Przed domem doktor Maury Isles zostają odnalezione zwłoki zastrzelonej bliźniaczo do niej podobnej kobiety - jak się okazuje, o tej samej grupie krwi i dacie urodzenia. Badanie DNA wykazuje, że Anna Leoni jest jej siostrą. Obie zostały kiedyś adoptowane. Śledztwo w sprawie morderstwa prowadzi detektyw Jane Rizzoli. Tymczasem Maura próbuje dowiedzieć się, kim byli jej biologiczni rodzice. Trafia do wynajmowanego przez Annę domu, który kryje straszną tajemnicę. Domniemana prawdziwa matka obydwu sióstr odbywa karę więzienia za brutalne zabójstwo dwóch kobiet.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2005-12-22
Tytuł oryginału: Body Double
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jerzy Żebrowski
...ale takie chwile nigdy nie trwają długo. Przychodzą i znikają i nie możemy ich przywrócić. Możemy tylko tworzyć następne.
jak zawsze Tess trzyma Nas w napięciu już od samego początku i trzyma do samego końca. Wartka akcja, książkę pochłania się w szybkim tempie.
Tess Gerritsen zdecydowanie jest jedną z moich ulubionych autorek, po której twórczość uwielbiam sięgać, a i do niej wracać! To właśnie pióro autorki sprawiło, że pokochałam thrillery medyczne, które trafiły na szczyt moich ulubionych gatunków!
"Sobowtór" jest kolejną, udaną częścią przygód pani detektyw Jane Rizzoli oraz patolog Maury Iskra, które polubiłam już od pierwszego tomu serii.
Jane to pewna siebie, nieustraszona kobieta, która radzi sobie nawet w ekstremalnych sytuacjach. Aktualnie znajduje się w stanie błogosławionym i mimo ósmego miesiąca nie rezygnuje jeszcze z pracy, a uparcie dąży do rozwikłania kolejnej skomplikowanej zagadki.
Maura to kobieta, która z coraz większą intensywnością odczuwa samotność. Jest rozwódką, bez dzieci i ta samotność zaczyna jej doskwierać.
Kobiety idealnie uzupełniają się w sprawach służbowych, zawsze mogą na siebie wzajemnie liczyć i powoli coraz lepiej dogadują się również w sferze prywatnej.
W tej części przygód tego zgranego duetu zostaje znalezione w samochodzie ciało zastrzelonej kobiety, która wygląda jak Maura. Samochód że zwłokami został odnaleziony tuż przed posesją kobiety, więc początkowo nikt nie ma wątpliwości, że to właśnie ciało lekarki. Wszystko zmienia się w momencie, gdy Maura we własnej osobie zjawia się rozpromieniona po wakacjach na miejscu zbrodni.
Czy to przypadek, że zwłoki wyglądającej identycznie kobiety jak Maura, zostały znalezione przed jej posesją. Nikt nie wierzy w takie przypadki i każdy stawia sobie pytanie, czy ofiarą nie miała być lekarka....
Dla mnie cała ta seria napisana przez autorkę to istna petarda! Uwielbiam jej twórczość, podczas czytania zdecydowanie można się poczuć jakbyśmy akcje przeżywali naprawdę, szczególnie, że autorka doskonale zna medyczne realia, używa ich w realny, a przy tym bardzo profesjonalny sposób, co sprawia, że książka staje się autentyczna i wciągająca.
Dla mnie cała seria i twórczość autorki jest genialna, dlatego serdecznie polecam, szczególnie tym, którzy jeszcze nie poznali jej twórczości.
Kolejna wciągająca, ciekawa zagadka od Gerritsen. Jak zwykle czyta się z zainteresowaniem, jednak czegoś mi tu zabrakło.
Znów kawał dobrej książki. Kolejny tom spraw kryminalnych związanych z detetyw Rizzoli i patolog dr Isles naprawdę wciąga. W poprzednich częściach już zdążyłem poznać obie bohaterki, szczególnie policjantkę, teraz coraz więcej dowiadujemy się o lekarce. Autorka sugeruje przez całą książkę różne rozwiązania zagadki, w niektóre uwierzyłem, w niektóre nie bardzo, ale i tak - może nie jakoś bardzo - ale trochę dałem się wkręcić. W każdym razie jak dotąd to bardzo udana seria, jedna z najciekawszych sensacyjnych. Z przyjemnością będę sięgał po kolejne części.
Ta odsłona zmagań ze zbrodnią i bezprawiem, z jakim na co dzień boryka się sławny już wśród czytelników, kobiecy duet w osobach Rizzoli/Isles, wykreowany przez Tess Gerritsen, dotyczy głównie i przede wszystkim Maury Isles. Maura była dzieckiem adoptowanym i mimo iż próbowała się dowiedzieć, kim jest i skąd pochodzi, jej akta adopcyjne okazały się być owiane wielką tajemnicą i zupełnie nie do wglądu. Tym razem wydarza się coś tak niesamowitego, że Maura nie spocznie, dopóki nie dowie się wszystkiego o sobie, swoim pochodzeniu swoich rodzicach i...swojej siostrze bliźniaczce, o której nie miała pojęcia, a która właśnie została zastrzelona.
Książka jest dobra, na pewno trzyma w napięciu i na pewno jest tak zagmatwana, a ludzie i zdarzenia mnożą się z prędkością pędzącego Pendolino, iż ja, mimo różnych typowań, nie odgadłam, kto tym razem jest głównym winowajcą, ani w jednej, ani w drugiej sprawie. Bo trzeba wam wiedzieć, że sprawy są dwie, oczywiście coś je ze sobą łączy, ale generalnie są to dwie prawy zahaczające jeszcze dodatkowo po drodze o sprawy dawne, kiedyś tam, nierozwiązane.
Tak więc autorka i tym razem nie zawodzi. Potrafi utrzymać czytelnika w napięciu do samego końca książki. Czasami zdarza się jej niebezpiecznie skręcać w stronę przesady (rozważania Maury na temat księdza, jeszcze chwila i bym się zaczęła nudzić), czy patosu z jego górnolotnymi słowy ("krzyczące ślady zbrodni"). Jednak są to tak niewielkie "uchybienia", że ja z czystym sumieniem oceniam tę pozycję na pięć gwiazdek.
Policja znajduje zwloki kobiety .Badajac poszlaki jest przekonana ,ze to cialo dr.Maury Isles .Wnioski nasuwaja sie bo zmarla wyglada jak owa pani dr.jest jedno ale dr.Isles zyje i ma sie calkiem dobrze.Kim wiec jest ta zmarla kobieta i jaka zagadka kryje sie za jej smiercia.Co laczy obie kobiety?Autorka stworzyla fabule ktora troche za bardzo sie gmatwa i caly czas nie wiadomo o co chodzi.Dla mnie ksiazka taka sobie .
Jak planowałam, tak zrobiłam. Mam następny tom serii z detektywJane Rizzoli i doktor Maurą Isles. Już poznałam obie panie w Grzeszniku i je polubiłam od razu. Panie zaś tak naprawdę zaczynają się do siebie zbliżać i odkrywać, że w pewnych sprawach są partnerkami. Co zrobisz, gdy odkryjesz, że zamordowana przed drzwiami twojego domu kobieta jest tobą? Pewnie zaczniesz dociekać prawdy za wszelką cenę. Maura również. Choć to okaże się bardzo niebezpieczne, zaczyna polować na na mordercę. Czy to jedna osoba, czy jest ich może więcej? Czy prawda o jej pochodzeniu zniszczy przyszłość? Czy Jane, która jest w ciąży grozi coś potwornego? Czy potwór, z którym walczyła kiedyś, jest w stanie jej znów zagrozić? Czy można doskonale symulować schizofrenię i uniknąć odpowiedzialności? Gdy przeczytacie dowiecie się jakie zdanie ma na ten temat Tess Gerritsen. Polecam.
Doktor Abby DiMateeo, stażystka na oddziale chirurgii szpitala Bayside w Bostonie podejmuje decyzję, która może zaważyć na jej przyszłej karierze...
Każda kobieta, która znalazła się w tym domu, tam umarła... Ona może być następna. Ava Collette, próbując uciec od swojej tragicznej przeszłości...