± fikcj± literack±. Zobaczcie sami. I przeszukajcie, pod±¿aj±c za bohaterami, archiwum Himmlera, a mo¿e co¶ w nim odnajdziecie..."
Mariusz Czubaj

ISBN: 978-934831-8-1

wiêcej

Kup ksi±¿kê Furia rodzi siê w S³awie

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Furia rodzi siê w S³awie - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - awiola
awiola
Przeczytane:2015-12-02, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015, Mam,
"Mundur nale¿y zapinaæ do ostatniego guzika". Pewnie wielu z Was s³ysza³o o tym, i¿ Hitler i jego najbli¿szy oraz zaufany wspó³pracownik, czyli Himmler, interesowali siê okultyzmem, czarn± magi± i innego tego typu tematyk±. Czy wiecie jednak o tym, ¿e to w³a¶nie w Polsce, na Ziemi Lubuskiej, nad jeziorem S³awskim, w czasach II wojny ¶wiatowej, znajdowa³o siê miejsce, w którym to trzymano tony ksiêgozbiorów po¶wiêconych w³a¶nie tym zagadnieniom? I w³a¶nie w tym miejscu akcjê swojego krymina³u umie¶ci³ Krzysztof Kozio³ek. Nie mog³o wiêc byæ nudno. Krzysztof Kozio³ek, rocznik 1978 to absolwent politologii na Uniwersytecie Zielonogórskim, który mieszka obecnie w Nowej Soli. Jest dziennikarzem i pisarzem, a tak¿e pasjonatem górskich wêdrówek i kibicem ¿u¿la. Autor zadebiutowa³ w 2007 r. powie¶ci± sensacyjn± pt. "Droga bez powrotu", jest czêstym go¶ciem bibliotek w ca³ej Polsce. Sierpieñ 1944 r., mieszkañcami S³awy, czyli miasteczka bêd±cego kurortem za Ziemi Lubuskiej wstrz±sa okrutne morderstwo czternastoletniej Stanis³awy, przy której ciele znaleziono jedynie bia³y proszek. ¦ledztwo prowadzi asystent kryminalny Anton Habicht, cz³onek NSDAP, zapalony nazista. Morderca nie zaprzestaje na jednej ofierze, a do ¶ledztwa w³±cza siê Sturmbannführer SS Carl Düchter, naukowiec prowadz±cy tajne badania na terenie s³awskiego pa³acu. Jak okazuje siê, nie bez przyczyny... Odkry³am kolejnego pisarza, który tworz±c do¶æ trudn± odmianê krymina³u, jakim jest krymina³ retro, potrafi wymierzyæ odpowiedni± proporcjê pomiêdzy warstw± typowo kryminaln±, a historyczn±. W utworze tym bowiem, wartka akcja wraz z tajemnic± dziwnych morderstw, doskonale wspó³gra z t³em historycznym, w którym to liczne elementy niedopowiedzenia, wywo³uj± po¿±dany efekt ciekawo¶ci. Krzysztof Kozio³ek z mistrzowsk± precyzj± odmalowuje skalê i przede wszystkim si³ê nazistowskiej propagandy w 1944 r., stosunek Niemców do faszyzmu, a tak¿e wzajemne stosunki Polaków i Niemców zamieszkuj±cych te w³a¶nie ziemie. Do tego wszystkiego, autor zaskakuje ciekawostkami, jak chocia¿by szokuj±ca dla mnie wiadomo¶æ o szyciu eleganckich mundurów dla nazistów przez znan± nam wspó³cze¶nie firmê odzie¿ow± - Hugo Boss. Pisarz stara siê wplataæ fakty historyczne w akcjê powie¶ci i zazwyczaj wychodzi mu to ca³kiem nie¼le, poza nielicznymi wyj±tkami. Po lekturze tego krymina³u mo¿na wiêc ¶mia³o powiedzieæ, ¿e autor przygotowa³ siê ¶wietnie pod wzglêdem merytorycznym, aby odmalowaæ klimat tamtych, strasznych lat. Uda³o mu siê to z widoczn± skuteczno¶ci±. Krzysztof Kozio³ek pozwoli³ czytelnikowi ujrzeæ wykreowane przez niego wydarzenia z perspektywy kilku bohaterów. Antoni Habicht, niezaprzeczalnie czarny charakter powie¶ci, postaæ, która wzbudza wiele z³ych emocji. Jego ¶wiatopogl±d i karierowiczowskie zapêdy pozwalaj± czytelnikowi ujrzeæ w pe³nym ¶wietle skutki i przyczyny ¶lepego pos³uszeñstwa wobec faszystowskiej ideologii. Hrabina Franziska von Häften, piêkna, niezale¿na i odwa¿na Polka, pracuj±ca dla polskiego wywiadu to postaæ nieszablonowa, dla której postawy mo¿na poczuæ jedynie wielki podziw i szacunek. Poczet bohaterów, jaki zaserwowa³ czytelnikom autor jest oczywi¶cie o wiele bardziej obszerniejszy i mocno zró¿nicowany pod wzglêdem portretów psychologicznych. To niemal idealne odwzorowanie postaw etycznych z tamtych lat. W±tek tajnych badañ faszystów na zjawiskami paranormalnymi w okresie II Wojny ¦wiatowej to motyw, który do tej pory rozpala wyobra¼niê amatorów historii, jak i samych historyków. Krzysztof Kozio³ek mia³ do¶æ ciekawy pomys³ na jego zaakcentowanie. Pomys³, który w pewnym momencie wywo³a³ dreszcze na moim ciele. W±tek ten sk³ania do poszukania w innych ¼ród³ach informacji na ten temat. Nie mogê jednak przetrawiæ do tej pory jednego, czyli otwartego zakoñczenia, które zosta³o niemal¿e "uciête" w strategicznym dla fabu³y miejscu. Nie wiem dlaczego, autor zrobi³ tak± niezbyt mi³± niespodziankê czytelnikom. Wiem jedynie, ¿e musi po prostu powstaæ kolejna czê¶æ. Mroczna ok³adka pod postaci± ¶licznej kobiety oraz odbicia w lustrze przedstawiaj±cego nazistê z okropn± twarz± i z wymownymi symbolami w oczodo³ach, zwiastuje kwintesencjê tego krymina³u. Pe³nokrwistego krymina³u retro, którego przeczyta³am w jeden wieczór. Mi³o¶ników gatunku na pewno nie rozczaruje.
Avatar u¿ytkownika - Magnolia044
Magnolia044
Przeczytane:2015-08-03, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam,
,,Furia rodzi siê w S³awie", to najnowsze dzie³o Krzysztofa Kozio³ka, który na swoim koncie posiada ju¿ osiem powie¶ci, jednak krymina³ retro jest jego pierwsz± ksi±¿k± w tym gatunku. Moim skromnym zdaniem, jest to bardzo udana lektura, która w krótkim czasie znajdzie swoich zwolenników. ,,Widok okaleczonego cia³a by³ tak wstrz±saj±cy, ¿e asystent kryminalny Anton Habicht w okamgnieniu oprzytomnia³, b³ogo¶æ porannego zaspania zostawiaj±c hen, na pla¿y ¦l±skiego Morza, sk±d na miejscu zbrodni dowieziono go automobilem burmistrza. W u³amku sekundy dotar³o do niego, ¿e sielanka urlopu, która jeszcze na dobra siê nie rozpoczê³a, w³a¶nie definitywnie dobieg³a koñca." Akcja powie¶ci toczy siê na prze³omie sierpnia i wrze¶nia 1944 roku. 22 sierpnia w S³awie - uzdrowisku po³o¿onym nad ¦l±skim Morzem - zostaje znalezione cia³o m³odej kobiety. Czternastoletnia Stanis³awa Derlizka w nocy zosta³a zad¼gana no¿em, jedyny dowód jaki zostaje odnaleziony to...proszek, który wygl±dem przypomina m±kê. Jak siê pó¼niej okazuje, rzeczywi¶cie by³a to m±ka. Do zadania zostaje przydzielony asystent kryminalny Anton Habitch, który posiada niemal¿e zerowe do¶wiadczenie w sprawach przestêpczych. W krótkim czasie gin± kolejne dziewczynki, okazuje siê, ¿e w S³awie grasuje seryjny morderca, a przynajmniej tak twierdzi Habitch. Kolejnym w±tkiem w powie¶ci jest hrabina Franziska von Häften, wdowa po Aleksandrze von Häftenie, który zgin±³ na wojnie. Niby kobieta, której tylko kapelusze w g³owie, a jednak ukrywa swoje drugie oblicze. Kim tak naprawdê jest hrabina Franziska? Co wspólnego maj± ze sob± czarownice, tajne badania, Zamek Haugwitza, kadeci s³awskiej Marine Hitlerjugend, bóle g³owy oraz m±ka? Tego dowiecie siê czytaj±c ksi±¿kê. Po przeczytaniu kilku stron przesz³o mi przez my¶l czy ja przez to przebrnê do koñca? Jednak skoro zaczê³am to wypada³oby skoñczyæ. Przyznajê, ¿e pocz±tkowo czytanie sz³o mi bardzo opornie jednak po kilkudziesiêciu stronach wdro¿y³am siê tak bardzo w ca³± historiê, ¿e wrêcz nie mog³am siê od niej oderwaæ. Fabu³a ksi±¿ki jest niezwykle intryguj±ca. Charakterystyka postaci jest dobra, ale nic poza tym. Autor zadba³ o detale, bowiem opisy otoczenia by³y bardzo szczegó³owe ( jak dla mnie niektóre a¿ nazbyt). Ogromnym atutem jest tak¿e umieszczenie na pocz±tku ksi±¿ki mapy S³awy, z kolei na tyle czytelnik znajdzie Indeks nazw topograficznych. Je¿eli chodzi o oprawê graficzn±, to mnie siê podoba, ale ilu ludzi tyle opinii. Zakoñczenie nieprzewidywalne, nasuwa siê jedynie pytanie, czy autor zamierza napisaæ kontynuacjê historii? Co jeszcze znajdziecie w ksi±¿ce? Otó¿ idealne po³±czenie wartkiej akcji z t³em historycznym, czarny humor, szpiegostwo, potajemne spotkania kochanków, czarownice i wiele, wiele innych. ,,- Czy na miejscu zbrodni rzuci³o siê panu w oczy co¶ charakterystycznego? - Cyce - wypali³ Reiner. - ¯e co?! - Cyce - powtórzy³ w zamy¶leniu. - Dziewczyna mia³a pe³ne, ponêtne piersi. A¿ by siê je chcia³o pomiêtosiæ. Oczywi¶cie, gdyby ¿y³a - doda³ szybko widz±c zdumione spojrzenie asystenta kryminalnego. - I oczywi¶cie, gdyby by³a nieco starsza - doprecyzowa³ natychmiast. - Nie to mia³em na my¶li - zazgrzyta³ zêbami. - Majtki mia³a podci±gniête - szef ¿andarmerii wznosi³ siê na wy¿yny dedukcji. - Oh mein Gott... - westchn±³ g³êboko. (...)" Ksi±¿kê ,,Furia rodzi siê w S³awie" ¶mia³o mo¿na zaliczyæ do lektur bardziej ambitnych, które wymagaj± intensywnego my¶lenia, tak aby nie pogubiæ siê w ca³ej historii. Polecam j± zwolennikom gatunku. Ogromnie siê cieszê, ¿e mog³am bli¿ej poznaæ ten tytu³, a tym samym zapoznaæ siê z twórczo¶ci± autora, bowiem by³o to moje pierwsze spotkanie z proz± Kozio³ka. Ksi±¿ka niesamowicie mnie wci±gnê³a, czujê siê w pe³ni usatysfakcjonowana. Polecam.
Avatar u¿ytkownika - maggie28
maggie28
Przeczytane:2015-08-17, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2015 rok, Mam,
S³awa, czy raczej Schlesiersee, to miasteczko i kurort na Ziemi Lubuskiej, po³o¿one nad piêknym jeziorem S³awskim, zwanym równie¿ Morzem ¦l±skim. To tu w czasach II wojny ¶wiatowej w zamku Haugwitzów swoj± rezydencjê mia³ minister spraw wewnêtrznych Rzeszy Heinrich Himmler. To tu znajdowa³ siê równie¿ VII Oddzia³ G³ównego Urzêdu Bezpieczeñstwa Rzeszy. To tu trzyma³ swoje ksiêgozbiory Reichführer SS; ksiêgozbiory po¶wiêcone okultyzmowi, procesom czarownic, czarnej magii i masonerii. To tu wreszcie umie¶ci³ akcjê swojej najnowszej powie¶ci ,,Furia rodzi siê w S³awie" Krzysztof Kozio³ek. Ostatnie dni sierpnia roku 1944. Powoli zbli¿a siê koniec III Rzeszy, choæ nazi¶ci nadal nie daj± za wygran± i ci±gle wierz± w wynalezienie cudownej broni, która pozwoli im przechyliæ szalê zwyciêstwa na swoj± korzy¶æ. W S³awie wypoczywaj± niemieccy ¿o³nierze, którzy odnie¶li rany walcz±c na froncie; swój krótki dwudniowy niby-urlop spêdza tu równie¿ asystent kryminalny policji z G³ogowa Anton Habicht. Niestety, ma biedak pecha, bo nie jest mu dane nacieszyæ siê wolnymi dniami. W niedalekiej osadzie - Ceg³ówce, dokonano bowiem bestialskiego mordu na czternastoletniej córce polskich robotników przymusowych Stanis³awie Derlizkiej. I w³a¶nie Habicht, mimo braku do¶wiadczenia, ma zaj±æ siê, wraz z szefem s³awskiego posterunku ¿andarmerii Reinerem, wykryciem sprawcy morderstwa. Gdyby nie to tragiczne wydarzenie, asystent kryminalny móg³by spêdziæ swój urlop zupe³nie inaczej. Mo¿e podziwia³by codzienne marsze ch³opców z Marine Hitlerjugend, którzy stacjonowali w S³awie i przygotowywali siê tu do s³u¿enia ojczy¼nie; mo¿e odwiedzi³by pla¿ê i tam zabawi³by siê w ostatnie godziny swojego pobytu; mo¿e skorzysta³by z rejsu ,,Potsdamem" po jeziorze, gdzie mia³by mo¿liwo¶æ poznaæ piêkn± hrabinê Franziskê von H?ften, wdowê po hrabim Aleksandrze von H?ften, który zgin±³ na froncie wschodnim. Habicht jednak¿e dosta³ wielk± szansê od swojego prze³o¿onego - mia³ pozostaæ w S³awie i kontynuowaæ ¶ledztwo. Czy uda mu siê wykryæ mordercê? Sprawa wydaje siê byæ bardzo wa¿na, bo swoje zainteresowanie ni± okaza³ mieszkaj±cy w pa³acu i kieruj±cy pracami tajnej grupy ,,G" Sturmbannführer SS Carl Düchter. Trochê to dziwne, ¿e wiadomo¶æ o ¶mierci prostej, polskiej robotnicy przymusowej dotar³a a¿ tak wysoko, ale Habicht poch³oniêty my¶l± o awansie, nie przej±³ siê tym i nie wykaza³ zdziwienia. Wkrótce sprawa komplikuje siê, bo gin± kolejne dziewczynki i do tego pochodzenia niemieckiego. Co ³±czy te morderstwa? Czy w S³awie dzia³a seryjny zabójca? Jaki zwi±zek z dziewczynkami mia³ oficer SS rezyduj±cy w zamku i zajmuj±cy siê zupe³nie innymi problemami? Co robi w S³awie piêkna hrabina Franziska? Zapraszam do lektury... ,,Furia rodzi siê w S³awie", to jak nietrudno siê domy¶liæ krymina³, do tego utrzymuj±cy siê w tak popularnej ostatnio konwencji - krymina³u retro. Spe³nia on wszelkie wymagania stawiane powie¶ciom z tego gatunku, a wiêc fabu³a opiera siê na zbrodniach, opisuje okoliczno¶ci, w jakich do nich dosz³o, przedstawia dochodzenie i ujawnia w koñcu sprawcê. Do tego rzecz dzieje siê w przesz³o¶ci - mo¿e niezbyt odleg³ej, ale schy³ek II wojny ¶wiatowej jest bardzo lubianym przez czytelników okresem w historii - w po³o¿onym nad jeziorem kurorcie, gdzie spotyka siê towarzystwo multikulturowe - pro¶ci ¿o³nierze, m³odzieñcy z Hitlerjugend, arystokracja, w³adze miasta, oficerowie SS, policja kryminalna, ¿andarmeria, robotnicy przymusowi, zwykli niemieccy obywatele miasta i wielu, wielu innych. Gdy dodamy jeszcze ciekawie skonstruowanego bohatera prowadz±cego ¶ledztwo, wyrazistego, niepokornego, nieco zagubionego, ambitnego, jakim jest Habicht i interesuj±c± zagadkê kryminaln±, z pewn± dawk± dekadencji, mistycyzmu i mrocznej tajemnicy, to otrzymamy przepis na krymina³ retro w wykonaniu Krzysztofa Kozio³ka, urodzonego w 1978 mieszkaj±cego w Nowej Soli, zielonogórzanina. Pan Krzysztof jest absolwentem politologii na Uniwersytecie Zielonogórskim, jednak zaj±³ siê nie polityk±, lecz dziennikarstwem i pisarstwem. ,,Furia rodzi siê w S³awie" to Jego dziewi±ta powie¶æ. Zadebiutowa³ w roku 2007 powie¶ci± sensacyjn± ,,Droga bez powrotu", w 2009 wyda³ krymina³ typu skandynawskiego ,,¦wiêta tajemnica", a w 2010 powie¶æ sensacyjno-przygodow± ,,Miecz zdrady". Obie ksi±¿ki zosta³y nominowane do Lubuskiego Wawrzynu Literackiego, a za ,,Miecz zdrady" autor zosta³ zg³oszony do Paszportu Polityki 2010. W kolejnym roku p. Krzysztof otrzyma³ Lubusk± Nagrodê Literack± dla najbardziej obiecuj±cego lubuskiego pisarza i wyda³ kolejne ksi±¿ki - thriller ,,Premier musi zgin±æ" i ,,Trzy dni Soko³a". Pozosta³e tytu³y pisarza to: ,,Bóg nie we¼mie w tym udzia³u", ,,Instrukcja 0066" i ,,£awa przysiêg³ych". W ¿yciu prywatnym Krzysztof Kozio³ek pasjonuje siê wêdrówkami po górach, ¿u¿lem i serialem ,,Na po³udnie". Nie wyczyta³am tego w ¿adnej dostêpnej w internecie notce biograficznej, ale Krzysztof Kozio³ek jest zapewne równie¿ pasjonatem historii, a ju¿ na pewno tej zwi±zanej z II wojn± ¶wiatow± na terenach po³o¿onych w niedalekiej odleg³o¶ci od Zielonej Góry. To zainteresowanie tym okresem widaæ bowiem na ka¿dej niemal¿e stronie Furii... . W fabu³ê powie¶ci wpleciona jest tak olbrzymia ilo¶æ detali historycznych, ¿e chwilami mia³am wra¿enie, ¿e czytam jaki¶ bardzo interesuj±cy podrêcznik historii, z którego wiedzê mo¿na czerpaæ gar¶ciami. Przyznam siê, ¿e nie do koñca potrafi³am odró¿niæ, co tak naprawdê jest tu fikcj±, a co prawd± historyczn±, szczególnie ¿e historia ziemi lubuskiej nie jest moj± mocn± stron±. Dziêki ,,Furii..." mia³am mo¿liwo¶æ poznania bardzo barwnego fragmentu z dziejów Polski oraz atrakcyjne tereny, na których odbywa siê ca³a akcja ksi±¿ki. S³awa nie jest ju¿ dla mnie miastem obcym. Sugestywne opisy kamieniczek, ulic, jad³odajni, jeziora, okolicznych gospodarstw, hoteli pomog³y mi poznaæ ten wojenny kurort na tyle, ¿e gdyby jaki¶ wehiku³ czasu mnie tam przeniós³, to na pewno bym siê nie zgubi³a i od razu odnalaz³a szukane miejsce. My¶lê, ¿e nie by³oby te¿ problemów z rozpoznaniem bohaterów powie¶ci. Pisarz po¶wiêci³ bowiem sporo miejsca na scharakteryzowanie wygl±du zewnêtrznego swoich postaci, a tak¿e cech wyró¿niaj±cych ich od innych. Na pewno opisy okolicy oraz kreacja bohaterów - wielowymiarowych, barwnych, zró¿nicowanych jest bardzo du¿ym atutem tego krymina³u. Jednak¿e w ka¿dym kryminale najwa¿niejszym elementem jest intryga kryminalna. Musi byæ interesuj±ca, trzymaæ w napiêciu, charakteryzowaæ siê licznymi, nieoczekiwanymi zwrotami akcji i zaskakuj±cym zakoñczeniem. Jak to jest w przypadku ,,Furii..." ? Pomys³ na fabu³ê jest bardzo b³yskotliwy i innowacyjny. Lubiê krymina³y, przeczyta³am ich sporo w swoim ¿yciu i jak do tej pory nie spotka³am siê z tak± koncepcj± na intrygê kryminaln±. Tajemnicze morderstwa, które w zasadzie niewiele mia³y ze sob± wspólnego; detektyw (w tej roli asystent kryminalny Anton Habicht) - cz³owiek bez do¶wiadczenia, za którego nikt nie da³by nawet centa, a jednak potrafi±cy my¶leæ, dedukowaæ i w koñcu rozwi±zaæ tê zagadkê. A wierzcie mi, nie nale¿a³a ona do naj³atwiejszych. Habicht dochodz±c powoli do wykrycia mordercy, przeprowadzi³ nas przez meandry ró¿nych koncepcji i doprowadzi³ do niekonwencjonalnego fina³u. By³am zaskoczona, a to ju¿ na pewno dobrze ¶wiadczy o powie¶ci kryminalnej. Ale... mimo wszystko czego¶ mi zabrak³o. Mo¿e odrobiny wiêcej napiêcia - akcja toczy siê niespiesznie, co doskonale charakteryzuje senne ¿ycie kurortu, ale nie do koñca satysfakcjonuje czytelnika nastawionego na dynamiczny w±tek kryminalny. Mo¿e wodzenia za nos i szerszego krêgu podejrzanych - pierwszy raz zdarzy³o mi siê, ¿e nie typowa³am zabójcy i nie dlatego, ¿e by³o mi wszystko jedno, kto dokona³ mordów, tylko po prostu zabrak³o mi kandydata, którego mog³abym podejrzewaæ. A mo¿e po prostu krymina³u w kryminale - ,,Furia rodzi siê w S³awie" jest bowiem powie¶ci± wielow±tkow± i oprócz intrygi kryminalnej spotykamy siê tu równie¿ z w±tkiem historycznym, szpiegowskim, romantycznym, obyczajowym, a nawet fantastycznym. Nie mo¿na zarzuciæ Autorowi, ¿e nie potrafi³ powi±zaæ tych historii w spójn± ca³o¶æ, bo zrobi³ to perfekcyjnie. Niemniej jednak wydaje mi siê, ¿e wiêksze skupienie siê na czê¶ci typowo kryminalnej uczyni³oby powie¶æ bardziej atrakcyjn±. Mam równie¿ pewne zastrze¿enia do jêzyka utworu. O ile narracja mnie zachwyci³a, o tyle dialogi razi³y mnie pewn± doz± sztuczno¶ci. Styl narratora - niezale¿nego obserwatora wydarzeñ jest rzeczowy, chwilami beznamiêtny, ch³odny, lakoniczny, kiedy indziej pe³en emocji, entuzjastyczny, o¿ywiony, ale zawsze bezstronny. Autor nie ocenia, tylko przedstawia fakty - nam pozostawiaj±c wyci±ganie wniosków, analizê i interpretacjê. I tak poprowadzona narracja jest najbardziej przeze mnie w krymina³ach lubiana. Trochê gorzej rzecz ma siê z dialogami. Panowa³ w nich lekki chaos i brak porz±dku, który prowadzi³ do dezorientacji. Chwilami musia³am zastanawiaæ siê, kto dan± kwestiê wyg³osi³, bo Autor tego wyra¼nie nie zaznaczy³. Utrudnia³o to zdecydowanie czytanie i zrozumienie utworu, zmusza³o niejednokrotnie do powrotu do wcze¶niejszych kwestii i ,,wyliczenia", kto dan± my¶l wyg³asza. Brakowa³o mi zró¿nicowania jêzyka poszczególnych postaci oraz naturalno¶ci dialogów. Jest to na pewno pewien mankament powie¶ci, ale nie zmienia to faktu, ¿e i tak mam du¿± ochotê na poznanie wcze¶niejszej twórczo¶ci pana Krzysztofa. Na koniec chcia³am zwróciæ uwagê na piêkne wydanie ksi±¿ki. Klimatyczna ok³adka utrzymana w tonacji sepii, z piêkn± kobiet± na pierwszym planie i odbiciem w lustrze przedstawiaj±cym nazistê o nieco zniekszta³conej twarzy i swastykach zamiast oczu. Robi to niesamowite, nieco przera¿aj±ce wra¿enie i od razu kojarzy siê z problematyk± utworu. Bardzo pomocna jest równie¿ mapka okolic znajduj±ca siê na wewnêtrznej stronie ok³adki, pozwalaj±ca zorientowaæ siê w topografii terenu. Ca³o¶æ mocno przyci±ga wzrok i wabi czytelnika. Czy ,,Furia rodzi siê w S³awie" jest mimo swoich mankamentów ksi±¿k± godn± polecenia? Wed³ug mnie jak najbardziej. Polecam j± zarówno mi³o¶nikom historii prawdziwej, jak i fikcji historycznej; mi³o¶nikom krymina³ów i opowie¶ci niesamowitych; zainteresowanych okresem II wojny ¶wiatowej oraz mrocznych tajemnic, jakie kryj± siê na polskiej ziemi. To lektura, która bawi, ale równie¿ dostarcza olbrzymiej wiedzy; lektura, która wci±ga, zaciekawia i przenosi w ¶wiat rodem ze ,,Stawki wiêkszej ni¿ ¿ycie". Polecam !

I znowu trafiam na autora, o którym nic nie wiem, którego nie znam.

Có¿ to jest za opowie¶æ? Trochê krymina³u, spora dawka historii podana w przystêpny sposób, odrobina sensacji i szczypta powie¶ci obyczajowej. Mieszanka wg mnie idealna, któr± czyta siê jednym tchem, której nie sposób od³o¿yæ ‘na pó¼niej’.  Jest tu wszystko, co lubiê – du¿a dawka krymina³u (jest brutalnie i krwawo) na tle historycznym (tu akurat mamy okres II wojny ¶wiatowej). Jest zagadka, której nie odgad³am i której chyba nie sposób odgadn±æ!

Nie mam pojêcia, jak to siê sta³o, ¿e nie s³ysza³am wcze¶niej o autorze! Serdecznie polecam wszystkim fanom krymina³u retro! Znakomita lektura przed Wami. A ja niebawem siêgam po kolejn± powie¶æ autora, bo ma ich w swym dorobku wiele, jest wiêc co nadrabiaæ!

Avatar u¿ytkownika - zanett_m
zanett_m
Przeczytane:2018-06-16, Ocena: 2, Przeczyta³em, 26 ksi±¿ek 2018,

Ta ksi±¿ka bardzo mnie zmêczy³a, gdyby nie ciekawo¶æ w sprawie tajnej misji grupy "G" to raczej nie dobrnê³abym do koñca ale nareszcie siê uda³o. Fabu³a interesuj±ca ale zepsuta stylem pisania autora, mnóstwo powtórzeñ, niemieckie tytu³owanie SS-manów i zdania tak wielokrotnie z³o¿one, ¿e ³atwo mo¿na zgubiæ w±tek. Mia³am wielkie nadzieje co do tej pozycji ale zawiod³am siê.

Avatar u¿ytkownika - vulkann
vulkann
Przeczytane:2016-11-04, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016,
Avatar u¿ytkownika - AlexSuraj
AlexSuraj
Przeczytane:2016-10-06, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam, mój relaks,
Inne ksi±¿ki autora
Bóg nie we¼mie w tym udzia³u
Krzysztof Kozio³ek0
Ok³adka ksi±zki - Bóg nie we¼mie w tym udzia³u

Wies³aw Fidler, tajniak g³êboko zakonspirowany w strukturach mafijnych, zostaje zdradzony. Mafia wydaje wyrok ¶mierci na niego i jego ¿onê. Cudem udaje...

Miecz Zdrady
Krzysztof Kozio³ek0
Ok³adka ksi±zki - Miecz Zdrady

Powie¶æ jest kontynuacj± przygód Soko³a. ¯u¿lowiec Falubazu Zielona Góra, Marcin Malicki, zostaje oskar¿ony o zamordowanie kolekcjonera antyków za pomoc±...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek