Tete-a-tete. Opowieść o Simone de Beauvoir i Jean-Paulu Sartrze

Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartre - ich życie było pasmem skandali i kontrowersji. Przedstawiamy pierwszą podwójną biografię tej niezwykłej pary. Hazel Rowley, dotarłszy do nowych źródeł i nieznanych dotychczas materiałów, stworzyła niezwykły, bardzo intymny portret owego burzliwego związku, który tak często się rozpadał, by po chwili, na przekór wszystkiemu, znów powstać. To opowieść o wędrówce Simone i Jean-Paula po zmysłowych paryskich kafejkach; o podszewce ich miłostek, tych krótkich i dłuższych; o rozmowach nad kawą i ulicznych protestach, stanowiących znaczną część ich życia - manifestacjach przeciwko wojnie w Algierii i Wietnamie. Egzotyczne podróże, uroki codzienności, spotkania z największymi osobistościami ówczesnego świata: Roosveltem, Chruszczowem, Figelem Castro. Dyskusjach o Mdłościach, Murze, Drogach wolności Sartra czy o Drugiej płci, Mandarynach i Pamiętnikach Beauvair. I o motywach odrzucenia przez Sartre'a Nagrody Nobla. Wpływu Sartre i de Beauvoir na bieg świata nie sposób przecenić, ich dzieła i myśl spowodowały, że nic nie było takie jak dawniej. Tete... opowiada o ich pasji, odwadze, inteligencji, humorze i ciągłym godzeniu sprzeczności w niesamowitym, otwartym związku, gdzie byli jak ogień i woda.

Hazel Rowley mieszka w Nowym Jorku, ale dla zebrania wiadomości o Simone de Beauvoir i Sartrze oraz, ostatecznie, stworzenia "Tete á Tete", przeniosła się do Paryża. Nie na darmo - książka bowiem odniosła niezwykły sukces na całym świecie, by znaleźć się na liście najlepszych książek Washington Post.

Informacje dodatkowe o Tete-a-tete. Opowieść o Simone de Beauvoir i Jean-Paulu Sartrze:

Wydawnictwo: Jacek Santorski
Data wydania: 2006-06-01
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-60-20793-2

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Tete-a-tete. Opowieść o Simone de Beauvoir i Jean-Paulu Sartrze

Tete-a-tete. Opowieść o Simone de Beauvoir i Jean-Paulu Sartrze - opinie o książce

Avatar użytkownika - Olena
Olena