Recenzja książki: Dobrissimo! Opera od kuchni

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Opera i kuchnia na pozór nie mają ze sobą nic wspólnego. Ale to tylko pozory. Książka Dobrissimo! pokazuje, że jednak mają – i to wiele. Jak dużo? Czas zacząć oddziałującą na zmysły podróż po miejscach, wydarzeniach, operach i potrawach. Wszak Dobrissimo! to właśnie Opera od kuchni.

recenzja Dobrissimo! Opera od kuchni

Duet twórczy bardzo interesującej publikacji stanowią dwie przyjaciółki: zadająca pytania dziennikarka telewizyjna i radiowa Marzena Rogalska oraz wielka operowa diva – Aleksandra Kurzak, prezentująca swoje zdolności na najznakomitszych scenach świata. Dwadzieścia rozdziałów Dobrissimo! to splot dwudziestu historii z zakresu operowego świata oraz kuchni. Na schematyczny układ rozdziałów składają się: tytuł opery, zacytowany fragment dzieła, informacje szczegółowe (historia powstania, twórcy, pierwowzory, fabuła, premiera, spektakle, próby, paradoksy), zapisane w formie wywiadu etapy kariery zawodowej i życia prywatnego divy, a także przepisy kulinarne (składniki, sposób wykonania, triki kuchenne) wraz z kolorowymi zdjęciami gotowych potraw. Zaproponowane dania są proste, ale i oryginalne, o łatwym stopniu trudności, wyliczone składniki zaś – powszechnie dostępne. W każdym rozdziale podano jeden przepis autorstwa Aleksandry Kurzak (spaghetti alla carbonara to jedyne danie serwowane przez jej męża, Roberto Alagnę). Przepisy dobrane zostały w sposób przemyślany, odzwierciedlają bowiem cechy regionów, z jakimi związane są prezentowane w poszczególnych rozdziałach dzieła sceniczne.

Publikacja Wydawnictwa Znak warta jest uwagi. Tekst wzbogacają kolorowe fotografie (wykaz źródeł zamieszczono na końcu książki). Zainteresują czytelnika wiadomości ogólne (daty, nazwiska, liczby, tytuły utworów operowych, pojęcia z dziedziny muzyki, nazwy geograficzne, fakty historyczne), rodzinne historie, anegdoty. Chętnie skorzysta czytelnik z przepisów na potrawy bardziej lub mniej znane: na przykład na tartę z porem, knedle ze śliwkami, kopytka z masłem i szałwią, gulasz, makaron z boczkiem i jajkami, rabarbarotkę oraz tort z truskawkami. Z przyjemnością przyrządzi befsztyk po florencku czy faszerowaną paprykę po kalabryjsku. Sięgnie po przepis na królika w musztardzie dijon, bakłażany zapiekane w pomidorach i mozzarelli, risotto z zielonymi szparagami oraz smażone kalmary z sosem czosnkowym. Będzie miał też okazję poznać smak ratatouille, arancini oraz miłosnego napoju soupe de champagne. Bez wątpienia nawet najbardziej wybredne podniebienia będą usatysfakcjonowane.

Dobrissimo! Opera od kuchni to lektura pasjonująca, wiele wyjaśniająca, zapewniająca mnóstwo wrażeń.

Tagi: wspomnienia

Kup książkę Dobrissimo! Opera od kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Dobrissimo! Opera od kuchni
Książka
Dobrissimo! Opera od kuchni
Aleksandra Kurzak Marzena Rogalska
Inne książki autora
Gra w kolory
Marzena Rogalska0
Okładka ksiązki - Gra w kolory

Po dotkliwej stracie Agata dochodzi do siebie pod troskliwą opieką najbliższych. Kiedyś podzieliła się z nimi swoimi snami. Ale czy pojawi się ktoś, kto...

Odzyskany los
Marzena Rogalska0
Okładka ksiązki - Odzyskany los

Inspirująca historia o nadziei kiełkującej na gruzach dawnego świata. Któż mógłby przypuszczać, że gdy tylko ucichnie wojenna zawierucha, Karla porzuci...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Księga zaklęć
Agnieszka Rautman-Szczepańska
Księga zaklęć
Najukochańsza
Joanna Jagiełło
Najukochańsza
Strach ze strychu
Radek Jakubiak
Strach ze strychu
Draka na Antypodach
Katarzyna Ryrych ;
Draka na Antypodach
Strefa interesów
Martin Amis
Strefa interesów
Stajnia pod Lipami
Magdalena Zarębska ;
Stajnia pod Lipami
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy